You are here

Μίνι ΓΕΣΥ προωθεί το υπ. υγείας

14/01/2016 11:37
Σε μίνι ΓΕΣΥ θα προχωρήσει το υπουργείο υγείας, πριν από τελικό σχέδιο υγείας, δήλωσε ο υπουργό υγείας Γιώργος Παμπορίδης.

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική επιτροπή υγείας, δήλωσε πως προωθείται μινι ΓΕΣΥ, κατά την έκφραση του, το οποίο θα είναι ένα ενδιάμεσο σύστημα υγείας μέχρι την εφαρμογή του τελικού σχεδίου.

Πρόσθεσε πως το μίνι ΓΕΣΥ θα εφαρμοστεί εντός του 2017 παράλληλα με την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Το ύψος των εισφορών θα είναι ενιαίο για όλους τους πολίτες είτε είναι στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα.

Ο ίδιος ο υπουργός, εκφράζοντας τη δική του εκτίμηση, είπε ότι το ύψος των εισφορών από τους εργαζόμενους, τους εργοδότες και το κράτος θα είναι 1%, ωστόσο σημείωσε πως για τον σκοπό αυτό διεξάγεται σχετική μελέτη από το υπουργείο οικονομικών.

Το μίνι ΓΕΣΥ θα καταστήσει δικαιούχους στα δημόσια νοσηλευτήρια όλους τους πολίτες του κράτους.

Παράλληλα μέχρι την εφαρμογή του μίνι ΓΕΣΥ θα παραπέμπονται στον ιδιωτικό τομέα ασθενείς όταν αυτό είναι απαραίτητο, με τη μέθοδο των κουπονιών.

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι πολίτες θα πληρώνουν εισφορές υπό τη μορφή της αποκοπής από τον μισθό τους και θα είναι λιγότερα από όσα έχουν υπολογίσει από το ΓΕΣΥ που θα ήταν 2,3% για κάθε μισθωτό.

Εξέφρασε την εκτίμηση πως το κράτος θα έχει έσοδα €200 εκ., χρήματα τα οποία θα διαχειρίζεται ο οργανισμός ασφάλισης υγείας, ο οποίος θα είναι ο αρμόδιος για την εφαρμογή του οργανισμός.

Επίσης, με την εφαρμογή του μίνι ΓΕΣΥ, οι κύπριοι ασθενείς θα έχουν πρόσβαση σε όλα τα εθνικά συστήματα υγείας της Ευρώπης.

Ο υπουργός τόνισε πως για να ετοιμαστούν τα δημόσια νοσηλευτήρια για το ΓΕΣΥ θα πρέπει πρώτα να αυτονομηθούν.

Εκτιμάται από αρμόδιους ότι το κανονικό ΓΕΣΥ υπολογίζεται να εφαρμοστεί σε πέντε χρόνια από σήμερα, αφού προηγουμένως αυτονομηθούν τα νοσηλευτήρια και εφαρμοστεί το ενδιάμεσο ΓΕΣΥ.

Καταλήγοντας, ανέφερε πως για την εφαρμογή του μίνι ΓΕΣΥ και για την αυτονόμηση των νοσοκομείων αναμένεται να κατατεθούν νομοσχέδια, εκφράζοντας την ελπίδα ότι πριν την ολοκλήρωση των εργασιών της βουλής τον Απρίλιο να ψηφιστούν τα νομοσχέδια.

Ο πρόεδρος της επιτροπής υγείας και βουλευτής του ΔΗΣΥ, Κώστας Κωνσταντίνου, δήλωσε πως το μίνι ΓΕΣΥ είναι ένας ενδιάμεσος σχεδιασμός μέχρι το τελικό σχέδιο υγείας.

Είπε πως η βουλή θα στηρίξει την προσπάθεια του υπουργού.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Στέλλα Μισιαούλη, σημείωσε πως ήταν αιφνιδιαστική η πρόταση του υπουργού, επισημαίνοντας πως είναι πρόωρο το ΑΚΕΛ να τοποθετηθεί εάν δεν εξετάσει τα νομοσχέδια.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου