You are here

Μπήκε ταφόπετρα στο σταθεροποιητικό

29/10/2001 13:09
Τρία κόμματα της αντιπολίτευσης, το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ, και το ΚΙΣΟΣ είπαν όχι στη δημιουργία του σταθεροποιητικού ταμείου στήριξης του Χρηματιστηρίου Αξιών. Η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής συνήλθε το πρωί κεκλεισμένων των θυρών σε μαραθώνια συνεδρίαση και μελέτησε την τροποποιημένη πρόταση της κυβέρνησης για τη δημιουργία σταθεροποιητικού ταμείου στήριξης του ΧΑΚ.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Χρίστος Χρυσοστόμου, ανέπτυξε τους λόγους που τα τρία κόμματα, πλην του Δημοκρατικού Συναγερμού, δεν αποδέχονται τη δημιουργία του σταθεροποιητικού ταμείου. Ο κ. Χρυσοστόμου είπε ότι ειδικοί που έχουν ρωτηθεί επί του όλου θέματος θεωρούν ότι το σταθεροποιητικό ταμείο θα προκαλέσει νέες στρεβλώσεις στη χρηματαγορά και κάτι τέτοιο, είπε ο κ. Χρυσοστόμου, θα πλήξει για άλλη μία φορά τους μικροεπενδυτές και θα ωφελέσει τους μεγαλομετόχους. Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής διερωτήθηκε στη συνέχεια, γιατί οι εμπορικές τράπεζες και οι επενδυτικές εταιρίες που έχουν εκατομμύρια λίρες στη διάθεση τους δεν προχωρούν να δημιουργήσουν εκείνες ένα σταθεροποιητικό ταμείο για να στηρίξουν το χρηματιστήριο.

Δηλώσεις όμως έκανε και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου ο οποίος υποστήριξε ότι η απόρριψη της απόφασης της κυβέρνησης να στηρίξει το χρηματιστήριο είναι για τυπικούς και ουσιαστικούς λόγους και διερωτήθηκε κι αυτός με τη σειρά του γιατί η κυβέρνηση προχώρησε να κάνει εταιρία χωρίς να ενημερώσει προηγουμένως τα κόμματα. Ο κ. Ευαγόρου ισχυρίστηκε ακόμη ότι τα εκατόν εκατομμύρια που προτείνει η κυβέρνηση για την στήριξη του ΧΑΚ θα πάνε σταδιακά στις εμπορικές τράπεζες.

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το σταθεροποιητικό ταμείο θα τεθεί ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής στις 15 Νοεμβρίου.