You are here

Νομοσχέδιο βάζει φρένο σε απάτες με εράνους

13/05/2022 15:41

Το νομοθετικό κενό και αδυναμίες που παρατηρούνται στην υφιστάμενη νομοθεσία για τη διενέργεια εράνων κλείνει νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες από το υπουργείο Εσωτερικών στην Ολομέλεια της Βουλής για συζήτηση και ψήφιση.

Σκοπός του τροποποιητικού νομοσχεδίου του «περί Διενέργειας Εράνων  Νόμου», είναι ο αποτελεσματικός έλεγχος της αξιοποίησης των χρημάτων που μαζεύονται στο πλαίσιο ενός εράνου, η ενίσχυση της διαφάνεια και η λογοδοσία κατά τη διενέργεια εράνων και αφετέρου, η διασφάλιση ότι οι εισφορές που συλλέγονται στο πλαίσιο διενέργειας εράνου εξυπηρετούν αποκλειστικά τον καθορισμένο σκοπό του.

Αυτό ανέφερε σε δηλώσεις η προϊστάμενη του Τομέα Σωματείων, Ιδρυμάτων και Εράνων του υπουργείου Εσωτερικών Αναστασία Καμένου, σημειώνοντας ότι το νομοσχέδιο έρχεται να εκσυγχρονίσει την υφιστάμενη νομοθεσία που ψηφίστηκε το 2014 και να καλύψει τα κενά και τις αδυναμίες που παρουσιάζει.

Σημειώνεται ότι ο «περί Διενέργειας Εράνων Νόμος» ψηφίστηκε για πρώτη φορά το 2014 και σκοπό είχε την θέσπιση ενός νομικού πλαισίου στη βάση του οποίου ρυθμίζονται θέματα παραχώρησης αδειών για διεξαγωγή εράνων και ποινικοποίησης της διεξαγωγής εράνων χωρίς άδεια, με σκοπό να εκλείψουν οι παράνομοι έρανοι. 

Σε δηλώσεις στη StockWatch, η κ. Καμένου ανέφερε ότι το νομοσχέδιο ενισχύει πρόνοιες όσον αφορά τις υποχρεώσεις του διοργανωτή εράνου, προσθέτοντας ότι μεταξύ άλλων μπαίνουν ασφαλιστικές δικλίδες ότι οι εισφορές που συλλέγονται θα αξιοποιούνται μόνο για το σκοπό του εράνου, ώστε να αποφευχθούν μελλοντικά περιστατικά καταχρήσεων που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν.

Ανέφερε επίσης ότι γίνεται ξεκάθαρο στο νόμο με την τροπολογία, πως τα χρήματα που θα συλλεχθούν και δεν θα αξιοποιηθούν για τον σκοπό του εράνου, θα πρέπει να κατατίθενται στο πάγιο ταμείο του κράτους, σημείο όπου όπως τόνισε υπάρχει κενό στην υφιστάμενη νομοθεσία.

Επίσης σύμφωνα με την κ. Καμένου θεσμοθετείται η συμμετοχή του υπουργείου Υγείας στην όλη διαδικασία, αφού το 50% περίπου των αιτήσεων αφορούν σε αιτήσεις φυσικών προσώπων που ζητούν βοήθεια για θέματα υγείας.

Εξήγησε πως Αρχή Αδειών θεσμοθέτησε ήδη συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, η οποία με τον παρόντα Νόμο τίθεται σε πιο ορθή βάση με τη συμμετοχή εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας ως μέλος στην Αρχή Αδειών Εράνων.

Ανάφερε ακόμα ότι το νομοσχέδιο θα συμπληρώσει νομοθετικά κενά στη βασική νομοθεσία, σε σχέση, τόσο με τη συλλογή αναλώσιμων και περιουσιακών στοιχείων, όσο και με τους εράνους που διεξάγονται μέσω του διαδικτύου.

Της Ελένης Χαραλάμπους