You are here

Μεταρρυθμίσεις το φθινόπωρο πριν να τις «πνίξουν» οι εκλογές

18/08/2020 07:19

Η κυβέρνηση επείγει για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων στο δημόσιο, στη δικαιοσύνη και στους δήμους πριν η χώρα εισέλθει στην προεκλογική περίοδο ενόψει των βουλευτικών εκλογών.

Καθοριστικός είναι ο ρόλος που θα διαδραματίσει η νομοθετική εξουσία ενώπιον της οποίας βρίσκονται τα νομοσχέδια για τις μεταρρυθμίσεις της δικαιοσύνης ενώ, πριν από το τέλος Αυγούστου αναμένεται να παραπεμφθεί και το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα.

Οι εν λόγω μεταρρυθμίσεις αν και αποτελούν προτεραιότητα της διακυβέρνησης Αναστασιάδη από την πρώτη πενταετή της θητεία, εντούτοις, μέχρι σήμερα τα σχετικά νομοσχέδια πηγαινοέρχονται από την εκτελεστική στη νομοθετική εξουσία χωρίς αποτέλεσμα.

Οι ενδείξεις τουλάχιστον για τα μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια για τη δικαιοσύνη και την τοπική αυτοδιοίκηση φαίνεται να βρίσκονται σε καλό δρόμο με την πλειονότητα των κοινοβουλευτικών κομμάτων να επιθυμεί την ψήφιση τους.

Η πρόεδρος της επιτροπής εσωτερικών της βουλής Ελένη Μαύρου, δήλωσε στη StockWatch ο διάλογος με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη έχει ολοκληρωθεί και τη σκυτάλη την έχει πάρει η ομάδα εργασίας για να καλύψει το χαμένο έδαφος που χάθηκε εξαιτίας του lockdown το οποίο είχε υποβληθεί, λόγω πανδημίας, τον περασμένο Μάρτιο.  Η επιτροπή εσωτερικών συνήλθε δεκάδες φορές για συζήτηση της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η ομάδα εργασίας αποτελείται από ένα βουλευτή από κάθε κοινοβουλευτικό κόμμα.

«Θεωρώ ότι οι συγκλήσεις μεταξύ των κοινοβουλευτικών κομμάτων είναι πολύ περισσότερες από τα σημεία διαφωνίας», σημείωσε η κ. Μαύρου.

Πρόσθεσε ότι στόχος των μελών της επιτροπής είναι να ολοκληρωθεί η συζήτηση μέχρι το φθινόπωρο, «διότι αν μας προλάβει η προεκλογική περίοδος, δεν βλέπω να προχωρά η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης», σημείωσε η κ. Μαύρου.

«Το χρονικό περιθώριο για τις τοπικές αρχές εξαντλείται», τόνισε η κ. Μαύρου, επικαλούμενη τη δεινή οικονομική κατάσταση που βρίσκονται οι περισσότεροι δήμοι, ειδικότερα, μετά που ξέσπασε η πανδημία και τα έσοδα τους, από τον τουρισμό έχουν συρρικνωθεί δραματικά.

«Τα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης θα πρέπει να περάσουν από τη βουλή, όσο πιο μακριά γίνεται από τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Ανδρέας Βύρας.

Επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο που αφορά τις δημοτικές αρχές έχει εγκριθεί με μεγάλη πλειοψηφία από την Ένωση Δήμων, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης.

«Είναι αναγκαιότητα η μεταρρύθμιση και είναι κρίμα μετά που έχει γίνει τόση δουλειά να μην προχωρήσει διότι το κόστος θα το επωμιστούν οι δήμοι», υπέδειξε ο κ. Βύρας.

Ανοικτά κεφάλαια στη δικαιοσύνη

Η υπουργός δικαιοσύνης Έμιλη Γιολίτη χαρακτηρίζει την ανάγκη για μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης εκ των ων ουκ άνευ, επικαλούμενη τις κατά καιρούς υποδείξεις των αρμοδίων οργάνων της ΕΕ.

«Δυστυχώς ως κράτος μέλος της ΕΕ, είμαστε πολύ πίσω σε θέματα επιτάχυνσης της απονομής δικαιοσύνης γι’ αυτό επείγει να δώσουμε λύσεις, μέσα από το πλαίσιο της μεταρρύθμισης», παρατήρησε η υπουργός.

