You are here

Νέο τετ-α-τετ Αυξεντίου - Βουλής για ΧΑΚ

23/01/2002 02:29
Μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής ελέγχου της βουλής στην οποία έχει κληθεί και θα παραστεί, για δεύτερη συνεχή φορά σε διάστημα 15 ημερών, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντης Αυξεντίου.

Αυτό που θα σφραγίσει τη σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής ελέγχου της βουλής θα είναι η επίσημη αυτή τη φορά άρνηση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας να δώσει καταλόγους ονομάτων ξένων και ντόπιων οι οποίοι κατά τη διετία 1999 και 2000 επένδυσαν στο χρηματιστήριο ή εξήγαγαν συνάλλαγμα για σκοπούς επενδύσεων στο εξωτερικό.

Ο κ.Αυξεντίου,όπως πληροφορούμαστε, θα επικαλεσθεί το τραπεζικό απόρρητο το οποίο εκπηγάζει από τους ίδιους τους κανονισμούς της Κεντρικής Τράπεζας.
Το επιχείρημα της Κεντρικής Τράπεζας είναι ότι οι κανονισμοί της δεν επιτρέπουν τη δημοσιοποίηση ονομάτων όσων ξένων επένδυσαν στην Κύπρο. Ταυτόχρονα θα εξηγήσει και γιατί δεν θα δώσει κατάλογο ονομάτων κυπρίων που εξήγαγαν συνάλλαγμα για σκοπούς επένδυσης στο εξωτερικό. Είναι σαφής η δήλωση που έκανε στην SW ο κ. Αυξεντίου με την οποία υποστηρίζει ότι η δημοσιοποίηση ονομάτων θα κάνει μεγάλο κακό στον τόπο και θα κλείσει η πόρτα για τους ξένους επενδυτές στο νησί.

Πληροφοριακά αναφέρουμε ότι την ερχόμενη Τετάρτη στην επιτροπή ελέγχου της βουλής θα παρευρεθεί ο υπουργός οικονομικών Τάκης Κληρίδης για να απαντήσει στα ερωτήματα και τις διευκρινήσεις που θα θέσουν τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής ελέγχου σε σχέση με τις πολιτικές ευθύνες που ενδεχομένως να έχει η κυβέρνηση κατά την περίοδο της μεγάλης άνοδου και καθόδου του γενικού δείκτη του ΧΑΚ.