You are here

Ολοταχώς για υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας

02/03/2021 17:08

Θετικές επί της αρχής είναι οι θέσεις κομμάτων και εμπλεκόμενων φορέων σε σχέση με το νομοσχέδιο για τη δημιουργία του υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας. Το νομοσχέδιο παρουσίασε σήμερα στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας η υπουργός Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Όπως ανέφερε η κ. Αιμιλιανίδου, το Υφυπουργείο θα έχει ρόλο οριζόντιο και συντονιστικό, με στόχο να καλύπτει όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες.

Σημείωσε ότι υπάρχει ανάγκη δημιουργίας ενός ισχυρού φορέα, κυρίως για θέματα προώθησης των σύνθετων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κοινωνία.

Tόνισε ότι η προσπάθεια που γίνεται δεν αφορά μόνο ανάθεση αρμοδιοτήτων στους λειτουργούς που θα μεταφερθούν στο Υφυπουργείο. Στόχος είναι να μπορούν και να διεκπεραιώνουν αυτές τις αρμοδιότητες, επεσήμανε.

Ο πρώτος στόχος με την ψήφιση του νομοσχεδίου θα είναι η δημιουργία της οργανωτικής δομής του Υφυπουργείου ενώ σε μεταγενέστερο στάδιο, μετά την ολοκλήρωση της δομής, με βάση το νομοσχέδιο θα υπάρχει η δυνατότητα το Υπουργικό Συμβούλιο να μεταφέρει στο Υφυπουργείο την αρμοδιότητα για εξέταση και χορήγηση διαφόρων επιδομάτων και μεταφορά των αντίστοιχων δημόσιων λειτουργών.

Επί του παρόντος, επιδόματα όπως το ΕΕΕ, επίδομα τέκνου, επίδομα μονογονιού και άλλα θα παραμείνουν στην Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων.

Τα μέλη της Επιτροπής κάλεσαν την Υπουργό να εξετάσει το ενδεχόμενο εισαγωγής στο νομοσχέδιο μεταβατικής περιόδου ώστε να είναι βέβαιο ότι με την ολοκλήρωση της δομής του Υφυπουργείου θα προχωρήσει η βελτίωση των υπηρεσιών παροχής επιδομάτων.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, εμπλεκόμενοι φορείς αν και συμφώνησαν με τη δημιουργία του υφυπουργείου, ζήτησαν την συμπερίληψη στις αρμοδιότητες του Υφυπουργείου, των θεμάτων που αφορούν άτομα με αναπηρίες και θεμάτων ψυχικής υγείας.

Απαντώντας στις αναφορές, η κ. Αιμιλιανίδου ανέφερε ότι υπάρχουν ευαίσθητες υπηρεσίες που χρειάζεται να τύχουν διαφορετικής μεταχείρισης, σημειώνοντας πως δεν μπορεί για ότι συμβεί να απευθυνόμαστε στις υπηρεσίες κοινωνικής ευημερίας. Σε ότι αφορά τα ζητήματα των αναπήρων η Ζέτα Αιμιλιανίδου ανέφερε ότι στόχος είναι να μεταφερθούν όλα στο Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης και επεσήμανε ότι το κράτος έδωσε 7,6 εκατ. για την αναδιάρθρωση των κοινωνικών υπηρεσιών.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανδρέας Φακοντής, παρατήρησε ότι επί της ουσίας, φαίνεται να υπάρχει συναντίληψη εκ πρώτης όψεως, σε ότι αφορά την ανάγκη δημιουργίας του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας. Κάλεσε την Υπουργό να εξετάσει τα θέματα που προκύπτουν πριν επανέλθει το θέμα στην Επιτροπή.

Η κ. Αιμιλιανίδου επεσήμανε ότι έχει εξουσιοδότηση από το Υπουργικό Συμβούλιο, ώστε να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες αλλαγές στο νομοσχέδιο στο πλαίσιο της διαβούλευσης με τη Βουλή.

Της Μαρίας Χαμπή