Σημειώνεται ότι η νέα υπουργός δικαιοσύνης δεν είχε ανάμιξη στη σύνταξη, ούτε με τις διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν και ακολούθησαν στη βουλή σε σχέση με το πακέτο νομοσχεδίων για μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης.

Κατά την τελευταία συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής νομικών τα μέλη της αποφάσισαν ομόφωνα, μετά από μήνες συζητήσεων και σειρά αλλαγών, να επιστραφεί το πακέτο στο υπουργείο δικαιοσύνης.

Υποστήριξαν ότι στα σχετικά νομοσχέδια εντοπίστηκαν αδυναμίες και ελλείψεις και θα πρέπει εκ νέου να υπάρξει διαβούλευση με το αρμόδιο υπουργείο δικαιοσύνης.

Η κ. Γιολίτη ανέφερε στη StockWatch ότι έχει ήδη αποστείλει επιστολή στην κοινοβουλευτική επιτροπή νομικών και ζήτησε μεταξύ άλλων να της υποδείξουν, ποια είναι τα σημεία τα οποία θεωρούν ότι χρήζουν περαιτέρω διαβούλευσης.

«Δεν γνωρίζω στο παρόν στάδιο λεπτομέρειες τι θα ήθελαν ή όχι τα διάφορα κοινοβουλευτικά κόμματα. Αναμένω από τους βουλευτές να επιστρέψουν με πιο συγκεκριμένες εισηγήσεις», τόνισε η κ. Γιολίτη και επεσήμανε:

«Πιστεύω ακράδαντα ότι όλοι θέλουμε τη μεταρρύθμιση στη δικαιοσύνη. Αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό. Χρειάζεται να γίνουν γρήγορες κινήσεις. Να υπενθυμίσω άλλωστε ότι έχουμε από τους χαμηλότερους δείκτες μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών σε ότι αφορά την ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης. Αυτό θα το πετύχουμε με την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων και συνεπώς χρειάζονται αλλαγές στη διάρθρωση και στις διαδικασίες».

Κατά τους βουλευτές μέλη της επιτροπής νομικών η πιο βασική αδυναμία αφορά στη μη ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των προβλημάτων σε επίπεδο πρωτοβάθμιας δικαιοσύνης, σε επίπεδο επαρχιακών δικαστηρίων όπου εδώ παρουσιάζονται, όπως σημειώνουν, οι μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης.

Η αργοπορία που υφίσταται στην απόδοση της δικαιοσύνης, επηρεάζει και επιβαρύνει και την οικονομία και την επιχειρηματικότητα, επισημαίνουν πολύ συχνά με δημόσιες παρεμβάσεις τους οικονομολόγοι και καθηγητές πανεπιστημίων αλλά και οι οίκοι αξιολόγησης, που προσμετρούν την ταχύτητα στην απονομή δικαιοσύνης στα μοντέλα τους. 

Στη βουλή και τα τρία ν/σ για τη μεταρρύθμιση του δημοσίου

Στη βουλή εκκρεμούν και τα τρία νομοσχέδια που αφορούν στη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας τα οποία έχουν εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο τον περασμένο Οκτώβριο.

Τα νομοσχέδια αφορούν στον περί δημόσιας υπηρεσίας τροποποιητικό νόμο του 2019, το νόμο του 2019 για προαγωγή διατμηματική προαγωγή και πρώτο διορισμό και προαγωγής και ο νόμος σε σχέση με τους κανονισμούς του 2019 για την αξιολόγηση των υπαλλήλων.

Ο εκσυγχρονισμός του δημοσίου ήταν το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης Αναστασιάδη από την πρώτη 5ετή θητεία του ΠτΔ και αποτελούσε προμετωπίδα του πολιτικού του προγράμματος.

Εκτελεστική και νομοθετική εξουσία δεν βρήκαν μέχρι σήμερα κοινές συνισταμένες για να προχωρήσει και η μεταρρύθμιση του δημοσίου.

Ο γενικός διευθυντής της βουλής Σωκράτης Σωκράτους διαβεβαίωσε με δηλώσεις του την περασμένη βδομάδα ότι τα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση του δημοσίου, της δικαιοσύνης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι μεταξύ των σημαντικών νομοθετημάτων που θα απασχολήσουν τη νομοθετική εξουσία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Του Λεύκου Χρίστου