You are here

Ομόφωνη έγκριση δύο προϋπολογισμών €168,5 εκατ.

08/07/2021 18:50

Η Βουλή ενέκρινε ομόφωνα τους δύο συμπληρωματικούς προϋπολογισμούς που τέθηκαν σήμερα ενώπιον της προς ψήφιση.

Αρχικά η Ολομέλεια ενέκρινε τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό των €148,5 εκατ., αφού προηγουμένως αποδέχθηκε τροπολογία για την ένθεση σημείωσης, ώστε να ενημερωθεί η επιτροπή Οικονομικών σχετικά με τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα του επιτρόπου Εθελοντισμού που μετονομάστηκε σε επίτροπος του Πολίτη.

Η ένθεση σημείωσης εγκρίθηκε με 25 ψήφους υπέρ, 21 εναντίον και 3 αποχές, κατόπιν προφορικής τροπολογίας του ΑΚΕΛ.

Ταυτόχρονα η Ολομέλεια με 15 ψήφους υπέρ και 33 εναντίον, απέρριψε προφορική τροπολογία του ΔΗΚΟ για δέσμευση κονδυλίου €19 εκατ. που αφορά στα ποσά που σχετίζονται με τις μεταναστευτικές ροές.

Ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός περιλαμβάνει €20 εκατ. για τα ειδικά σχέδια στήριξης των επιχειρήσεων και εργαζομένων για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας Covid-19. Άλλα €10 εκατ.  θα δαπανηθούν για το σχέδιο ενίσχυσης χαμηλοσυνταξιούχων.

Σε παροχές για αιτητές ασύλου λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών αναλογούν €19 εκ., €10 εκατ. για την αγορά φαρμάκων, για την αμυντική θωράκιση €45 εκατ., για εξοπλισμό της πολιτικής αεροπορίας €11 εκ. και για γεωργοκτηνοτροφικές επιδοτήσεις €5 εκ.

«Ναι μεν αλλά…» για τα €20 εκατ.

Ομόφωνη ήταν και η έγκριση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού ύψους €20 εκατ. για την στήριξη των πυρόπληκτων, ο οποίος κατατέθηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος σήμερα εκ μέρους της εκτελεστικής εξουσίας.

Το ποσό αναμένεται να καλύψει τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση για τους πληγέντες από την καταστροφή στις κοινότητες των επαρχιών Λεμεσού και Λάρνακας.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, τα μέτρα αφορούν αποζημιώσεις κυρίως για ζημιές που υπέστησαν κατοικίες, υποστατικά, οχήματα, γεωργικές εκτάσεις κλπ. Η στήριξη θα παραχωρηθεί, από τα εμπλεκόμενα υπουργεία αναλόγως αρμοδιότητας, όπως σημειώνεται.

Βουλευτές της αντιπολίτευσης, επεσήμαναν ότι θα παρακολουθείται η υλοποίηση των μέτρων.

Σημείωσαν παράλληλα, την ανάγκη να δοθούν περαιτέρω εξηγήσεις στην πορεία από τους αρμόδιους υπουργούς, καθώς ο συμπληρωματικός δεν περιλαμβάνει λεπτομερή καταγραφή σε ότι αφορά τον τρόπο που θα δαπανηθεί το ποσό.

Ζήτησαν εξηγήσεις μεταξύ άλλων, για την συμπερίληψη στον συμπληρωματικό της αποζημίωσης προς τις οικογένειες των τεσσάρων θυμάτων των πυρκαγιών, τον τρόπο κατανομής των αποζημιώσεων και ζητήματα που φαίνεται να προκύπτουν στην διαδικασία διεκδίκησης των αποζημιώσεων από πληγέντες που δεν είναι επαγγελματίες γεωργοί ή δεν έχουν τις απαιτούμενες βεβαιώσεις.

Μ.Χ.