You are here

Μισές δουλειές με το «πόθεν έσχες»

03/03/2021 20:39

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη πλήρους αναδιάρθρωσης του νομοθετικού πλαισίου για το πόθεν έσχες, η κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών διαπίστωσε σήμερα, ότι το μόνο που μπορεί να κάνει η Βουλή μέχρι τη λήξη της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου, είναι να «κλείσει τρύπες».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Ζαχαρίου, ανέφερε ότι θα διορθωθεί η νομοθεσία με αξιοποίηση τεχνοκρατών σε σχέση με την κατάθεση περιουσιακών δηλώσεων και τον έλεγχο των περιουσιακών δηλώσεων. Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή κατέληξε στο ότι χρειάζεται γενική αναδιοργάνωση του νόμου ή και κατάργηση του και ψήφιση άλλου.

Αναφερόμενος σε μελέτη της εκτελεστικής εξουσίας για τη δημιουργία Αρχής που θα ελέγχει τα «Πόθεν Έσχες» όπως σε άλλες χώρες, ο κ. Ζαχαρίου έκανε λόγο για μεγάλες ιδέες, οι οποίες δεν πρέπει να εξεταστούν τώρα γιατί όπως υποστήριξε, θα μείνουν μόνο στα λόγια.

Η Επιτροπή, όπως είπε, κατέληξε ότι θα πρέπει να προχωρήσει ώστε να κλείσει τρύπες στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, να επισημοποιήσει την υποχρέωση της Βουλής να χρησιμοποιεί τεχνοκράτες, ελεγκτές και λογιστές στον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων, καθώς και την υποχρέωση του βουλευτή να χρησιμοποιεί τεχνοκράτες στην κατάθεση των περιουσιακών στοιχείων του, στην ομοιομορφία των φορμών κατάθεσης, ώστε να γίνονται κατανοητές από όλους τους πολίτες και στη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων οποιουδήποτε ακόμα κι αν φύγει από τη Βουλή αν διαπιστωθεί ότι έχει κάνει απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων. Επίσης, στην υποχρέωση της εγγραφής των εταιρειών κέλυφος στις οποίες κάποιοι είναι μέλη και οτιδήποτε προάγει τη διαφάνεια και τον αυστηρό έλεγχο.
 
Συμπλήρωσε ότι η πολιτική θέση της Επιτροπής είναι ότι χρειάζεται περαιτέρω μελέτη από τη νέα σύνοδο της Βουλής, κάτι πιο ριζοσπαστικό, πολύ πιο αυστηρό και δίκαιο.

Η Επιτροπή θα ετοιμάσει πρόταση για το τι πρέπει να γίνει με τη νέα σύνοδο της Βουλής, που είναι η πλήρης αναδιάρθρωση του Πόθεν Έσχες, λαμβάνοντας υπόψη και εισηγήσεις πανεπιστημιακών και τις εισηγήσεις που υπάρχουν στη Λευκή Βίβλο.

Η επιτροπή «παρκάρει» και το πλαίσιο ρύθμισης των λόμπι καθώς, ενώ η Επιτροπή ολοκληρώνει τη συζήτηση την ερχόμενη εβδομάδα, θα αναμένεται η ολοκλήρωση της συζήτησης του νομοσχεδίου για την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς από την κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών.
 
Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε ότι όσον αφορά το «Πόθεν Έσχες» θα γίνει προσπάθεια από τις υπηρεσίες της Βουλής να συγκεραστούν οι διάφορες προτάσεις νόμου. Ελπίζουμε, ανέφερε, «ότι θα καταλήξουμε σε ένα κοινό κείμενο ως Επιτροπή Θεσμών».

Αυτό βέβαια, πρόσθεσε, δεν αίρει το δικαίωμα τοποθέτησης στην Ολομέλεια και κατάθεσης τροπολογιών. Ανέφερε παράλληλα ότι η σύγχρονη τάση σ’ αυτά τα θέματα είναι και η συμπερίληψη της δικαστικής εξουσίας και μια από τις βασικές εισηγήσεις του ΑΚΕΛ είναι ότι το «Πόθεν έσχες» πρέπει να αφορά όλους τους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων και των δικαστών.
 
Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι στο θέμα του «Πόθεν Έσχες» επιμένουν στην υιοθέτηση των εισηγήσεων των τριών επιστημόνων και ειδικά στην εισήγηση η τριμελής επιτροπή που ελέγχει το Πόθεν Έσχες των βουλευτών και αξιωματούχων να αποτελείται από  ανεξάρτητες προσωπικότητες και όχι βουλευτές.