You are here

Μήνυμα Δ. Συλλούρη στα ΔΣ ημικρατικών

17/10/2019 12:17

Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς τα Διοικητικά Συμβούλια των ημικρατικών οργανισμών ότι η Βουλή θα τηρήσει κατά γράμμα τον νέο κανονισμό της Βουλής για την πάροδο 15 ημερών από την έναρξη της συζήτησης των προϋπολογισμών τους από την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Δεν πρόκειται να δεχθεί τη δικαιολογία ότι θα μείνουν απλήρωτοι υπάλληλοι, τόνισε προσθέτοντας πως σε αυτή την περίπτωση θα ενεργοποιηθεί η νομοθεσία για την ευθύνη των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων.

Ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι κατά τη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής την 1η Νοεμβρίου θα δώσει για 3η φορά διαβεβαίωση ο επιλαχών στο ψηφοδέλτιο της Αλληλεγγύης Γιώργος Παπαδόπουλος.

Ο Πρόεδρος της Βουλής μιλούσε το πλαίσιο της παρουσίας της έκθεσης πεπραγμένων της 3ης Συνόδου της 11ης βουλευτικής περιόδου.

Ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι η παρουσίαση των πεπραγμένων γίνεται με καινούργια προσέγγιση και αντί μια απλή δημοσιογραφική διάσκεψη, γίνεται και στην παρουσία των κοινωνικών εταίρων με τους οποίους είναι επιθυμητή και απαραίτητη η συνεργασία,  οι οποίοι μπορούν να παρέμβουν με παρατηρήσεις και εισηγήσεις.

Ανέφερε πως παρά το γεγονός ότι η τρίτη Σύνοδος της παρούσας Βουλής ήταν μειωμένη χρονικά λόγω ευρωεκλογών, δεν μειώθηκε το έργο, αλλά αντίθετα αυξήθηκε.

Πρόσθεσε πως ενώ διατηρήθηκε ο ίδιος αριθμός συνεδριάσεων το έργο της Βουλής αυξήθηκε.

Ακολούθως ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι η  συνεδρία της Ολομέλειας έχει ζωντανή μετάδοση και πολλοί φοβούνταν ότι αυτό θα ενθάρρυνε μακρόσυρτες τοποθετήσεις Βουλευτών, το φαινόμενο αποφεύχθηκε κατά το περισσότερο.

Υπενθύμισε ότι από την 27η του Σεπτέμβρη οι τοποθετήθηκαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές στα έδρανα των Βουλευτών, οι συνεδριάσεις της Ολομέλειας και των Επιτροπών διεξάγονται πλέον ηλεκτρονικά και η χρήση του χαρτιού έχει ελαχιστοποιηθεί.

Ο κ. Συλλούρης παρατήρησε ότι το σύστημα χρειάζεται βελτίωση, ενώ αναφερόμενος στην καλόπιστη κριτική που ασκήθηκε για τη διανομή του προϋπολογισμού του 2020 στους βουλευτές σε CD, είπε πως η πολύ απλή απάντηση σε αυτή, είναι ότι δεν δουλεύουμε με το CD, αλλά έτσι έστειλε το Υπουργείο Οικονομικών τον προϋπολογισμό.

Συνεχίζοντας ανέφερε πως ο Προϋπολογισμός του 2020 πέρασε στο σύστημα η-συνεργασία με το οποίο διεκπεραιώνεται η ηλεκτρονική εργασία των Βουλευτών.

Ακολούθως είπε πως 71.000 σελίδες με τα πρακτικά της Ολομέλειας της Βουλής αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Βουλής.

Ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε τη διαγραφή από τους καταλόγους μεγάλου αριθμού εκκρεμούντων νομοθετημάτων που είχαν καταστεί ανεπίκαιρα.

Αναφερόμενος στη νομοτεχνική επεξεργασία των νομοθετημάτων είπε πως προσλήφθηκαν 8 λειτουργοί με νομική κατάρτιση ώστε να μειωθεί ουσιαστικά και να εκλείψει το πρόβλημα με την κακονομία.

