You are here

Νέα κενά στο νομοσχέδιο παρακολούθησης συνδιαλέξεων

04/12/2019 16:01

Το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο που θα επιτρέπει την παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, πήρε νέα αναβολή, επειδή εντοπίστηκαν κενά στην κυβερνητική πρόταση.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των βουλευτών της επιτροπής νομικών τα κενά που ενδεχομένως να έθεταν σε κίνδυνο την ιδιωτική επικοινωνία, εντοπίστηκαν από τους υπηρεσιακούς της νομικής υπηρεσίας της βουλής.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου, σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής νομικών, εξήγησε ότι η επιτροπή αποφάσισε να μην καταθέσει το νομοσχέδιο στην ολομέλεια μετά από επιστολή που έλαβε από τον υπουργό δικαιοσύνης.

Είπε ότι «θα δούμε με λεπτομέρεια και σοβαρότητα την επιστολή που ήρθε σήμερα από το υπουργείο δικαιοσύνης και αφορά τον περί απορρήτου νόμο» σημειώνοντας ότι «δεν πρόκειται  να δούμε νομοσχέδια χωρίς να τα εξετάσουμε σε βάθος».

 Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, ανέφερε στις δικές του δηλώσεις ότι «ομόφωνα έχουμε αποφασίσει ως επιτροπή νομικών το νομοσχέδιο που αφορά τις παρακολουθήσεις συνδιαλέξεων το οποίο συζητείται εδώ και χρόνια στην επιτροπή λόγω του ότι θα έχει αντίκτυπο και στην ίδια την κοινωνία να επανεξεταστεί αρχές Ιανουαρίου».

Εξήγησε ότι «την τελευταία στιγμή τέθηκαν ενώπιον μας τροποποιήσεις από το υπουργείο δικαιοσύνης που αφορούν τεχνικά ζητήματα εξοπλισμών που αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει να τα δούμε με την αναγκαία προσοχή».

Ο κ. Δαμιανού ανέφερε ότι η εξέταση του νομοσχεδίου θα πρέπει να γίνει στην παρουσία του υπουργού δικαιοσύνης αλλά και των αρμοδίων του ΓΕΡΙΕΤ για να μας εξηγήσουν τις τροποποιήσεις οπότε το νομοσχέδιο δεν θα πάει στην ολομέλεια στις 6 Δεκεμβρίου, όπως ήταν ο αρχικός προγραμματισμός.

Η βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι «με τη βοήθεια των υπηρεσιών της επιτροπής νομικών εντοπίσαμε κενά τα οποία υφίστανται στο νομοσχέδιο που αφορά στην προστασία της ιδιωτικής επικοινωνίας».

Υπογράμμισε ότι «επειδή δεν είμαστε διατεθειμένοι αυτό το πολύ σημαντικό νομοσχέδιο να μην τύχει ενδελεχούς ελέγχου εισηγηθήκαμε όπως το νομοσχέδιο να μην οδηγηθεί στην ολομέλεια μετά από εισήγηση όλων των κομμάτων, αλλά να το επανεξετάσουμε γιατί πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο που μπορεί να επηρεάσει ατομικά ανθρώπινα δικαιώματα ενός εκάστου από εμάς, ενός εκάστου κύπριου πολίτη».  

Ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ, Κωστής Ευσταθίου, δήλωσε ότι «θα πρέπει να δοθούν τα εύσημα στις υπηρεσίες της βουλής, διότι έχουν διαπιστώσει κενά και πάλι στη νομοθεσία για την παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων των πολιτών».

Πρόκειται για ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα το οποία χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη προσοχή γιατί ακριβώς υπάρχουν τεχνικά μέσα, τα οποία τίθενται στη διάθεση οποιουδήποτε θέλει να παρακολουθήσει το ανθρώπινο δικαίωμα της τηλεφωνικής επικοινωνίας, επεσήμανε.

«Ασφαλώς και πρέπει να δοθεί λύση. Σε ένα κράτος δικαίου η λύση που δίδεται πάντα είναι η αρχή της αναλογικότητας. Ανάλογα με  το σκοπό που θέλουμε και επιδιώκουμε θα πρέπει να είναι και τα ανάλογα μέσα. Δεν μπορούμε να αφήσουμε το συνταγματικό ανθρώπινο δικαίωμα της προστασίας της ιδιωτικής συνδιάλεξης και επικοινωνίας έρμαιο στα χέρια οποιουδήποτε θα ήθελε να προχωρήσει σε κατάχρηση αυτού του δικαιώματος», τόνισε.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, ανέφερε ότι «παρά το γεγονός ότι υπήρχε ενδιαφέρον και από τον ίδιο τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις τροπολογίες που έχουμε καταθέσει ενώπιον της επιτροπής σημειώνω με δυσαρέσκεια ότι αυτές οι τροπολογίες ούτε σχολιάστηκαν ούτε υιοθετήθηκαν από την αρμόδια αρχή που είναι το υπουργείο δικαιοσύνης».

Πρόσθεσε, ότι «η θέση μας απέναντι στον υπουργό όπως εκφράστηκε αλλά και στον ΠτΔ είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφίσουμε αυτό το νομοσχέδιο εάν δεν ικανοποιηθεί ένας ελάχιστος αριθμός από τις τροπολογίες που έχουμε καταθέσει, κάποιες από τις οποίες υιοθετούν και άλλα κόμματα. Η τελική μας τοποθέτηση στο θέμα των παρακολουθήσεων θα διαμορφωθεί στην ολομέλεια της βουλής».

Της Ηρώς Ευθυμίου