You are here

Οι νόμοι που θα περάσουν ή θα κοπούν από την Ολομέλεια

14/07/2022 06:58

Μαραθώνια και σε έντονο κλίμα αναμένεται ότι θα είναι η σημερινή τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής πριν το κλείσιμο της για το καλοκαίρι, με πολυσυζητημένα νομοσχέδια και προτάσεις νόμου στη «βαριά» ατζέντα της, που χρίζουν άμεσης έγκρισης από το Κοινοβουλευτικό σώμα.

Στην ατζέντα της Ολομέλειας του σώματος βρίσκονται 104 νομοσχέδια, προτάσεις νόμου και κανονισμοί, τα οποία χρίζουν νομοθετικής ρύθμισης, τα οποία μεταξύ άλλων αφορούν μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο το Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά και τη λήψη μέτρων στήριξης των πολιτών που πλήττονται από το κύμα ακρίβειας.

Αρχή θα κάνει η Ολομέλεια του σώματος με νομοσχέδια και προτάσεις νόμου που εξετάσθηκαν από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, με κάποια από αυτά να εξετάζονται από την έναρξη των εργασιών της Βουλής τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι και την τελευταία στιγμή.

Σημειώνεται ότι στην ατζέντα περιλαμβάνονται νομοσχέδια, προτάσεις νόμου και κανονισμοί που εξετάσθηκαν από τις πλείστες Κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Αρχή με νομοσχέδια εκταμίευσης €85 εκατ.

Με το καλημέρα τα 56 μέλη του κυπριακού κοινοβουλίου θα κληθούν να συζητήσουν και να εγκρίνουν τα δύο επίμαχα νομοσχέδια που αποσκοπούν στην ενδυνάμωση του νομικού πλαισίου διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), τα οποία φρενάρουν την εκταμίευση της πρώτης δόσης του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους €85 εκατ. και απασχόλησαν το σώμα για διάστημα δέκα μηνών περίπου.

Όπως όλα δείχνουν, τα νομοσχέδια θα εγκριθούν από το σώμα καθώς φαίνεται να εξασφαλίζουν έστω και την οριακή πλειοψηφία του σώματος. Συγκεκριμένα από τους 56 συνολικά βουλευτές του Κοινοβουλίου, οι 30 περίπου προτίθενται να εγκρίνουν τα δύο νομοσχέδια.

Απεγκλωβίζουν ακίνητα από ΜΕΜΟ

Στη συνέχεια το κοινοβούλιο θα κληθεί να αποφασίσει για τις δύο προτάσεις νόμου των βουλευτών Χριστιάνας Ερωτοκρίτου (ΔΗΚΟ) και Σταύρου Παπαδούρη (Οικολόγοι) που σκοπεύουν στον απεγκλωβισμό ακινήτων από τα ΜΕΜΟ που τα τοποθέτησαν μεταξύ άλλων οι επαρχιακές διοικήσεις για οφειλές, με στόχο να συμβάλει στην αναδιάρθρωση δανείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch οι προτάσεις νόμου εξασφαλίζουν την πλειοψηφία των ψήφων των μελών του Κοινοβουλίου και θα εγκριθούν χωρίς δυσκολία. Υπενθυμίζεται ότι οι προτάσεις νόμου ήταν στην ατζέντα της προηγούμενης Ολομέλειας και η έγκριση τους αναβλήθηκε μετά από εισήγηση του ΑΚΕΛ για να δοθούν περαιτέρω διευκρινίσεις σε πρόνοιες τους από την κυβερνητική πλευρά, κάτι που έγινε την προηγούμενη Δευτέρα.

Φορολογική απαλλαγή για προσέλκυση εταιρειών και εργαζομένων

Ακολουθεί η ψήφιση από το σώμα δύο σημαντικών νομοσχεδίων που αποσκοπούν στην προώθηση φορολογικών κινήτρων για σκοπούς προσέλκυσης, δραστηριοποίησης και επέκτασης των δραστηριοτήτων εταιρειών, αλλά και τον επαναπατρισμό Κυπρίων που διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό για μακρά περίοδο και την προσέλκυση στη Δημοκρατία ξένων εργαζομένων υψηλού βιοτικού επιπέδου με εξειδίκευση.

Το πρώτο νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων την επέκταση του πεδίου εφαρμογής του υφιστάμενου πλαισίου απαλλαγής από φόρο εισοδήματος του 50% της αμοιβής ατόμου από εργοδότησή του στη Δημοκρατία, προκειμένου να επεκταθεί το εύρος των δικαιούχων της φοροαπαλλαγής και το δεύτερο νομοσχέδιο τη διεύρυνση του υφιστάμενου φορολογικού πλαισίου για επενδύσεις σε καινοτόμες επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι τα νομοσχέδια αναμένεται ότι θα τύχουν της πλειοψηφίας του σώματος.

Προς έγκριση ο προϋπολογισμός ΓΕΡΗΕΤ

Στη συνέχεια η Ολομέλεια του σώματος θα κληθεί να εγκρίνει τον προϋπολογισμό του Γραφείου Επιτρόπου για τη Ρύθμιση Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΕΡΗΕΤ) για το 2022, του μοναδικού Νομικού Προσώπου Δημόσιου Δικαίου που δεν εγκρίθηκε σχεδόν επτά μήνες μετά την προβλεπόμενη προθεσμία.

Το Γραφείο του Επιτρόπου λειτουργεί με δωδεκατημόρια, καθώς δεν διέπεται από τον χρονικό περιορισμό των δύο μηνών, που υφίσταται για τους υπόλοιπους οργανισμούς, ενώ η έγκριση του από το σώμα θεωρείται σχεδόν βέβαιη.

