You are here

«Οκ» βουλής στην αποδέσμευση €1,4 εκ. για χρυσά διαβατήρια

15/04/2019 12:49

Θετικά απάντησε η βουλή στο αίτημα αποδέσμευσης κονδυλίου ύψους €1,4 εκ. ετησίως για τα επόμενα τρία χρόνια, που αφορά το σχέδιο παραχώρησης διαβατηρίου.

Την αποδέσμευση ζήτησε το υπουργείο εσωτερικών για την εφαρμογή του due diligence, για όσους επιθυμούν να αποκτήσουν το χρυσό διαβατήριο που παρέχει η κυπριακή Δημοκρατία έναντι επένδυσης ύψους €2,5 εκ.

Το θέμα τέθηκε σήμερα ενώπιον της επιτροπής οικονομικών της βουλής με τον ανώτερο λειτουργό του υπουργείου εσωτερικών Αντώνη Οικονομίδη να εξηγεί ότι «το κόστος της μελέτης καλύπτεται πλήρως από τον επενδυτή και ανέρχεται στις €2,5 χιλ. ανά επενδυτή».

Πρόσθεσε ότι «με βάση τις αιτήσεις που είχαν κατατεθεί το 2018 οι οποίες κυμάνθηκαν γύρω στις 600, συν τα εξαρτώμενα τους και τη σύζυγο τους, το ποσό ανέρχεται στο €1,4 εκ.».

Εξήγησε επίσης ότι «εάν γινόταν σε προσωπική βάση μπορεί να κόστιζε €7-8 χιλ.».

Αναφέρθηκε επίσης στην απόφαση του υπουργικού συμβουλίου ημερομηνίας 26/2/2019 που εξουσιοδοτούσε τον υπουργό εσωτερικών να προωθήσει αυτή τη διαδικασία με στόχο την πρόσληψη μέχρι τις 21/5/2019 τριών εξειδικευμένων οίκων για την διεξαγωγή ενισχυμένων ελέγχων δέουσας επιμέλειας όσον αφορά τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις .

Οι συγκεκριμένοι διεθνείς οίκοι οι οποίοι είναι αναγνωρισμένοι διεθνώς προβαίνουν σε ειδικούς ενδελεχείς ελέγχους και μια μελέτη υποβάλλεται από το κράτος διότι ο επενδυτής δεν πρέπει να έχει οποιαδήποτε σχέση με τον οίκο.

Εξήγησε επίσης ότι το υπουργείο σήμερα προβαίνει σε κάποιας μορφής ελέγχων που έχουν να κάνει με τα οικονομικά δεδομένα των υποψήφιων επενδυτών μέσω της αστυνομίας και της Ιντερπόλ και σε ειδικές περιπτώσεις μέσω της ΜΟΚΑΣ.

Ο πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών Άγγελος Βότσης μετά το πέρας της συνεδρίας δήλωσε ότι «το κονδύλι του €1,4 εκ. για τα επόμενα τρία χρόνια είναι για αγορά υπηρεσιών ώστε να γίνεται ενδελεχής έλεγχος της οικονομικής κατάστασης όσων αιτούνται να αποκτήσουν κυπριακό διαβατήριο και να απαιτούνται οι όποιες κατηγορίες υπάρχουν γύρω από το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα».

Σημείωσε ότι «με την απόφαση της βουλής για την αποδέσμευση του συγκεκριμένου κονδυλίου και την εμπλοκή αυτών των εξειδικευμένων εμπειρογνωμόνων θα μπορέσουμε να έχουμε ισχυρές απαντήσεις σε όσους χρησιμοποιούν διάφορα επιχειρήματα για να χαλάσουν την εικόνα της Κύπρου στο εξωτερικό»

Της Ηρώς Ευθυμίου