You are here

Νέα δεδομένα για το Σταθεροποιητικό

08/10/2001 17:40
Τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στα χρηματιστηριακά μας δρώμενα αλλά και οι νέες εισηγήσεις που έθεσε ο υπουργός Οικονομικών το πρωί ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, κ. Τάκης Κληρίδης, φαίνεται να διαφοροποιούν προς το καλύτερο τις θέσεις των βουλευτών για την δημιουργία ενός σταθεροποιητικού ταμείου στήριξης του ΧΑΚ.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών στην οποία κλήθηκε και ο υπουργός Οικονομικών έγινε κεκλεισμένων των θυρών. Σύμφωνα με πληροφορίες της Stockwatch ο υπουργός παρουσίασε προς τα μέλη της επιτροπής τις επιπρόσθετες εισηγήσεις της κυβέρνησης για την δημιουργία του σταθεροποιητικού ταμείου και εξήγησε γιατί πρέπει να δημιουργηθεί ένα τέτοιο ταμείο. Ο κ. Κληρίδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι ο δανεισμός των 100 εκ. λιρών, που χρειάζεται για την δημιουργία του ταμείου, θα γίνει από κυπριακές τράπεζες χωρίς να χρειάζονται κρατικές εγγυήσεις και ότι το ταμείο θα προικοδοτείται από τα έσοδα του χρηματιστηριακού τέλους. Με τη σειρά της η Επιτροπή ζήτησε από τον υπουργό παραδείγματα άλλων χρηματιστηριακών αγορών στις οποίες υπήρξε κρατική παρέμβαση, όπως επίσης και τις γενικές γραμμές των όρων εντολής της διαχειριστικής επιτροπής.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού δήλωσε ότι βάση των νέων δεδομένων που έχει ενώπιον της η Επιτροπή θα μελετήσει περαιτέρω το όλο θέμα και ενδεχομένως να κληθεί εκ νέου ο υπουργός οικονομικών σε προσεχή συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής.