You are here

Νάταρ: Στα διοικητικά συμβούλια η ευθύνη κατάρρευσης ασφαλιστικών

12/09/2018 12:37

Οι ευθύνες για την κατάρρευση μιας ασφαλιστικής εταιρείας, πρέπει πρωτίστως να βαρύνουν τα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών, υποστήριξε η έφορος ασφαλίσεων Βικτώρια Νάταρ κατά την παρουσία της στην επιτροπή θεσμών της βουλής.

Η επιτροπή εξέτασε γενικότερα ζητήματα της λειτουργίας του θεσμού της εφόρου ασφαλίσεων, με την κ. Νάταρ να σημειώνει από την έναρξη της τοποθέτησής της ότι δεν μπορεί να προβεί σε συγκεκριμένες αναφορές σε σχέση με την συγκεκριμένη εταιρεία.

Με την κ. Νάταρ να περιορίζει τις αναφορές της ίδιας και των συνεργατών της σε σχέση με τις ενέργειες της εποπτικής αρχής αναφορικά με την Olympic Insurance, αρκετά από τα ερωτήματα που έθεσαν βουλευτές, παρέμειναν αναπάντητα.

Σημείωσε ότι η διάλυση της Olympic Insurance είναι ενώπιον του δικαστηρίου και «υπάρχει ακόμα περίπτωση να εγερθούν αγωγές εναντίον μας».

Εντούτοις, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών αναφορικά με τον εποπτικό ρόλο του γραφείου της εφόρου, η κ. Νάταρ υποστήριξε ότι δεν μπορεί να αποδίδεται πάντα η ευθύνη μόνο στην εποπτεία.

Πρόσθεσε ότι η έσχατη τιμωρία σε μια εταιρεία επιβάλλεται εάν δεν συνεργάζεται ωστόσο, όπως ανέφερε, οι ευθύνες βαρύνουν πρώτα τα διοικητικά συμβούλια και την εταιρική διακυβέρνηση.

Τόνισε ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν εποπτική αρχή που δίνει προειδοποιήσεις αλλά στο τέλος της ημέρας τα διοικητικά συμβούλια λαμβάνουν αποφάσεις μόνα τους χωρίς να τις λαμβάνουν υπόψη.

 «Οι παρεμβάσεις και οι προειδοποιήσεις μας αρχίζουν από τη στιγμή που θα διαπιστώσουμε ότι αρχίζουν να περιορίζονται τα περιθώρια φερεγγυότητας» ανέφερε, προσθέτοντας ότι η πορεία μιας εταιρείας είναι αποδεδειγμένη από πολλούς, περιλαμβανομένων των ελεγκτών και των αναλογιστών της.

Οι μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες στην Κύπρο σύμφωνα με την κ. Νάταρ έχουν τους μεγαλύτερους οίκους ως ελεγκτές.

Σε ότι αφορά τους πελάτες των εταιρειών που ενδεχομένως να ζημιώνονται από το κλείσιμο μιας ασφαλιστικής εταιρείας, η κ. Νάταρ ανέφερε ότι καλύπτονται από το ταμείο ασφαλιστών μηχανοκίνητων οχημάτων (MIF) εάν πρόκειται για ασφάλιση μηχανοκίνητου οχήματος, ενώ για γενικές ασφάλειες καλύπτονται με ότι μένει από την εκκαθάριση της εταιρείας.

Σημείωσε ότι όπως έχει γίνει σε αυτή την περίπτωση (της Olympic Insurance) παγοποιούνται τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας. Επεσήμανε ότι η αφαίρεση της άδειας δεν γίνεται αυτόματα αλλά σταδιακά και αποτελεί διαδικασία που παίρνει αρκετούς μήνες μέχρι να οριστικοποιηθεί.

«Αν δεν είμαστε σωστοί με τις αποφάσεις μας, έχουμε πάντα την απειλή ότι οι εταιρείες θα έρθουν με αξιώσεις εκατομμυρίων έναντι του κράτους γιατί είμαστε δημόσια υπηρεσία», είπε η κ. Νάταρ προσθέτοντας πως όσες φορές έγινε αυτό κερδήθηκαν οι υποθέσεις και δεν χρειάστηκε να πληρωθούν αποζημιώσεις.