Επί του θέματος ανακοίνωσε την πρόταση που κατέθεσε με επιστολές και προσωπικές συνομιλίες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Νομική Υπηρεσία, να γίνει νομικό τμήμα στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη Νομική Υπηρεσία που θα ασχολούνται  αποκλειστικά και μόνο με τη συγγραφή και έλεγχο νομοθετημάτων. «Τότε θα πάμε σε σωστά επίπεδα» ποιότητας νόμων, συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι κατά την τρίτη Σύνοδο της Βουλής παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση της έγκρισης δευτερογενούς νομοθεσίας και συνεχάρη τον πρόεδρο της υποεπιτροπής νομικών Δημήτρη Δημητρίου και τα μέλη της υποεπιτροπής.

Στη βάση αυτού του αποτελέσματος και της εφαρμογής του νέου κανονισμού της Βουλής, ο κ. Συλλούρης είπε ότι θα επαναφέρει την πρόταση του να μειωθούν οι κοινοβουλευτικές επιτροπές σε 11.

Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφερόμενος τους προϋπολογισμούς των ημικρατικών οργανισμών είπε ότι η 3η προσπάθεια που έκανε για έγκαιρη κατάθεσή τους στη Βουλή φαίνεται επιτυχημένη καθώς 12 προϋπολογισμοί ημικρατικών οργανισμών ήταν κατατεθειμένοι στη Βουλή πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού του κράτους.

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Συλλούρης είπε πως αν ημικρατικός οργανισμός που καθυστέρησε να καταθέσει τον προϋπολογισμό του επικαλεστεί τους εργαζόμενους και ότι δεν θα πληρωθούν αν δεν ψηφιστεί από τη Βουλή ο Προϋπολογισμός η Βουλή δεν πρόκειται να εκφύγει.

Να εφαρμοστεί ο νόμος για την ευθύνη των ΔΣ των ημικρατικών οργανισμών αν αφήσουν απλήρωτους τους υπαλλήλους, ξεκαθάρισε.

Παρατήρησε πως ο κανονισμός διαλαμβάνει πως θα πρέπει οι προϋπολογισμοί των Ημικρατικών να κατατεθούν 3 μήνες πριν την έναρξη του νέου οικονομικού έτους, αλλά αν αυτοί κατατεθούν πριν την έναρξη της συζήτησης και την ψήφιση του κρατικού  προϋπολογισμού, θα ψηφιστούν, πρόσθεσε.

Ο κ. Συλλούρης σημείωσε την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ότι τα εναρμονιστικά νομοσχέδια και κανονισμοί θα κατατίθενται στη Βουλή 3 μήνες πριν να λήξει η προθεσμία που θέτει η Κομισιόν για την ψήφισή τους.

Περαιτέρω ανέφερε πως έκανε προσπάθεια για να αλλάξει η προσέγγιση των Βουλευτών με τα αυτεπάγγελτα θέματα και τις ερωτήσεις, που, όπως είπε, δημιουργούν αχρείαστο κόστος για τη Βουλή και τα Υπουργεία με το να απαντούν ερωτήσεις που δεν έχουν πολιτική υφή και ευθύνη. Συμπλήρωσε πως θα κάνει νέα έκκληση προς τα κόμματα αυτά να περιοριστούν μέχρι να εκκλείψουν.

Στα θέματα της ΕΕ έχουμε το Brexit, εξετάστηκαν διάφορα θέματα Κυπρίων πολιτών στις Βάσεις, το θέμα της αγροτικής πολιτικής, η ανεργία, η προσπάθεια για την αλλαγή του νόμου για τη συνεργασία των πανεπιστημίων, είπε.

Αναφερόμενος στην κοινοβουλευτική διπλωματία, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε πως πέραν του Κυπριακού και του θεματος της Αμμοχώστου, στις ευρωπαϊκές και διεθνείς δραστηριότητες του ιδίου και των Βουλευτών κυριάρχησαν το Brexit, η μεταναστευτική κρίση, η κλιματική αλλαγή, και εξάλειψη του δημοκρατικού ελλείματος στην ΕΕ.

