You are here

Οικονομικά συμφέροντα διαβλέπουν βουλευτές για νομοσχέδια οπλοκατοχής

04/12/2019 13:21

Οικονομικά και επιχειρηματικά συμφέροντα, διαβλέπουν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης στα δύο νομοσχέδια που αφορούν την οπλοκατοχή, τα οποία κατέθεσε η κυβέρνηση με τη μέθοδο του κατ’ επείγοντος στη βουλή.

Το ένα από τα δύο νομοσχέδια αναβαθμίζει δραστικά τις διαδικασίες και τους ελέγχους κατοχής όπλων ενώ το δεύτερο αφορά την υπό εξαιρετικά αυστηρούς όρους δημιουργία αθλητικών σκοπευτηρίων.

Παράλληλα με τα νομοσχέδια η Κύπρος θα εναρμονιστεί κάτι που έπρεπε να είχε γίνει από καιρό γι’ αυτό έχει λάβει προειδοποιητική επιστολή από την ευρωπαϊκή επιτροπή.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής νομικών η οποία συζήτησε τον περί πυροβόλων και μη πυροβόλων όπλων (τροποποιητικός) νόμος του 2019, ο αναπληρωτής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής νομικών Δημήτρης Δημητρίου δήλωσε ότι θα εξετάσουμε με κάθε σοβαρότητα τα δύο νομοσχέδια.

Σημείωσε ότι «δεν θα εξετάσουμε υπό απειλή ή υπό το επιχείρημα ότι θα έχουμε πρόστιμο από ΕΕ. Θα τα εξετάσουμε με κάθε σοβαρότητα και σε βάθος το νέο χρόνο».

Πρόσθεσε ότι «το νομοσχέδιο που αφορά τα όπλα είναι πολύ ευαίσθητο διότι στο πρόσφατο παρελθόν είδαμε ανθρώπους που είχαν όπλα στο σπίτι τους που δεν θα έπρεπε να είχαν».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, στις δικές του δηλώσεις είπε ότι τον περασμένο Μάρτιο συζητήσαμε στην επιτροπή  νομικών νομοσχέδιο που αφορά τα πυροβόλα και μη πυροβόλα όπλα.

«Είχαμε εγείρει μια σειρά θεμάτων που αφορούσαν τη χρησιμότητα, τη νομιμότητα και κάποια ζητήματα που αφορούσαν επιχειρηματικά ή άλλα συμφέροντα που προέκυπταν μέσα από τις νομοθεσίες».

«Έκτοτε» επεσήμανε,  «υπήρξε σιγή ιχθύος και σήμερα με τη μορφή του κατ’ επείγοντος η επιτροπή νομικών εξέτασε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο».

Πρόσθεσε, εντούτοις ότι «εξακολουθούν να υπάρχουν τα ζητήματα που εγείραμε το Μάρτιο και είναι καθολική άποψη όλων των μελών και όλων των κοινοβουλευτικών ομάδων, να επανεξεταστεί το σχετικό νομοσχέδιο στις 8 Ιανουαρίου, με προτεραιότητα την πτυχή της εναρμόνισης η οποία πρέπει να ξεχωρίσει από ζητήματα πολιτικής και πιθανών σκοπιμοτήτων που φαίνεται να υπάρχουν στα νομοσχέδια».

Χαρακτήρισε σημαντικό το νομοσχέδιο το οποίο είπε θα το μελετήσουν με προσοχή εμπλουτίζοντας ή αλλάζοντας πρόνοιες του.

Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, εξήγησε ότι η κυβέρνηση έλαβε προειδοποιητική επιστολή για την αδυναμία της κυπριακής πολιτείας να εναρμονιστεί με ευρωπαϊκή νομοθεσία που αφορά τα πυροβόλα όπλα.

Επεσήμανε ότι «η ουσία των νομοσχεδίων είναι διαδικαστική και τεχνική παρά ταύτα διαπιστώσαμε ότι στην κυβερνητική πρόταση δεν επιχειρείτο η απλή εναρμόνιση αλλά παρεισέφρησαν στο νομοσχέδιο άλλα θέματα που άγγιζαν πτυχές  όπως τον αριθμό και το είδος των πυροβόλων όπλων που μπορεί να πωλεί ή να εμπορεύεται κάποιος καθώς ι και άλλα θέματα που άπτονται επιχειρηματικών δραστηριοτήτων».

Το ΔΗΚΟ ως θέμα αρχής είναι υπέρ της επιχειρηματικής ανάπτυξης όμως αυτό πρέπει να γίνεται μέσα σε ξεκάθαρα και καθορισμένα όρια και όχι με επιχειρηματική προχειρότητα όπως επιχειρήθηκε σήμερα. επεσήμανε.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κώστας Ευσταθίου, δήλωσε ότι «με αφορμή την επίκληση εναρμόνισης με την ευρωπαϊκή νομοθεσία επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος ένα νομοσχέδιο για την οπλοκατοχή το οποίο έχει πάρα πολλά ερωτηματικά και κενά ως προς τη σκοπιμότητα και στόχο που μπορεί να επιτελέσει»

Πρόσθεσε ότι «για το λόγο αυτό έχουμε ζητήσει χρόνο για τη σε βάθος μελέτη του θέματος».

Ο βουλευτής των Οικολόγων - Συμμαχία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, είπε ότι «συμφωνούμε με την πλειοψηφία της επιτροπής νομικών ότι θα πρέπει να εξεταστεί λεπτομερώς το σχετικό νομοσχέδιο».

Σημείωσε ότι «πρόκειται για ένα πολύ κρίσιμο και σοβαρό νομοσχέδιο στο οποίο όμως έχουν παρεισφρήσει διατάξεις που δεν έχουν σχέση με την οδηγία. Προφανώς θέλει πολύ μεγάλη προσοχή. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης το γεγονός ότι φθάσαμε στο σημείο να έχουμε αιτιολογημένη γνώμη από την ΕΕ». 

Της Ηρώς Ευθυμίου