You are here

Νόμος ομπρέλα με τσουχτερά πρόστιμα για πυρκαγιές

12/07/2021 15:58

Με εξώδικα πρόστιμα τα οποία ανέρχονται σε χιλιάδες ευρώ, προτείνει η Νομική Υπηρεσία να τιμωρούνται όσοι καψαλίζουν ή ανάβουν φωτιά χωρίς άδεια, με κίνδυνο την πρόκληση πυρκαγιών.

Αυτό δήλωσε, μετά από συνάντηση με την πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης, προσθέτοντας ότι «με τον τρόπο αυτό θα γίνει κατορθωτό να κτυπήσουμε το κακό στην ρίζα του, δηλαδή να μην επιτρέπεται καθόλου το καψάλισμα και να τιμωρείται κάποιος ανεξάρτητα αν προκάλεσε φωτιά ή όχι».

Ο κ. Σαββίδης, δήλωσε ότι η καθολική απαγόρευση του καψαλίσματος θα βοηθήσει τα μέγιστα στην πρόληψη των πυρκαγιών, σημειώνοντας ότι η Νομική Υπηρεσία προέβη σε εισηγήσεις για διάφορες νομοθεσίες που πρέπει να αλλάξουν. Αναφέρθηκε επίσης, σε επιστολή που στάλθηκε στα  τρία εμπλεκόμενα υπουργεία (Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Γεωργίας), με εισηγήσεις για τις νομοθεσίες που αφορούν τις πυρκαγιές.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, «έχουμε εισηγηθεί ότι πρέπει να γίνει μια εις βάθος εκτίμηση των νόμων που υπάρχουν -και υπάρχουν πολλοί- που καλύπτουν το θέμα των πυρκαγιών, με διαφορετικές ποινές», ώστε τα αδικήματα που αφορούν εμπρησμό, άναμμα φωτιάς, πρόκληση πυρκαγιάς και άλλα συναφούς φύσεως αδικήματα που βρίσκονται διάσπαρτα σε σειρά νομοθεσιών, όπως λ.χ. τον Ποινικό Κώδικα, τον περί Δασών Νόμο και τον περί Προλήψεως Πυρκαγιών στην Ύπαιθρο Νόμο, να αναθεωρηθούν και να εκσυγχρονιστούν για να ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες και δεδομένα.

Περαιτέρω, ανέφερε ότι μεταξύ άλλων, ζητήθηκε «η εξέταση πρότασης για θέσπιση ενός καθολικού αδικήματος αυστηρής ευθύνης που να αφορά το άναμμα φωτιάς οπουδήποτε, χωρίς την άδεια της αρμόδιας αρχής, το οποίο να μην απαιτεί αναγκαστικά και την επέλευση ζημιάς ή πυρκαγιάς και το οποίο να προβλέπει, πέραν της ποινής φυλάκισης, και αυξημένη χρηματική ποινή, η οποία μάλιστα να αυξάνεται σε περίπτωση επαναλαμβανομένης συμπεριφοράς και να ανέρχεται, ανάλογα της περίπτωσης, ακόμα και σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ».

Ο κ. Σαββίδης, αναμένεται  να έχει σήμερα ξανά συνάντηση με τους τρείς αρμόδιους υπουργούς για το θέμα της ρύθμισης της νομοθεσίας σε σχέση με τις πυρκαγιές. Στόχος είναι η θεσμοθέτηση νόμου ομπρέλας που θα καλύπτει όλες τις νομοθεσίες αναφορικά με τις πυρκαγιές.

Εξάλλου, στη Βουλή επανέρχεται τροποποιημένη η πρόταση του Κινήματος Οικολόγων, η οποία είχε απορριφθεί λόγω αντισυνταγματικότητας κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική θητεία, σε σχέση με την δημιουργία αντιπυρικών ζωνών σε ιδιωτικές περιουσίες που βρίσκονται ή γειτνιάζουν με δασικές περιοχές.

Από την πλευρά της η κ. Δημητρίου είπε ότι συζητήθηκε η ανάγκη ενιαίου πλαισίου όσο αφορά το ζήτημα των πυρκαγιών.

Τμ. Δασών: «Αδυναμία» ταυτόχρονης ανταπόκρισης σε δύο πυρκαγιές

Η συζήτηση για το θέμα των πυρκαγιών, συνεχίστηκε σήμερα και στην κοινή συνεδρία των κοινοβουλευτικών επιτροπών Εσωτερικών, Γεωργίας και Περιβάλλοντος υπό την πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου.  Ο διευθυντής του Τμήματος Δασών Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, παραδέχθηκε την αδυναμία του Τμήματος Δασών να ανταποκριθεί ταυτόχρονα σε δύο μεγάλες πυρκαγιές, ακόμα και με τον υφιστάμενο σχεδιασμό.

Κατά την σημερινή συνεδρία, τα αρμόδια υπουργεία απάντησαν σε ερωτήσεις για την δράση των σχετικών τμημάτων κατά την διάρκεια της πυρκαγιάς, αλλά και για τις κινήσεις στις οποίες πρόκειται να προβούν για στήριξη των κοινοτήτων που έχουν επηρεαστεί.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο διευθυντής του Τμήματος Δασών τόνισε ότι  η αδυναμία ανταπόκρισης σε δύο μεγάλες πυρκαγιάς οι οποίες εκδηλώνονται ταυτόχρονα, οφείλεται κυρίως σε σοβαρή υποστελέχωση του τμήματός Δασών.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιαννάκης Γαβριήλ, ανέφερε ότι παρά την έγκριση του έκτακτου προϋπολογισμού, μέχρι αυτή την στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός από πλευράς κυβέρνησης. Τα δεδομένα είναι τέτοια που μας υποχρεώνουν να μιλούμε για ευθύνες, σημείωσε.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Αλαμπρίτης εξέφρασε την ικανοποίηση του κόμματός του για «τα άμεσα αντανακλαστικά της κυβέρνησης, στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς και στην επόμενη ημέρα». Πρόσθεσε ότι εντοπίστηκαν κάποιες αδυναμίες τις οποίες πρέπει να δουν Βουλή, Υπουργεία και αρμόδιες υπηρεσίες.  

Σε δικές του δηλώσεις ο βουλευτής ΔΗΚΟ Χρίστος Σενέκης έθεσε εκ νέου, το ζήτημα της απουσίας ικανοποιητικών πτητικών μέσων, το ζήτημα της ιδιωτικής ασφάλισης και τις πιθανές διαφορές που μπορεί να υπάρξουν μεταξύ των ασφαλιστικών εταιρειών και των πληγέντων που πιθανόν να καταλήξουν σε χρονοβόρες δικαστικές διαμάχες ώστε να μην θυματοποιηθεί μέρος των πληγέντων.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου αναφέρθηκε σε προτάσεις για στήριξη και αποζημίωση των επηρεαζόμενων κατοίκων που έχουν πληγεί και θέλουν να παραμείνουν στις κοινότητές τους και για την πρόληψη ανάλογων περιστατικών.

Της Ελένης Χαραλάμπους