You are here

Νομικοί: Πολιτική απόφαση οι προεδρίες της Βουλής

16/06/2021 11:36

Δεν υπάρχει πρόνοια στο Σύνταγμα που να περιορίζει την παραχώρηση προεδριών Επιτροπών της Βουλής μόνο σε κόμματα τα οποία έχουν κοινοβουλευτική ομάδα, ανέφεραν στην Stockwatch οι νομικοί Ανδρέας Αγγελίδης και Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, σε σχέση με την αντιπαράθεση που προέκυψε κατά τη χθεσινή άτυπη συνεδρία της Επιτροπής Επιλογής.

Στη χθεσινή συνεδρία, τα δύο μεγάλα κόμματα ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ διαφώνησαν σε ότι αφορά την ερμηνεία του Συντάγματος και του κανονισμού της Βουλής, με αφορμή την συζήτηση για το διαμοιρασμό των προεδριών κοινοβουλευτικών επιτροπών και τη διεκδίκηση προεδρίας εκ μέρους του ΕΛΑΜ.

Οι δύο νομικοί που κλήθηκαν να σχολιάσουν κατά πόσο τα μεγαλύτερα κόμματα μπορούν να παραχωρούν τις προεδρίες στα μικρά ή αν θα πρέπει να γίνεται κατανομή των εδρών από το μεγαλύτερο στο μικρότερο αναλόγως ποσοστών, ως ήταν η θέση που υποστήριξε χθες ο ΔΗΣΥ, σημείωσαν πως το Σύνταγμα αναφέρει ρητώς, ότι όλες οι πολιτικές και κομματικές ομάδες θα πρέπει να εκπροσωπούνται δεόντως στη Βουλή, κατά συνέπεια η Επιτροπή επιλογής θα πρέπει να διορίζει αναλόγως τους βουλευτές των κομμάτων στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές.   

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, κάθε πολιτικό κόμμα που εκπροσωπείται στη Βουλή με αριθμό βουλευτών ίσο με το 12% του συνόλου των βουλευτών, μπορεί να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα, δήλωσε ο κ. Αιμιλιανίδης.

Οι κοινοβουλευτικές ομάδες σύμφωνα με το Σύνταγμα θα πρέπει να εκπροσωπούνται δεόντως στη Βουλή και να εισακούεται η φωνής τους, πρόσθεσε.

Υπέδειξε όμως, ότι τόσο το Σύνταγμα όσο και ο κανονισμός της Βουλής, δεν περιλαμβάνουν πρόνοια που να απαγορεύει την προεδρία σε κοινοβουλευτική Επιτροπή, βουλευτή κόμματος που δεν διαθέτει κοινοβουλευτική ομάδα, ούτε πρόνοια για τον τρόπο που θα γίνεται η κατανομή των προεδριών.

Αγγελίδης: Η Βουλή μπορεί να ρυθμίζει τα του οίκους της

Από την πλευρά του ο κ. Αγγελίδης ανέφερε ότι πάγια πρακτική των προηγούμενων χρόνων ήταν να παραχωρούνται προεδρίες σε μικρότερα κόμματα. Αναφέρθηκε ειδικότερα, στο παράδειγμα της ΕΔΕΚ στην οποία εδώ και χρόνια η Βουλή παραχωρεί την προεδρία της Επιτροπής Άμυνας.

Ο κ. Αγγελίδης τόνισε ότι η Βουλή μπορεί να ρυθμίζει τα του οίκους της, με πολιτική απόφαση, όπως με πάγια πρακτική εφάρμοζε για χρόνια, δίδοντας προεδρίες επιτροπών της Βουλής, σε κόμματα τα οποία δεν είχαν κοινοβουλευτική ομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ θεωρούν πως τα μεγαλύτερα κόμματα μπορούν να παραχωρούν τις προεδρίες στα μικρά, ενώ ο ΔΗΣΥ και η ΔΗΠΑ υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να γίνεται κατανομή των εδρών από το μεγαλύτερο στο μικρότερο κόμμα, αναλόγως ποσοστών.

Η συνέχεια της διαμάχης για την ερμηνεία του Συντάγματος αναμένεται να δοθεί στην αυριανή σύσκεψη αρχηγών και εκπροσώπων όλων των κομμάτων, που θα προηγηθεί της συνεδρίας της Ολομέλειας, η οποία θα επικυρώσει τη σύσταση της Επιτροπής Επιλογής.

Στόχος είναι να υπάρξει κατάληξη στην κατανομή των προεδριών κοινοβουλευτικών επιτροπών, ώστε την ερχόμενη Παρασκευή να ακολουθήσουν οι σχετικές επίσημες ανακοινώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη χθεσινή επεισοδιακή συνεδρία της επιτροπής επιλογής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης, δήλωσε ότι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου τίναξε στο αέρα όλα όσα είχαν έως τώρα συμφωνηθεί για τη σύνθεση της Επιτροπής Επιλογής και τις προεδρίες που αναλογούν σε κάθε κόμμα.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης δήλωσε ότι την ερχόμενη Πέμπτη στη σύσκεψη αρχηγών και εκπροσώπων όλων των κομμάτων θα γίνει προσπάθεια να υπάρξει συναίνεση.

E.X.