You are here

Όπλο για αστυνομία η άρση απορρήτου

26/11/2015 20:20
Άλλο ένα όπλο στα χέρια των διωκτικών αρχών , έδωσε η Ολομέλεια με την ψήφιση του νομοσχέδιου για άρση του απορρήτου στην καταγεγραμμένης ιδιωτικής ηλεκτρονικής , από τις διωκτικές αρχές.

Με το νέο νόμο καθίσταται δυνατή η συλλογική αποδεκτού από το δικαστήριο μαρτυρικού υλικού για τα αδικήματα σε βάρος της κυπριακής οικονομίας.

Υπέρ του νομοσχέδιου τάχθηκαν 28 βουλευτές από τον ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ,τους Οικολόγους, τον βουλευτή της ΕΔΕΚ Φειδία Σαρίκα και τον βουλευτή της Συμμαχίας Πολιτών.

Το καταψήφισαν 26 βουλευτές από το ΑΚΕΛ, από την ΕΔΕΚ,οι βουλευτές του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου, Μάριος Καρογιάν και ο Άγγελος Βότσης,o βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης και ο βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας.

Με το νομοσχέδιο , ενισχύεται το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και οι ανακριτικές αρχές θα μπορούν να ελέγχουν μετά την εξασφάλιση διατάγματος , γραπτή ηλεκτρονική επικοινωνία στο διαδίκτυο όπως είναι μηνύματα στο viber, email, skype και whatsapp για σειρά αδικημάτων.

Ο γενικός εισαγγελέας θα μπορεί να καταχωρήσει στο επαρχιακό δικαστήριο μονομερή αίτηση με την οποία να ζητείται η έκδοση δικαστικού εντάλματος με το οποίο θα εξουσιοδοτείται ή θα εγκρίνεται η πρόσβαση, η επιθεώρηση και η λήψη καταγεγραμμένου περιεχομένου ιδιωτικής επικοινωνίας από οποιοδήποτε από τα πιο πάνω πρόσωπα.

Το δικαστήριο θα μπορεί να εκδώσει σχετικό διάταγμα ως η αίτηση ή υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα θεωρήσει σωστό ο δικαστής να επιβάλει.

Τα διατάγματα παρακολούθησης θα υπογράφονται από τους εισαγγελείς της Δημοκρατίας και τα στοιχεία που θα αντλούνται, θα είναι χωρίς περιορισμό για το παρελθόν.

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκαν και οι τροπολογίες του ΑΚΕΛ , με τις οποίες το διάταγμα άρσης του απορρήτου θα πρέπει να έχει χρονική προθεσμία 30 ημερών.

Σε περίπτωση που οι αρχές δεν θα ολοκληρώνουν το έργο, τότε θα δίνονται άλλες δύο παρατάσεις στο διάταγμα μέχρι 90 ημέρες.

Tρεις μήνες μετά την εκτέλεση του διατάγματος το θιγόμενο πρόσωπο θα ενημερώνεται ότι οι αρχές προχώρησαν στην άρση του απορρήτου.

Θιγόμενα πρόσωπα , δεν θα είναι μόνο οι ύποπτοι, οι εγκληματίες και οι όσοι θα παρακολουθούνται, αλλά θα είναι και όλοι όσοι επηρεάζεται η ιδιωτική τους επικοινωνία .

Το διάταγμα που θα εκδίδεται θα καθορίζει ονομαστικά το πρόσωπο που θα εκτελέσει το διάταγμα, για να λογοδοτεί για πιθανή παραβίαση όρων του διατάγματος.

Φωνές για καθυστέρηση

Η αντιπολίτευση άσκησε κριτική κατά της κυβέρνησης για την καθυστέρηση που παρατηρείται στη διερεύνηση των υποθέσεων του σκανδάλου της οικονομίας.

Σημείωσαν πως οι αρχές δεν χρειάζονται επιπλέον όπλα και εξέφρασαν ανησυχίες ότι με το νομοσχέδιο παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, δήλωσε πως υπάρχουν αδικαιολόγητες περιπτώσεις υποθέσεων του τραπεζικού σκανδάλου που δεν διερευνήθηκαν.

Πρόσθεσε πως με αυτό το νομοσχέδιο δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για την καθυστέρηση που παρατηρείται στη διερεύνηση των υποθέσεων και έκανε λόγο για φακέλωμα πολιτών.

Υποστήριξε , πως δεν μπορεί να κατάσχεται το πελατολόγιο με 5χιλ πελάτες ενός δικηγόρου χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο επικίνδυνο.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Αντώνης Αντωνίου, σημείωσε πως στο νομοσχέδιο περιλήφθηκαν ασφαλιστικές δικλείδες για να μην υπάρχει κακοδιαχείριση.

Η βουλευτής της ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα , υποστήριξε πως με το εν λόγω νομοσχέδιο ανοίγουν οι ασκοί για παρακολούθηση των πολιτών.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, σημείωσε πως πρέπει να δοθεί αυτό το εργαλείο στη αστυνομία για να αποδειχθεί ότι

Ο βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης, ανέφερε πως στο νομοσχέδιο αποτελεί έμμεσος εκβιασμός και προβάλλεται ως άλλοθι για την καθυστέρηση των ανακρίσεων για την οικονομία.

Από την πλευρά του κυβερνώντος κόμματος ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, σημείωσε πως η οποιαδήποτε κριτική για καθυστέρηση στο να οδηγηθούν υπαίτιοι δικαστήρια , δεν στερείται βάσιμων επιχειρημάτων.

Είπε πως η κυβέρνηση ζητά επιπρόσθετα εργαλεία για να οδηγήσει τους υπαίτιους στο δικαστήριο για να μην έχει καμία δικαιολογία στο να μην οδηγήσει τους εγκληματίες στη δικαιοσύνη.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου