You are here

Olivewood, ενοίκια, κεντήματα στο μενού αποδεσμεύσεων

26/09/2021 10:30

Την αποδέσμευση ποσών που θα καλύψουν δαπάνες για την επιχορήγηση ταινίας στο πλαίσιο του σχεδίου προώθησης της κυπριακής βιομηχανίας κινηματογράφου, την πληρωμή ενοικίων, τον μισθό συμβούλου του Προέδρου της Δημοκρατίας και την αγορά υπηρεσιών για μελέτη στήριξης της παραγωγής κυπριακού κεντήματος, ζητούν αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες.

Το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε στη Βουλή τα στοιχεία που ζήτησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για να αποδεσμεύσει τον κονδύλι των €234,731  χιλιάδων για την επιχορήγηση της ταινίας «Tel Aviv – Beirut», από τον ετήσιο προϋπολογισμό του Σχεδίου προώθησης της οπτικοακουστικής βιομηχανίας στην Κύπρο, που ανέρχεται σε €15 εκατ.

Σε σχετικό σημείωμα αναφέρεται ότι οι παραγωγοί της ταινίας υπέβαλαν αίτηση με βάση το Σχέδιο προώθησης της οπτικοακουστικής βιομηχανίας, στις 20 Ιουλίου του 2020 και εγκρίθηκε τον Νοέμβριο του ίδιους έτους.

Προστίθεται ότι τα γυρίσματα της ταινία ολοκληρώθηκαν τον Ιούνιο του 2021 και ότι υπέβαλαν αίτηση για έγκριση της δαπάνης στις τρεις του περασμένου Αύγουστου. Η Επιτροπή Οπτικοακουστικής Βιομηχανίας εισηγήθηκε στον υπουργό Οικονομικών την ίδια μέρα την έγκριση της δαπάνης, απόφαση που λήφθηκε από πλευράς υπουργού στις 26 Αύγουστου του 2021.

Όσο αφορά τα οικονομικά της ταινίας, σημειώνεται ότι το κόστος της ταινίας ανέρχεται στα €2,172,126, ενώ τα συνολικά έξοδα που έγιναν στην Κύπρο ανέρχονται στα €983,980. Προστίθεται ότι από το ποσό των €234,731 που έχει εγκριθεί για επιστροφή κατανέμεται για έξοδα «πάνω από την γραμμή» ποσό που ανέρχεται στις €20,835. Όπως διευκρινίζεται πρόκειται για αμοιβές παραγωγού και ομάδας του, σκηνοθέτη, σεναριογράφου και διευθυντή διανομής ρόλων.

Αναφορικά με το υπόλοιπο ποσό της τάξεως των €213,896,  τα οποία σημειώνεται ότι είναι έξοδα «κάτω από την γραμμή» και αφορούν σε υποστηρικτικό καστ, προσωπικό παραγωγής και διοίκησης, τμήμα φωτισμού και ήχου, κουστούμια, διανομή κτλ.

Αναφέρεται επίσης, ότι οι αιτητές έχουν συμμορφωθεί με τις προϋποθέσεις του Σχεδίου, προσκομίζοντας όλα τα απαραίτητα έγγραφα και στοιχεία για τις δαπάνες που πραγματοποίησαν. Σημειώνεται ακόμα ότι στην παραγωγή της ταινίας απασχολήθηκε μεγάλος αριθμός κυπρίων, ενώ επισυνάπτεται και σχετική λίστα. 

Αποδεσμεύσεις για ενοίκια και αγορά υπηρεσιών

Αποδέσμευση κονδυλίου ύψους €8,259 χιλιάδων ζητείται για την πληρωμή του μισθού του συμβούλου του προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Αθανασίου για την περίοδο Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου. Σε επεξηγητικό σημείωμα αναφέρεται ότι η ετήσια αμοιβή του κ. Αθανασίου ανέρχεται στις €33 χιλιάδες, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, για την παροχή υπηρεσιών συμβούλου σε θέματα υγείας.

Το υπουργείο Μεταφορών ζητά την αποδέσμευση κονδυλίου ύψους €23 χιλιάδων για την πληρωμή ενοικίων – εκμίσθωση Τ/Κ περιουσίας για την δημιουργία σταθμού μεταβίβασης για τις ανάγκες της εταιρείας ΟΣΥΠΑ Λτδ . Όπως διευκρινίζεται πρόκειται για τα ενοίκια τριών ετών (2018-2021) καθώς το μηνιαίο ενοίκιο ανέρχεται σε €500.

Αποδέσμευση κονδυλίου ύψους €12 χιλιάδων ζητά το υπουργείο Οικονομικών για την αγορά υπηρεσιών εμπειρογνώμονα/ συμβούλου για την βελτίωση του εθνικού συστήματος ετοιμασίας απογραφών εκπομπών από τον τομέα χρήσης γης.

Από 500 έμειναν 50 κεντητές

Τέλος ζητείται η αποδέσμευση κονδυλίου ύψους €4 χιλιάδων για την αγορά υπηρεσιών εκπόνησης μελέτης ετοιμασίας πιλοτικού σχεδίου στήριξης της παραγωγής κυπριακού κεντήματος από το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Σημειώνεται ότι για λογαριασμό της Υπηρεσίας Κυπριακής Χειροτεχνίας έχουν αποδεσμευθεί ήδη €81 χιλιάδες, ενώ σε σημείωμα του το υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην κατακόρυφη μείωση του ενεργού δυναμικού των κεντητών στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι από 500 άτομα που ανερχόταν την δεκαετία του 1980 σήμερα αριθμούν στα 50 περίπου άτομα τα οποία είναι προχωρημένης ηλικίας. Για την διάσωση του κυπριακού κεντήματος τονίζεται ότι χρειάζεται να διενεργηθεί η σχετική μελέτη.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών θα εξετάσει τα αιτήματα της αποδέσμευσης του σχετικού κονδυλίου τη Δευτέρα.

Της Ελένης Χαραλάμπους