You are here

Μεταξάς: Καταδολίευση και έγινε και συνεχίζεται...

16/01/2002 22:05
1999: Πρόστιμα 4,2 εκ. λιρών μετατράπηκαν σε 223 χιλ.

Επίσημη παραδοχή και από τον Γενικό Διευθυντή του ΧΑΚ, Νώντα Μεταξά, ότι υπήρξε καταδολίευση του επενδυτικού κοινού έγινε ενώπιον των κοινοβουλευτικών επιτροπών Οικονομικών και Ελέγχου, οι οποίες εξετάζουν σε κοινές συνεδρίες τα σκάνδαλα της περιόδου 1999 και αρχές του 2000.

Μάλιστα, προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, ο Νώντας Μεταξάς επεσήμανε ότι καταδολίευση των επενδυτών γίνεται ακόμη και σήμερα, προσδιορίζοντας μάλιστα ως ενόχους, μερίδα χρηματιστών.

Παράλληλα, ο κ. Μεταξάς που δήλωσε ότι για την επίμαχη περίοδο έχει ήσυχη την συνείδηση του για την προσφορά του, απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα των βουλευτών, αποκάλυψε ότι ενώ ο ίδιος είχε τότε επιβάλει πρόστιμα σε χρηματιστηριακά Γραφεία, συνολικού ύψους 4 εκατομμυρίων 157 χιλιάδων λιρών, το τότε Συμβούλιο του ΧΑΚ, «λόγω έλλειψης στοιχείων, αποφάσισε τελικά, να επιβάλει πρόστιμα συνολικού ύψους, μόνον 223 χιλιάδων λιρών». (Τα πρόστιμα αφορούσαν την μη έγκαιρη διεκπεραίωση των χρηματιστηριακών πράξεων).

Ανέφερε ακόμη, ότι στα τέλη Απριλίου του 2000 οι χρηματιστές ζήτησαν να σταματήσει η ανακοίνωση και δημοσιοποίηση των ονομάτων των Γραφείων που δέχονταν τα πρόστιμα, παραδεχόμενος ότι στην συνέχεια ο αριθμός παραβάσεων της νομοθεσίας και των παρατυπιών των χρηματιστηριακών Γραφείων αυξήθηκαν.

Σε μαραθώνια συζήτηση που κράτησε πέραν των τριών ωρών, κατά την διάρκειας της οποίας ο Γενικός Διευθυντής του ΧΑΚ δέχθηκε καταιγισμό ερωτημάτων για τα διαδραματισθέντα την περίοδο1999, ανέφερε ότι «ακόμη και σήμερα υπάρχουν ανοικτά παράθυρα», εξηγώντας στην συνέχεια τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διάπραξη: Όταν, δηλ. ένας χρηματιστής κάνει πράξεις, μέσω άλλου χρηματιστή «Αυτό είναι καταδολίευση» τόνισε ο κ. Μεταξάς.

Ερωτηθείς από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου, Χρίστο Πουργουρίδη αν η εισαγωγή του συστήματος αποϋλοποίησης, αποτελεί «μια από τις πληγές του Φαραώ» οι οποίες συνετέλεσαν στην καταστροφή των επενδυτών, ο Νώντας Μεταξάς απάντησε καταφατικά:« Η αταξία που υπήρξε στο σύστημα αποϋλοποίησης, ναι, ήταν μια από τις πληγές» τόνισε, σημειώνοντας, ότι υπήρχαν εταιρίες που δεν διέθεταν υπηρεσίες τήρησης μητρώων πελατών.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΧΑΚ, ανέφερε ότι έπραξε «στο ακέραιο» τα καθήκοντα του. «Έχω ήσυχη την συνείδηση μου για την προσφορά μου, είμαι ικανοποιημένος ότι πράξαμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν και στο μέτρο των δυνάμεων μας από την θέση μας» ανέφερε επί λέξει, προσθέτοντας ότι «θα ήμουν περισσότερο ικανοποιημένος αν οι επενδυτές δεν βρίσκονταν σε αυτό το επίπεδο απωλειών».

Στην κοινή συνεδρία των δύο επιτροπών, κατατέθηκαν επίσημα στοιχεία από την Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με τα οποία, το 1999 έδωσε άδεια σε ξένους επενδυτές στο ΧΑΚ, για την εξαγωγή συναλλάγματος ύψους 110 εκατομμυρίων λιρών, ενώ για το 2000, η Κεντρική έδωσε άδεια για εξαγωγή 142 εκατομμυρίων λιρών. Η Επιτροπή αποστέλλει αύριο αίτημα προς την Κεντρική Τράπεζα, για να της σταλούν και τα ονόματα ή ο αριθμός διαβατηρίου των ξένων επενδυτών του καταλόγου.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΧΑΚ, δήλωσε κατηγορηματικά ότι ούτε ο ίδιος, ούτε η σύζυγος του απέκτησαν μετοχές με ιδιωτική τοποθέτηση, διευκρινίζοντας ότι τα παιδιά του έχουν πολύ μικρό αριθμό μετοχών, λόγω κληρονομιάς.