You are here

Νέες διαβεβαιώσεις για εργοστάσιο πυρίτιδας

09/10/2019 15:43

Νέες διαβεβαιώσεις δόθηκαν στους βουλευτές ότι θα μετακινηθούν σε άλλο αποθηκευτικό χώρο οι τόνοι πυρίτιδας από την οικιστική περιοχή Αραδίππου.

Το θέμα της αποθήκευσης των τόνων πυρίτιδας απασχόλησε για τρίτη φορά σήμερα την επιτροπή περιβάλλοντος της βουλής, με τον έπαρχο Λάρνακας Οδυσσέα Χατζηστεφάνου, να διαβεβαιώνει ότι θα μετακινηθεί το εργοστάσιο αποφεύγοντας εντούτοις να αναφερθεί σε χρονοδιάγραμμα.

«Το συντομότερο δυνατόν η μονάδα επεξεργασίας πυρίτιδας θα αποτελεί παρελθόν από το σημείο στο οποίο βρίσκεται σήμερα», είπε και πρόσθεσε ότι «σε ότι αφορά την αποθήκη στην οποία θα διατηρείται η πυρίτιδα θα μεταφερθεί στην περιοχή της Κόσιης».

Σημείωσε ότι η εταιρεία σήμερα διατηρεί γύρω στους 5 τόνους πυρίτιδας στο εργοστάσιο στη βιομηχανική περιοχή Αραδίππου – Λάρνακας ενώ οι υπόλοιποι τόνοι έχουν μεταφερθεί από τις 30 περασμένου Νοεμβρίου σε άλλους αποθηκευτικούς χώρους.

Διευκρίνισε ότι η σκέψη είναι να μεταφερθεί το εργοστάσιο στην πρώην ελεύθερη ζώνη εμπορίου στην Αραδίππου στην περιοχή Κρασά σε δύο κατάλληλα τεμάχια που έχει εντοπίσει η εταιρεία, αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί η παραχώρηση τους.

Ο δήμαρχος Αραδίππου Ευάγγελος Ευαγγελίδης εξέφρασε την έντονη αντίθεση του στη μετακίνηση του εργοστασίου στον εν λόγω χώρο τονίζοντας ότι «οι κακοί σχεδιασμοί μας βρίσκουν και πάλι εκ των υστέρων, ένα εργοστάσιο τόσο επικίνδυνο με την πυρίτιδα θέλουν να το μεταφέρουν από τη μια περιοχή στην άλλη. Αυτό μας βρίσκει αντίθετους δεν πρόκειται να επιτρέψουμε και να δώσουμε άδεια σε αυτή την ανάπτυξη».

Τόνισε ακόμη ότι οι κάτοικοι της περιοχής προγραμματίζουν δυναμικές κινητοποιήσεις.

Ταυτόχρονα κάλεσε τους αρμοδίους να προβούν σε  δεύτερες σκέψεις διότι οι πολίτες θα αντιδράσουν τονίζοντας ότι η περιοχή εκεί είναι κατηγορίας Β και προσπαθούν να μεταφέρουν ένα εργοστάσιο κατηγορίας Α. «Οι αρμόδιοι θα πρέπει να χωροθετήσουν ζώνη κατηγορίας Α στην περιοχή Λάρνακας και όχι να βαφτίζουν την κατηγορία Β σε Α», υπέδειξε.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου είπε πως στο ζήτημα για την αποθήκευση πυρίτιδας στη βιομηχανική περιοχή Αραδίππου η Επιτροπή Περιβάλλοντος έχει ενημερωθεί πως η πρόσθετη πυρίτιδα έχει απομακρυνθεί.
 
Με την απόφαση για μετακίνηση μεταθέτουν το πρόβλημα σε άλλη περιοχή, συνέχισε προσθέτοντας ότι το θέμα θα εξεταστεί εκ νέου σε νέα συνεδρία. Είπε τέλος πως χρειάζεται ορθός σχεδιασμός.
 
Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ευανθία Σάββα είπε πως το εργοστάσιο φεύγει, αλλά στην ουσία μένει. Πρόσθεσε πως η επιτροπή ενημερώθηκε πως εντοπίστηκε χώρος στη Κόσιη για την επιπλέον πυρίτιδα, αλλά το εργοστάσιο θα πάει στην ελεύθερη ζώνη εμπορίου παρά το Καλό Χωριό. Θα πάει σε περιοχή κατηγορίας Β΄και θα δοθούν άδειες κατά παρέκκλιση, συνέχισε προσθέτοντας ότι θα λυθεί ένα πρόβλημα και θα δημιουργηθεί ένα άλλο. Θα αναμένουμε 4 με 5 χρόνια για κτιστεί το εργοστάσιο και μετά θα αρχίσουμε από την αρχή να το μετακινήσουμε, παρατήρησε.
 
Η κ. Σάββα διερωτήθηκε για τους κινδύνους της μεταφοράς της πυρίτιδας από την Κόσιη στη ζώνη ελεύθερου εμπορίου.
 
Περαιτέρω ανέφερε πως με βάση την ενημέρωση στο εργοστάσιο υπάρχουν μόνο 6 τόνοι πυρίτιδας η περιοχή δεν μπορεί να αποχαρακτηριστεί καθώς η εταιρεία έχει άδεια για 30 τόνους. Μηδενίζονται περιουσίες και εγκλωβίζουν ιδιοκτήτες, ανέφερε καλώντας τους αρμοδίους να κάνουν δεύτερες σκέψεις ώστε να λυθεί το πρόβλημα μία και έξω.
 
Ο εκπρόσωπος της πρωτοβουλία των επηρεαζόμενων κατοίκων, Πανίκος Αβραάμ είπε ότι το Σάββατο 2 Νοεμβρίου "θα κατέβουμε στους δρόμους και επειδή σε περίπτωση που γίνει έκρηξη θα επηρεαστούν και οι κάτοικοι της Λάρνακας, τους καλούμε να συμμετέχουν στη διαμαρτυρία".
 
Ανέφερε πως οι κάτοικοι πήραν επιστολή, που στάλθηκε προς 1000 νοικοκυριά, για συνέπειες σε περίπτωση έκρηξης από τους ιδιοκτήτες του εργοστασίου πυρίτιδας. 
 
Ανέφερε τέλος ότι  "σε περίπτωση έκρηξη, με βάση την απάντηση που πήραμε από αρμοδίους θα πεθάνουμε όσοι είμαστε πλησίον του εργοστασίου".


 

Της Ηρώς Ευθυμίου