Περαιτέρω διατύπωσε την ισχυρή πίστη και θέση του πως πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των μικρών κρατών στην ΕΕ και τόνισε τις σημαντικές δραστηριότητες στο πλαίσιο τριμερών δραστηριοτήτων των Κοινοβουλίων των κρατών της περιοχής.

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στην ιδέα για τη δημιουργία κέντρου συνεργασίας της Μέσης Ανατολής, και την εισαγωγή της αραβοφωνίας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, διατυπώνοντας ευχαριστίες στον Υπουργό Παιδείας.

Ανακοίνωσε επίσης την επικείμενη επίσκεψη του στην Κίνα και διατύπωσε ικανοποίηση για την εκλογή Βουλευτών σε αξιώματα των διάφορων διεθνών και ευρωπαϊκών κοινοβουλευτικών σωμάτων.

Περαιτέρω ανάφερε ότι τέλος Νοεμβρίου θα φιλοξενηθεί στη Λευκωσία η Σύνοδος των Προέδρων των Κοινοβουλίων των μικρών κρατών.

Ανέφερε πως μεταξύ των θεμάτων που θα τεθούν είναι η διαχείριση των σπάνιων ασθενειών σε μικρούς πληθυσμούς. Πρόσθεσε πως σε αυτό θα συμμετέχουν και τεχνοκράτες και θα παραστεί αριθμός κρατών από τη Μέση Ανατολή.

Παρέθεσε επίσης την προσπάθεια για ενδυνάμωση της εκπαιδευτικής συνεργασίας και ανταλλαγών Κύπρου – Ηνωμένου Βασιλείου και είπε πως υλοποιήθηκε η πρόταση για το γραφείο πανεπιστημίων της Κοινοπολιτείας (513 πανεπιστήμια) στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, που αποτελεί και το πρώτο γραφείο εκτός Ηνωμένου Βασιλείου. Είπε πως αναμένεται τον Μάρτιο συνέδριο όλων αυτών των Πανεπιστημίων στη Λευκωσία.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε επίσης την πρωτοβουλία του να βελτιωθεί το πρόγραμμα εκπαίδευσης παιδιών με μακροχρόνια παραμονή στο νοσοκομείο στο πρότυπο του «Niño Jesús» στο Νοσοκομείο της Μαδρίτης.

Αναφερόμενος στις δραστηριότητες της Βουλής  για την 4η βιομηχανική επανάσταση, είπε πως καταφέραμε πρακτικά πράγματα.

Αναφορά έκανε και στο συνέδριο προεδρική δημοκρατία, - προδρευομένη δημοκρατία που συνδιοργάνωσε η Βουλή με την Βουλή των Ελλήνων και τη διάλεξη για τον μηχανισμό των Αντικυθήρων.

Σε ό,τι αφορά τον Φάκελο της Κύπρου είπε πως έχει γίνει το 1/3 με ¼ της απαιτούμενης δουλειάς και έχουν εκδοθεί οι πρώτοι τόμοι. Το υλικό και των οκτώ τόμων έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Βουλής, πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ακόμα πως το όραμα είναι ο περαιτέρω εκσυγχρονισμός του Κοινοβουλίου, στον οποίο θα συμβάλει η οικονομική αυτονομία της Βουλής. Επεσήμανε πως θα χρειαστούν νόμοι για πρακτική εφαρμογή της οικονομικής αυτονομίας.

Συνεχίζοντας είπε πως έχει ετοιμαστεί ο κώδικας δεοντολογίας των Βουλευτών και σε αυτόν θα υιοθετηθούν θετικές εισηγήσεις που διατυπώθηκαν για τον πόθεν έσχες.

Ακολούθως ανακοίνωσε ότι ολοκληρώνεται ο προγραμματισμός για την Παράλληλη Βουλή, που αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία. Είπε πως η Παράλληλη Βουλή θα λειτουργεί με τις θεματικές : Βουλή για την Έρευνα, την Καινοτομία και την Ψηφιακή Διακυβέρνηση, Βουλή για τον Πολιτισμό, Βουλή για το Περιβάλλον, την Οικολογία-Αειφορία και την Υγεία, Βουλή των Πολιτών, Παιδοβουλή, Βουλή των Νέων Αντιπροσώπων.

