You are here

Μόνο δύο ημικρατικοί με εγκριμένο προϋπολογισμό

27/01/2021 07:02

Με χίλια τρέχει η Βουλή για να διασφαλίσει τη δυνατότητα των ημικρατικών οργανισμών να εκτελούν δαπάνες για το 2021, μέσω της έγκρισης δωδεκατημορίων, λόγω της καθυστέρησης στην κατάθεση των προϋπολογισμών τους. Μέχρι στιγμής μόνο δύο έχουν εγκριμένο προϋπολογισμό κι άλλων δύο θα εγκριθούν αύριο.

Την Πέμπτη η Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να εγκρίνει δωδεκατημόρια για τις δαπάνες ημικρατικών το Φεβρουάριο, ενώ η Eπιτροπή Oικονομικών θα εξετάσει τους προϋπολογισμούς οκτώ ημικρατικών οργανισμών την ερχόμενη Δευτέρα.

Κατατέθηκαν τριάντα

Πριν το τέλος του 2020 είχαν καταθέσει τον προϋπολογισμό τους για το 2021 δεκαπέντε (15) ημικρατικοί οργανισμοί, από σύνολο 44 οργανισμών που υποβάλλουν τους προϋπολογισμούς τους προς έγκριση από τη Βουλή.

Αυτοί είναι ο Φορέας Ισότιμης Κατανομής Βαρών, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), το Συμβούλιο Εγγραφής και Ελέγχου Εργοληπτών, ο Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών (ΟΑΠ), η Αρχή Δημόσιας Εποπτείας Ελεγκτικού Επαγγέλματος (ΑΔΕΕλΕπ), η Αρχή Λιμένων Κύπρου (ΑΛΚ), η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΑνΑΔ), το Ταμείο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, το Ταμείο Τ/Κ Περιουσιών , η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου (ΑΡΚ), το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), η Παγκύπρια Ένωση Προσφύγων (ΠΕΠ), ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου (ΘΟΚ), ο Οργανισμός Νεολαίας και η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ).

Με την επάνοδο της Βουλής στις εργασίες της, κατατέθηκαν οι προϋπολογισμοί άλλων 15 νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου τις προηγούμενες δύο εβδομάδες.

Πρόκειται για τους προϋπολογισμούς της Αρχής Παιγνίων και Εποπτείας Καζίνου, της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων, της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων, του Ανοικτού Πανεπιστημίου, του ΤΕΠΑΚ, του Πανεπιστημίου Κύπρου, της Επιτροπής Σιτηρών. Επίσης, για τους προϋπολογισμούς της ΑΗΚ, του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς (ΔΣΜΚ), της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕΚ), του Κυπριακού Οργανισμού Διαχείρισης Αποθεμάτων Πετρελαιοειδών (ΚΟΔΑΠ) , του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ), του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), του Ταμείου Θήρας για το οποίο κατατέθηκε και συμπληρωματικός και του Ειδικού Ταμείου του Κέντρου Αποκατάστασης Ατόμων με Αναπηρία, οι οποίοι θα συζητηθούν τη Δευτέρα στην Επιτροπή Οικονομικών.

Από τους 30 προϋπολογισμούς που τέθηκαν ενώπιον της Βουλής μέχρι στιγμής, μόνο δύο έχουν εγκριθεί, ο προϋπολογισμός του Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών και ο προϋπολογισμός του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών. Αυτή την εβδομάδα τίθεται προς ψήφιση ο προϋπολογισμός της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων και του Οργανισμού Νεολαίας.

Εκκρεμούν άλλοι δέκα

Την ίδια στιγμή, περισσότεροι από δέκα ημικρατικοί δεν έχουν ακόμα καταθέσει προϋπολογισμό, μεταξύ των οποίων, ο προϋπολογισμός της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, του Γραφείου Επιτρόπου Ρυθμίσεων Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων, της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας, του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, του Ταμείου Δημοσίων Δανείων  και του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου.

Με την απόφαση που αναμένεται να εγκρίνει η Βουλή, παρέχεται στα νομικά πρόσωπα δημόσιου δικαίου των οποίων δεν έχουν ακόμα εγκριθεί οι προϋπολογισμοί για το έτος 2021, εξουσιοδότηση για διενέργεια δαπάνης για το μήνα Φεβρουάριο του 2021, που δεν υπερβαίνει το ποσό που προβλέπεται στον περσινό προϋπολογισμό τους και αναλογεί στο μήνα Φεβρουάριο. Στο πλαίσιο των δωδεκατημορίων δεν μπορούν να διενεργηθούν δαπάνες για νέες υπηρεσίες ή σκοπούς, ούτε να πληρωθεί οποιαδήποτε νέα θέση.

Της Μαρίας Χαμπή