You are here

Νέα πρόεδρος της Βουλής η Αννίτα Δημητρίου

10/06/2021 16:02

Η Αννίτα Δημητρίου είναι η νέα πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων. Η κ. Δημητρίου είναι η νεαρότερη βουλεύτρια και η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει το αξίωμα, στην ιστορία της κυπριακής Δημοκρατίας.

Η κ. Δημητρίου εκλέγηκε με 25 θετικές ψήφους στο δεύτερο γύρο ψηφοφορίας, με την υποστήριξη του ΔΗΣΥ, της ΔΗΠΑ και του ΕΛΑΜ, το οποίο στο δεύτερο γύρο απέσυρε την υποψηφιότητα του προέδρου του.

Η εξέλιξη της διαδικασίας

Κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίας οι νέοι βουλευτές διαβεβαίωσαν επισήμως πίστη και σεβασμό στο Σύνταγμα και στους νόμους και στη διατήρηση της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Δημοκρατίας της Κύπρου.

Πριν την έναρξη της ψηφοφορίας για την εκλογή προέδρου της Βουλής, ο προεδρεύων  Ζαχαρίας Κουλίας έδωσε το λόγο στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ Γιώργο Λουκαΐδη, ώστε να αναφερθεί σε αίτημα του κόμματος, όπως η διαδικασία ψηφοφορίας αρχίσει από το μεγαλύτερο προς το μικρότερο κοινοβουλευτικό κόμμα, όπως γινόταν στο παρελθόν, αντί του αντιθέτου που εφαρμόστηκε στην ψηφοφορία του 2016.

Η εισήγηση δεν έγινε αποδεκτή από τα υπόλοιπα κόμματα, που όμως δήλωσαν ετοιμότητα να συζητήσουν αλλαγές στη διαδικασία εκλογής προέδρου της Βουλής, διαπιστώνοντας ανάγκη εκσυγχρονισμού του σχετικού πλαισίου.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η υποβολή υποψηφιοτήτων. Οι υποψηφιότητες που τέθηκαν τελικά ενώπιον της Βουλής ήταν επτά, μια από κάθε κοινοβουλευτικό κόμμα.

Οι υποψήφιοι ήταν Χαράλαμπος Θεοπέμπτου (Οικολόγοι) τον οποίο πρότεινε η Αλεξάνδρα Ατταλίδου, ο Μάριος Κάρογιαν (ΔΗΠΑ) τον οποίο πρότεινε ο Μαρίνος Μουσιούττας, ο Μαρίνος Σιζόπουλος (ΕΔΕΚ) που προτάθηκε από τον Κωστή Ευσταθίου, ο Χρήστος Χρήστου (ΕΛΑΜ) που προτάθηκε από τον Ανδρέα Θεμιστοκλέους, ο Νικόλας Παπαδόπουλος (ΔΗΚΟ), τον οποίο πρότεινε η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, ο Άντρος Κυπριανού (ΑΚΕΛ) που προτάθηκε από τον Γιώργο Λουκαΐδη και η Αννίτα Δημητρίου (ΔΗΣΥ) την οποία πρότεινε ο πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου.

Η πρώτη ψηφοφορία

Στην πρώτη ψηφοφορία οι υποψήφιοι έλαβαν τις ακόλουθες ψήφους:

Χ. Θεοπέμπτου: 3 υπέρ, 0 εναντίον, 53 αποχές

Μ. Καρογιάν: 4 υπέρ, 0 εναντίον, 52 αποχές

Μ. Σιζόπουλος: 13 υπέρ, 0 εναντίον, 43 αποχές

Χρ. Χρήστου: 4 υπέρ, 18 εναντίον, 34 αποχές

Ν. Παπαδόπουλος: 13 υπέρ, 0 εναντίον, 43 αποχές

Α. Κυπριανού: 15 υπέρ, 4 εναντίον, 37 αποχές

Α. Δημητρίου: 17 υπέρ, 0 εναντίον, 39 αποχές

Η πρώτη ψηφοφορία δεν ανέδειξε πρόεδρο, καθώς κανένας από τους επτά υποψηφίους δεν εξασφάλισε 29 ή περισσότερες ψήφους.

Μετά την πρώτη ψηφοφορία ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Ανδρέας Θεμιστοκλέους, έθεσε διαδικαστικό θέμα, ζητώντας να διευκρινιστεί εάν το ΑΚΕΛ μετέχει στη διαδικασία αφού, όπως είπε, σε διάφορες περιπτώσεις υποψηφίων δεν ψήφισε υπερ, εναντίον ή αποχή.

Ο γγ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, επεσήμανε ότι οι ψήφοι του ΑΚΕΛ καταμετρήθηκαν στις αποχές και πως εάν αυτή δεν ήταν η πρόθεση του κόμματος, θα είχε φέρει ένσταση.

Η δεύτερη ψηφοφορία και η ανάδειξη της νέας προέδρου

Στη δεύτερη ψηφοφορία, καταμετρήθηκαν μόνο θετικές ψήφοι για τους υποψηφίους, ενώ ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρήστος Χρήστου, απέσυρε την υποψηφιότητά του, μειώνοντας τον αριθμό των υποψηφίων στους έξι.

Οι υποψήφιοι έλαβαν τις ακόλουθες θετικές ψήφους:

Χ. Θεοπέμπτου: 3

Μ. Καρογιάν: 4

Μ. Σιζόπουλος: 13 (ΕΔΕΚ – ΔΗΚΟ)

Ν. Παπαδόπουλος: 13 (ΔΗΚΟ – ΕΔΕΚ)

Α. Κυπριανού: 18 (ΑΚΕΛ – Οικολόγοι)

Α. Δημητρίου: 25 (ΔΗΣΥ – ΔΗΠΑ – ΕΛΑΜ)

Η Αννίτα Δημητρίου, εξασφαλίζοντας 25 ψήφους υπέρ κατάφερε να ξεπεράσει το όριο των 22 θετικών ψήφων που ήταν απαραίτητες για την ανάδειξη προέδρου στο δεύτερο γύρο ψηφοφορίας.

Το αποτέλεσμα διαμόρφωσαν με τη στάση τους η ΔΗΠΑ και το ΕΛΑΜ, παρά τις πληροφορίες των τελευταίων ωρών, που ήθελαν την υποψηφιότητα του Άντρου Κυπριανού να κέρδιζε προβάδισμα. Το εν λόγω σενάριο δεν επιβεβαιώθηκε, όπως ούτε και το σενάριο που φέρεται να τέθηκε επί τάπητος τις τελευταίες ώρες και το οποίο αφορούσε διαμοιρασμό της θητείας εξ ημισίας ανάμεσα στον κ. Κυπριανού και στην κ. Δημητρίου.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η κ. Δημητρίου ανέφερε ότι εντός της εβδομάδας θα κατατεθούν εισηγήσεις για την κατάρτιση της επιτροπής επιλογής η οποία στη συνέχεια θα καταρτίσει τις κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Πριν την αναχώρησή της για το κτίριο της Βουλής όπου την ανέμενε ο απερχόμενος πρόεδρος της Βουλής Αδάμος Αδάμου, δέχθηκε συγχαρητήρια από βουλευτές όλων των κομμάτων, συνεργάτες και μέλη των οικογενειών τους και από το προσωπικό της Βουλής.

Της Μαρίας Χαμπή