Ο κ. Συλλούρης ανακοίνωσε πως  παρά τα κατασκευαστικά εμπόδια θα ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο το Σπίτι του Πολίτη που θα είναι στολίδι της Λευκωσίας. Ανέφερε πως αν δινόταν και το Δημοτικό Θέατρο για τη Βουλή θα δημιουργείτο με πολύ χαμηλότερο κόστος από το νέο κτήριο της Βουλής ένας αξιοπρεπέστατος χώρος για να στεγάσει το Κοινοβούλιο.

Κληθείς να τοποθετηθεί επί της παρατήρησης ότι αυτή η βουλευτική θητεία θα μείνει στην ιστορία ως η Βουλή των 54 είπε πως στα θέματα υγείας χρειάζονται στον χειρισμό τους λεπτότητα. Αναφορικά με την 56η έδρα είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν  άκουσε τον Γενικό Εισαγγελέα που εισηγήθηκε τροποποίηση του Συντάγματος. Εξέφρασε την άποψη πως οι γνωματεύσει του Γενικού Εισαγγελέα δεν πρέπει να προωθούνται «αλά καρτ» και εξέφρασε την ελπίδα ότι μετά την τροποποίηση του Συντάγματος στην οποία προχώρησε η Βουλή και την συνακόλουθη τροποποίηση του εκλογικού νόμου, στη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής την 1η Νοεμβρίου θα δώσει για 3η φορά διαβεβαίωση ο Γιώργος Παπαδόπουλος.

Σε ερώτηση για την ψήφιση από τη Βουλή νόμων που κρίνονται αντιστυνταγματικοί, ο κ. Συλλούρης είπε πως η Βουλή είναι και πολιτικό σώμα που πρέπει να λαμβάνει υπόψη τη συνταγματικότητα, όταν νομοθετεί, αλλά ανέφερε μπορεί να ψηφίζει και νόμους που έχουν στόχο την εφαρμογή πίεσης στην εκτελεστική εξουσία. Η παραγωγή πολιτικής και ο κοινοβουλευτικός έλεγχος είναι  στο DNA της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού, συνέχισε, προσθέτοντας ότι τα συντάγματα θεσπίζονται για να υπηρετούν την κοινωνία και αν αναγκαίες πολιτικές είναι απαραίτητες για το δημόσιο συμφέρον θα πρέπει να αλλάζει το Σύνταγμα.

Αναφορικά με τη συζήτηση στο Κεφάλαιο Δ΄απαντώντας σχετική ερώτηση είπε πως οι νέοι κανονισμοί υποβάλλουν ότι οι συζητήσεις θα γίνονται σε επίπεδο κοινοβουλευτικών επιτροπών. Ένα Κεφάλαιο Δ’ με πολύ μπλα- μπλα και χωρίς πρακτική εφαρμογή, είναι κατασπατάληση χρόνου χωρίς ουσία, πρόσθεσε.

Αναφορικά με τα ψηφίσματα που εγκρίνει  η Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Συλλούρης ανέφερε πως αυτά πρέπει να ψηφίζονται για εξαιρετικές περιπτώσεις για να έχουν και την απαραίτητη βαρύτητα εντός και εκτός Κύπρου.

Παρούσα στην παρουσίαση ήταν και η Επίτροπος Λουίζα Χριστοδουλίδου Ζαννέτου, η οποία σχολιάζοντας την πρόταση του για στελέχωση του Υπουργικού Συμβουλίου ή και των Υπουργείων με νομικούς και της Νομικής Υπηρεσίας ου θα έχουν αποκλειστικά καθήκοντα τη συγγραφή νόμων,  είπε πως ως εκπηγάζει από τις εξουσίες του Επιτρόπου Νομοθεσίας, θα έχει σημαντικό ρόλο και ο Επίτροπος Νομοθεσίας πλέον, στη συγγραφή και στον έλεγχο των νόμων.

Απαντώντας ο κ. Συλλούρης είπε ότι έχουμε απόψεις για το πώς πρέπει να λειτουργεί ο Επίτροπος Νομοθεσίας, τις οποίες θα συζητήσουμε σε συνάντηση που θα καθοριστεί.