You are here

Οκτώβριο 2022 η ηλεκτρονική δήλωση Πόθεν Έσχες

03/11/2021 17:43

Μέχρι τον Οκτώβριο του 2022 θα είναι έτοιμη η εφαρμογή για την ηλεκτρονική δήλωση του Πόθεν Έσχες, όπως ανέφερε ο Υφυπουργός Καινοτομίας Κυριάκος Κόκκινος, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών και Αξιών που συζήτησε το θέμα.

Μετά το πέρας της Επιτροπής ο Πρόεδρός της, Βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου είπε ότι μέχρι το Φθινόπωρο του 2022, όπως δήλωσε ο κ. Κόκκινος θα είναι έτοιμη η εφαρμογή για ηλεκτρονική δήλωση του Πόθεν Έσχες και συμφώνησαν μέχρι τότε να υπάρχει σίγουρα ψηφισμένος ο αναθεωρημένος νόμος για το Πόθεν Έσχες για να κατατεθούν ηλεκτρονικά οι δηλώσεις.

Η πρόσθεση της Επιτροπής, είπε είναι η υποβολή να γίνεται κάθε δύο χρόνια, ωστόσο υπάρχει η παραίνεση να γίνεται κάθε χρόνο στη βάση των στοιχείων της 31ης Δεκεμβρίου για να μπορεί να συνδυάζεται και να ελέγχεται παράλληλα με τη φορολογική δήλωση. Αυτά όπως είπε, θα συζητηθούν στην κατ’ άρθρο συζήτηση, όπως και το τι θα δηλώνεται στη δήλωση για το Πόθεν Έσχες που πιθανόν να είναι αυτό που ζητείται στη δήλωση των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων που είναι μια πλήρης, σε βάθος, ολοκληρωμένη δήλωση.
 
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς ανέφερε ότι όσα βήματα γίνονται προς την κατεύθυνση του ελέγχου και της διαφάνειας είναι προς όφελος της κοινωνίας και του λαού, οπότε και θα στηρίξουν.
 
Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων Μαρίνος Μουσιούττας είπε ότι μέχρι τον Οκτώβριο του 2022 θα είναι έτοιμο το μηχανογραφημένο έγγραφο που θα συμπληρώνεται από τα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα και αυτή η δήλωση θα είναι συνδεδεμένη με άλλους μηχανογραφημένους κόμβους ώστε να μπορούν να εξάγονται άμεσα στοιχεία για τη διαφοροποίηση των δηλώσεων προηγούμενων ετών, ώστε να διαφανεί το πόθεν έσχες και πώς έγινε η διαφοροποίηση στα περιουσιακά στοιχεία του κάθε πολιτικά εκτεθειμένου προσώπου. Είπε ότι η Επιτροπή θα πρέπει να καταλήξει στο νομοσχέδιο και μέχρι τον Οκτώβρη θα μπορεί να είναι έτοιμη η νέα δήλωση για να εφαρμοστεί το 2023.