You are here

Ο Χριστόδουλος μπροστά στην πρόκληση του τραπεζικού απορρήτου

13/05/2002 06:04
Στη βουλή ο νέος διοικητής της ΚΤ

Ενώπιον του επίμαχου και πολυσυζητημένου θέματος της άρσης, ή όχι του τραπεζικού απορρήτου θα βρεθεί το πρωί στην επιτροπή οικονομικών της βουλής ο νέος διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

Το τραπεζικό απόρρητο θα είναι ίσως το κυριότερο αντικείμενο συζήτησης από την αρμόδια επιτροπή της βουλής, στο πλαίσιο της εξέτασης του νομοσχεδίου της Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο μεταξύ άλλων αφορά στην αυτονομία και στην οικονομική ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας, όπως προβλέπει και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Η άρση ή όχι του τραπεζικού απορρήτου ήρθε στην επιφάνεια μετά την αξίωση των μελών των επιτροπών ελέγχου και οικονομικών της βουλής, με αφορμή τη συζήτηση του θέματος του χρηματιστηρίου κατά την περίοδο 1999 και 2000.Βουλευτές είχαν ζητήσει από τον τέως διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντη Αυξεντίου να δώσει στοιχεία σε σχέση με άτομα και εταιρίες που εξήγαγαν συνάλλαγμα κατά την περίοδο των μεγάλων κερδών στο ΧΑΚ. Ο κ. Αυξεντίου είχε προειδοποιήσει ότι κάτι τέτοιο είναι αντίθετο προς τη νομοθεσία που διέπει την Κεντρική Τράπεζα, πράγμα το οποίο υποστήριξαν και επιφανείς νομικοί της κυπριακής πολιτείας, όπως ο Λεύκος Κληρίδης.

Ο κ. Αυξεντίου πέραν αυτών είχε θέσει και θέμα αξιοπιστίας του νομισματοπιστωτικού μας συστήματος και υπενθύμισε ότι η Κύπρος ως αναπτυσσόμενο κέντρο υπηρεσιών θα ήταν μέγα λάθος να δώσουμε την εντύπωση ότι στην Κύπρο, με παρέμβαση της βουλής μπορεί ανά πάσα στιγμή να βγουν στη φόρα λογαριασμοί που αφορούν στην εξαγωγή συναλλάγματος που αφορούν κυρίως επενδύσεις. Ο κ. Αυξεντίου είχε εκφράσει την άποψη ότι κάτι τέτοιο θα πρέπει να γίνεται μόνο με την έκδοση διατάγματος του δικαστηρίου. Τελικά μεταξύ Κεντρικής και βουλής συμφωνήθηκε να ενημερωθεί σχετικά ομάδα βουλευτών κατ ιδίαν απο τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας δεδομένου ότι θα υπήρξε πλήρης εμπιστευτικότητα επί του θέματος. Μάλιστα ο διοικητής έθεσε υπόψη των βουλευτών και σχετικά στοιχεία, πλην όμως, κάποιοι βουλευτές φρόντισαν και έδωσαν πληροφορίες στον τύπο, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις.

Κάτω λοιπόν από αυτό το ιστορικό και τις αντίθετες απόψεις καλείται ο νέος διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας να δώσει λύση.

Ο ίδιος που ρωτήθηκε σχετικά είπε ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν είναι εναντίον της άρσης του τραπεζικού απορρήτου, δεδομένου ότι όπως είπε, θα υπάρξει πρόσθετη διασφάλιση. Στόχος είπε ο κ. Χριστοδούλου είναι να εξευρεθεί η χρυσή τομή.