You are here

Νουρής: Χάνονται κονδύλια ΕΕ χωρίς μεταρρύθμιση ΤΑ

18/01/2021 18:13

Προειδοποίηση για το ενδεχόμενο απώλειας των ευρωπαϊκών κονδυλίων ύψους €980 εκατ. που δικαιούται η Κύπρος στο πλαίσιο της σύστασης του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, μετέφερε στα μέλη της επιτροπής Εσωτερικών ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής. Ο κ. Νουρής υπογράμμισε ότι μια από τις προϋποθέσεις για να μπορεί η Κύπρος να αντλήσει τα ποσά, είναι η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Τα νομοσχέδια, αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, εντός των επόμενων εβδομάδων, σύμφωνα με την πρόεδρο της Επιτροπής Ελένη Μαύρου.

Νέα δεδομένα και πιέσεις για μεταρρύθμιση ΤΑ

Μετά τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής ο κ. Νουρής δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ειδοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή - και το Υπουργείο Εσωτερικών έλαβε αυτή την ειδοποίηση από την Γενική Διεύθυνση ΕΠΣΑ -ότι στα πλαίσια της σύστασης του Ταμείου Ανάκαμψης για τη χρηματοδότηση των κρατών μελών της ΕΕ, με ένα συνολικό κονδύλι €750 δισ., το οποίο θα επιμεριστεί μεταξύ των κρατών μελών για να στηριχθούν οι οικονομίες που έχουν πληγεί από την πανδημία, θα πρέπει να υλοποιήσει κάποιες προϋποθέσεις.

Μία από αυτές όπως είπε, είναι η υποβολή κοστολογημένου σχεδίου μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων με ορίζοντα υλοποίησης μέχρι το 2026. «Σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις συμπεριλαμβάνεται και η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για την οποία υπάρχει υπόμνηση ότι αποτελεί διαχρονική σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τα τελευταία τουλάχιστον πέντε χρόνια» είπε.

Σημείωσε πως στο απευκταίο σενάριο, που δεν θα μπορέσουμε να αντλήσουμε τα χρήματα που δικαιούμαστε, τα €980 εκ., θα χαθούν και τα πρόσθετα εκατομμύρια που έχουμε ως χώρα, ήδη συνεισφέρει. Αυτό, επεσήμανε, θα αποστερήσει δραστικά τη δυνατότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης, να συνδράμει τους ανθρώπους, τους επιχειρηματίες, τους απλούς πολίτες που χρήζουν στήριξης σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που περνούμε όλοι.

Παραμένει η διαφωνία για 20 δήμους

Ο κ. Νουρής επανέλαβε τη διαφωνία της κυβέρνησης σε ότι αφορά αύξηση του αριθμού των δήμων σε 20. «Υπάρχουν συγκεκριμένες παράμετροι που λήφθηκαν υπόψη κατά τη συγκρότηση των σεναρίων και κάθε ενδεχόμενη διατάραξη αυτών των σεναρίων μπορεί να προκαλέσει προβλήματα που άπτονται κυρίως της βιωσιμότητας, κάτι το οποίο δεν είναι επιθυμητό», είπε.

Ερωτηθείς εάν τα κονδύλια της ΕΕ θα χαθούν στην περίπτωση που η Βουλή εμμένει στην άποψη της για 20 δήμους, ο Υπουργός είπε ότι ως εκτελεστική εξουσία, «δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε μια μεταρρύθμιση που αποδεδειγμένα δεν θα πληροί αυτές τις προδιαγραφές. Επομένως αυτό είναι ένα σοβαρό ενδεχόμενο, το οποίο νομίζω άκουσαν οι Βουλευτές  και είμαι σίγουρος ότι θα το σταθμίσουν».

«Θέλουμε να έχουμε πακέτο νομοσχεδίων που θα μας πάρουν στην επόμενη μέρα, που θα είναι καλύτερη. Δεν θέλουμε να πάμε σε μια επόμενη μέρα, στην οποία θα τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις για να καλύπτουμε ζημίες μιας Αυτοδιοίκησης που ενδεχόμενα να καταδικαστεί ουσιαστικά σε μη βιώσιμη, εάν οι πρόνοιες είναι τέτοιες», πρόσθεσε.

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ η πρόεδρος της Επιτροπής Ελένη Μαύρου είπε ότι τα νομοσχέδια βρίσκονται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας τους και ότι στις επόμενες λίγες εβδομάδες πρέπει να οδηγηθούν τα νομοσχέδια στην Ολομέλεια για τελική τοποθέτηση.

Βασική εκκρεμότητα που παραμένει σύμφωνα με την κ. Μαύρου, αφορά στο θέμα της αδειοδότησης αναπτύξεων και κατά πόσο θα παραμείνει η βασική αρμοδιότητα στους Δήμους ή αν θα μεταφερθεί στους νέους επαρχιακούς οργανισμούς που θα δημιουργηθούν.
 
Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, παραμένουν σε εκκρεμότητα κάποια ζητήματα σε σχέση με την εκπροσώπηση των Δήμων και των Κοινοτήτων που θα συνενωθούν, ενώ ανοικτά παραμένουν τα θέματα Δημοψηφισμάτων και πιθανής παράτασης της θητείας των υφιστάμενων Δημάρχων, Κοινοταρχών και μελών των δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων. Σε αυτό το θέμα, όπως εξήγησε, θα τοποθετηθεί η Ολομέλεια της Βουλής.