Αποφασίζουν για προτάσεις για ακρίβεια και πλαφόν

Εκτός απροόπτου αναμένεται ότι θα υπερψηφιστούν οι τρεις προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ για προώθηση μέτρων στήριξης των νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τα οποία πλήττονται από το μπαράζ ανατιμήσεων βασικών αγαθών και προϊόντων, ως αποτέλεσμα του υπερπληθωρισμού.

Ανοιχτό όμως είναι το ενδεχόμενο να αναπέμψει τους σχετικούς νόμους που θα ψηφιστούν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, καθώς όπως ενημέρωσε ήδη ο υπουργός Οικονομικών το κράτος θα έχει συνολική απώλεια εσόδων από την εφαρμογή των τριών προτάσεων Νόμου ύψους €141 εκατ. για διάστημα 6 μηνών, σε μια δύσκολη περίοδο για την οικονομία, ενώ προειδοποίησε και για περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση του ΔΗΚΟ προβλέπει κατάργηση της επιβολής 19% ΦΠΑ στη ρήτρα αναπροσαρμογής καυσίμων της ΑΗΚ μέχρι το τέλος του χρόνου, η πρόταση του ΑΚΕΛ κατάργηση της επιβολής 19% ΦΠΑ στο φόρο κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή μέχρι το τέλος του χρόνου και της ΔΗΠΑ μεταξύ άλλων μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από 19% σε 5% για την προμήθεια ηλεκτρισμού και επιβολή μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ για το μέρος των τελικών λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας που αφορά το κόστος αγοράς δικαιωμάτων αερίων θερμοκηπίου.

Σημειώνεται ότι δεν ευδοκίμησε διάλογος μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και κομμάτων της αντιπολίτευσης για επιπλέον μέτρα στήριξης των πολιτών, στο πλαίσιο των προτάσεων νόμου, ενώ δεν έγινε κατορθωτό να ενοποιηθούν επίσης οι τρείς προτάσεις νόμου.

Όσον αφορά την πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για επιβολή πλαφόν στα καύσιμα, η έγκριση της οποίας είναι αμφίρροπη, σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, η ψήφιση της είναι πιθανόν να μεταφερθεί για το Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch το ζήτημα θα ξεκαθαρίσει κατά την σημερινή σύσκεψη των αρχηγών και εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Έρχεται πάγωμα εκποιήσεων

Με την μορφή επίσης του κατεπείγοντος αναμένεται επίσης να συζητηθεί από την Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση νόμου που υπογράφουν τα πέντε κόμματα της αντιπολίτευσης ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, ΕΛΑΜ, ΔΗΠΑ και Οικολόγοι για τρίμηνη παράταση της αναστολής των εκποιήσεων.

Η σχετική πρόταση κατατέθηκε χθες αναθεωρημένη στην Βουλή, μετά την απόρριψη της πρότασης νόμου των κοινοβουλευτικών κομμάτων ΕΛΑΜ, ΔΗΠΑ και Οικολόγων για πάγωμα των εκποιήσεων μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2022 από την Επιτροπή Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται ότι κατά της προώθησης της συγκεκριμένης πρότασης στην Ολομέλεια για ψήφιση τάχθηκαν το ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch η αναθεωρημένη πρόταση που φαίνεται να τυγχάνει και της πλειοψηφίας του σώματος, έχει συμφωνηθεί με την κυβερνητική πλευρά να μην αναπεμφθεί ο σχετικός νόμος, στο πλαίσιο του πάρε δώσε για την έγκριση των νομοσχεδίων για τους διαχειριστές πιστώσεων, τα οποία είναι το τελευταίο προαπαιτούμενο του Σχεδίου Ανάκαμψης.

Κλείνει η μεταρρύθμιση δικαιοσύνης

Ολοκληρώνεται σήμερα η ψήφιση της μεταρρύθμισης των ανώτατων βαθμίδων των δικαστηρίων με την ψήφιση των δύο σχετικών νομοσχεδίων, για τα οποία επίσης θεωρείται σχεδόν βέβαιη η υπερψήφιση τους.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη Πέμπτη σε μαραθώνια συνεδρία η Ολομέλεια του σώματος ψήφισε την τροποποίηση του Συντάγματος, ώστε να καταστεί εφικτή η προτεινόμενη μεταρρύθμιση.

Εναντίον της τροποποίησης του Συντάγματος ψήφισε μόνο η βουλεύτρια του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, η οποία διαχώρισε την θέση της από το κόμμα της και είπε ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, καθώς όπως τόνισε η τροποποίηση του Συντάγματος είναι η κορυφαία πράξη που καλείται να πάρει ένας βουλευτής.

ΔΕΦΑ, σκούτερ και γάμοι σε μνημεία στο τραπέζι

Στα σημαντικότερα θέματα που καλείται σήμερα η Ολομέλεια του σώματος να εγκρίνει περιλαμβάνονται το νομοσχέδιο για τη μετεξέλιξη της ΔΕΦΑ σε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, οι κανονισμοί που θα ρυθμίζουν τη διεξαγωγή πολιτικών γάμων σε αρχαία μνημεία και το νομοσχέδιο που ρυθμίζει την κυκλοφορία με σκούτερ, καθώς και πρόταση νόμου που προνοεί επιβολή εξώδικου για κράνος σε σκούτερ και ποδήλατα.

Επίσης ενώπιον της Ολομέλειας θα τεθούν ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός του Οργανισμού Νεολαίας, αλλά και κανονισμοί για την ίδρυση στο ΤΕΠΑΚ νέας σχολής και τμημάτων, αλλά και κανονισμοί για διορισμούς στην αστυνομία.

Επισυνάπτεται η ατζέντα της σημερινής Ολομέλειας.

Της Ελένης Χαραλάμπους