Στα €2,6 εκ. οι ανάγκες της Olympic πριν το 2016

Σε ότι αφορά το πότε διαπιστώθηκαν τα θέματα αφερεγγυότητας της εταιρείας, η αρμόδια λειτουργός σημείωσε ότι από το 2009 που η εταιρεία πήρε την άδεια για δραστηριοποίηση στη Βουλγαρία, υπήρχε συνεχής έλεγχος, όπως και προηγουμένως. 

Σημείωσε ότι η πρώτη ειδοποίηση στάλθηκε στην εταιρεία το 2013. Αργότερα όταν η εταιρεία εισήλθε σε βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα χρηματοδότησης, ειδοποιήσεις δίνονταν συστηματικά ωστόσο, όπως αναφέρθηκε, ο δείκτης κάλυψης κεφαλαίων της εταιρείας ήταν στο 115%-117% και δεν υπήρχε πρόβλημα εισροής χρημάτων, αλλά επρόκειτο για προληπτικές ενέργειες.

Την περίοδο που εξαγοράστηκε η εταιρεία το 2015, το γραφείο της εφόρου προχώρησε σε stress test όλων των ασφαλιστικών εταιρειών ενόψει της εφαρμογής της οδηγίας Φερεγγυότητα ΙΙ το 2016.

Τότε, όπως αναφέρθηκε, διαπιστώθηκε πως οι κεφαλαιακές ανάγκες της εταιρείας ανέρχονταν στα €2,6 εκ.

Η λειτουργός σημείωσε ότι γίνονταν συνέχεια κινήσεις επί αυτού και τόσο οι ελεγκτές όσο και το γραφείο της εφόρου, είχαν υπό συνεχή παρακολούθηση την εταιρεία.

Οι ελεγκτές της Olympic Insurance όπως αναφέρθηκε, είχαν αλλάξει κατόπιν αιτήματος του γραφείου της εφόρου και από το 2014 ήταν η KPMG.

Μιλώντας μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της επιτροπής θεσμών Ζαχαρίας Ζαχαρίου, σημείωσε ότι όπως ήταν λογικό τέθηκε το ζήτημα της Olympic Insurance κατά τη συζήτηση ωστόσο «δεν θελήσαμε να επεκταθούμε καθώς ο ρόλος μας είναι θεσμικός» όπως είπε, σημειώνοντας πως το θέμα θα εξετάσει πιο εξειδικευμένα η επιτροπή ελέγχου.

Μας ενδιαφέρει όπως είπε, να δούμε εάν έχουν ελεγχθεί τα κεφάλαια, η φερεγγυότητα και οι μέτοχοι της εταιρείας.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού σημείωσε ότι τα ερωτήματα παραμένουν εκεί και αφορούν κατά πόσο είχε διασφαλιστεί η κεφαλαιουχική επάρκεια της εταιρίας όταν εγκρίθηκε η εξαγορά της το 2016 από τις κυπριακές αρχές, αν είχαν διενεργηθεί οι απαραίτητοι εποπτικοί έλεγχοί και πόσο εκτεθειμένοι είναι οι κύπριοι πολίτες μετά την πτώχευση της εταιρείας.

Σημείωσε ότι θα συνεχιστεί η συζήτηση στην επιτροπή ελέγχου, προσθέτοντας πως ο κύπριος πολίτης έχει ζημιώσει από αυτή την πτώχευση και κάποιοι, πέραν της ίδιας της εταιρείας, πρέπει να λογοδοτήσουν.

Ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης σημείωσε ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι κανένας κύπριος ασφαλισμένος σε εταιρεία εγγεγραμμένη στην Κύπρο δεν θα βρεθεί στο μέλλον ξεκρέμαστος και ανασφάλιστος.

Της Μαρίας Χαμπή