You are here

«Όχι» γενικού εισαγγελέα σε τροποποίηση άρθρου Συντάγματος

09/10/2019 13:23

Το άρθρο 112/1 του Συντάγματος είναι θεμελιώδες και δεν μπορεί να τροποποιηθεί, δήλωσε στη βουλή ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης.

Η δήλωση του γενικού εισαγγελέα έγινε στη συνεδρία της επιτροπής νομικών της βουλής εις απάντηση της πρότασης νόμου του ΑΚΕΛ, για περιορισμό των προσώπων που δύναται να διορίσει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στη θέση του γενικού και βοηθού γενικού εισαγγελέα.

Παράλληλα εξήγησε ότι οι προτεινόμενες τροποποιήσεις, που προβλέπουν ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν δύναται να διορίσει στα συγκεκριμένα αξιώματα, (γενικού και βοηθού εισαγγελέα, γενικού ελεγκτή και του βοηθού του) πρόσωπα που διετέλεσαν υπουργοί στην κυβέρνηση του, βουλευτές και ανώτατα στελέχη κομμάτων, δεν αφορούν τα προσόντα αλλά περιορίζουν τις επιλογές του προέδρου της Δημοκρατίας.

«Ως εκ τούτου», είπε «κατά την άποψη μου η συγκεκριμένη τροποποίηση δεν μπορεί να γίνει».

Ο γενικός εισαγγελέας εξέφρασε επίσης την άποψη ότι συνιστά έκπτωση στην ανεξαρτησία των θεσμών του γενικού και βοηθού γενικού εισαγγελέα ο περιορισμός της θητείας των ίδιων αξιωματούχων αν και συνταγματικά μπορεί να ρυθμιστεί.

Η επιτροπή νομικών της βουλής εξέτασε σήμερα το θέμα της τροποποίησης του Συντάγματος με δυο τρόπους έτσι ώστε να αποκλείονται κάποια πρόσωπα από του να διοριστούν στη θέση του γενικού και βοηθού γενικού εισαγγελέα και δεύτερο να περιορίζεται η περίοδος υπηρεσίας τους από ότι είναι τώρα μέχρι τα 68 χρόνια σε μια εξαετή θητεία με δυνατότητα ανανέωσης της για ακόμη έξι χρόνια.

Όσον αφορά τη θητεία, το καθεστώς το οποίο επικρατεί σήμερα είναι η πλήρης εξομοίωση του γενικού και βοηθού γενικού εισαγγελέα ως προς τους όρους υπηρεσίας τους με τους δικαστές του Ανωτάτου, δηλαδή από τη στιγμή που θα διοριστούν υπηρετούν μέχρι τη συμπλήρωση του 68 έτους.

Εναπόκειται στην πολιτεία να θέσει το όριο εκεί και όπου πιστεύει ότι είναι ορθό, λαμβάνοντας υπόψη τα κριτήρια που αφορούν την ανεξαρτησία του θεσμού του γενικού και βοηθού γενικού εισαγγελέα, ανέφερε.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση η υπηρεσία τους δεν θα εξομοιώνεται πλέον με την υπηρεσία και μισθολογικούς και άλλους όρους με τους δικαστές του Ανωτάτου.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου, δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίας ότι οι προτάσεις ξεκάθαρα αποτελούν παραβίαση της διάκρισης των εξουσιών.

«Δεν μπορούμε, να αυτοπυροβολούμαστε εμείς που υπηρετούμε την πολιτική ζωή του τόπου», σημείωσε.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, είπε ότι «το ΑΚΕΛ καταθέτοντας τις δύο προτάσεις για τροποποίηση του Συντάγματος επιδιώκει να υπηρετήσει την πολιτική αμεροληψία».

Πρόσθεσε ότι «οι απόψεις του γενικού εισαγγελέα, θα ληφθούν υπόψη και στην πορεία το κόμμα θα κρίνει και θα πράξει αναλόγως».

Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, εξέφρασε τη θέση ότι ο γενικός εισαγγελέας επιβεβαίωσε την αρχική θέση του ΔΗΚΟ περί αντισυνταγματικότητας των προτάσεων και πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να επιλέγει κατά συνείδηση και στη βάση των προσόντων και της ιδιότητας των προσώπων, εντούτοις αυτό δεν μπορεί να ρυθμιστεί με τροποποίηση του Συντάγματος.

Στην επιτροπή νομικών συζητήθηκε επίσης νομοσχέδιο για τροποποίηση του Συντάγματος που προβλέπει περιορισμό της ασυλίας των βουλευτών στη δράση τους εντός του κοινοβουλίου, πρόνοια με την οποία διαφώνησαν τα περισσότερα μέλη της επιτροπής.

Εξέφρασαν ωστόσο ετοιμότητα για εξέταση του θέματος, έτσι ώστε ενδεχόμενη τροποποίηση για περιορισμό της ασυλίας να αφορά πράξεις του κοινού ποινικού κώδικα.

Ενώπιον της επιτροπής νομικών τέθηκαν ακόμα, συνταγματικές τροποποιήσεις, για μείωση της ηλικίας που προβλέπεται σε ότι αφορά την δυνατότητα εκλογής βουλευτή από το 25ο στο 21ο έτος και για οικονομική αυτονομία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Της Ηρώς Ευθυμίου