You are here

Όριο στη θητεία ΔΣ Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων

13/01/2022 17:39

Την τροποποίηση του περί Στοιχημάτων Νόμου, ώστε να ρυθμιστεί το ζήτημα της θητείας προέδρου και μελών του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων (ΕΑΣ) ζητά με πρόταση νόμου το ΑΚΕΛ.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της πρότασης νόμου που κατέθεσε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαίδης, η προτεινόμενη ρύθμιση κρίνεται αναγκαία, καθότι, μετά τον πρόσφατο διορισμό του διοικητικού συμβουλίου της ΕΑΣ από το Υπουργικό Συμβούλιο, έχει διαπιστωθεί ότι η πρόεδρος και ορισμένα μέλη της ΕΑΣ διανύουν την τρίτη κατά σειρά θητεία τους, γεγονός που δεν συνάδει με την αρχική βούληση του νομοθέτη, που ήταν ο περιορισμός των θητειών του διοικητικού συμβουλίου της Αρχής σε δύο.

Περαιτέρω, αναφέρεται ότι η προτεινόμενη τροποποίηση κρίνεται αναγκαία, καθώς η εν λόγω Αρχή διαχειρίζεται ευαίσθητα ζητήματα και συνακόλουθα η παραμονή επί σειρά ετών προσώπων σε καίριες θέσεις, δύναται να δημιουργήσει σχέσεις εξάρτησης και διαπλοκής με επιχειρήσεις και πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στον τομέα του στοιχήματος.

Με την πρόταση νόμου, προστίθεται επιφύλαξη στο νόμο, η οποία προνοεί ότι «η θητεία προσώπων τα οποία κατά την έναρξη της ισχύος του περί στοιχημάτων (τροποποιητικού) νόμου του 2022 είμαι διορισμένα στο διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων και τα οποία είχαν διοριστεί πριν από την 21η Μαρτίου 2019, δεν δύναται να ανανεωθεί μετά την 23η Σεπτεμβρίου 2024».

Τρίτη θητεία από τον περασμένο Σεπτέμβριο

Αξίζει να αναφερθεί ότι το Υπουργικό Συμβούλιο προχώρησε τον περασμένο Σεπτέμβριο στο διορισμό του διοικητικού συμβούλιου της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων για τριετή θητεία. Πρόεδρος επαναδιορίστηκε η Ιωάννα Φιάκου , η οποία βρίσκεται στο τιμόνι της Αρχής από το 2015.

Μέλη της Αρχής διορίστηκαν οι Φοίβος Ζαχαριάδης, Αλέξανδρος Ιωαννίδης,  Γιώργος Διογένους,  Άγγελος Ευθυμίου, Ανδρέας Αναστασιάδης και η Ελένη Πίττα.

Βάσει της νομοθεσίας που διέπει την ΕΑΣ, η οποία θεσπίστηκε το 2019 η θητεία του Προέδρου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής είναι τριετής και δυνατό να ανανεώνεται για δεύτερη συνεχόμενη τριετία.

Στην σχετική νομοθεσία υπάρχει πρόνοια βάσει της οποίας δεν υπολογίζεται η θητεία του προέδρου και των μελών της Αρχής, ως υφίστατο κατά την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του παρόντος Νόμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch εκ μέρους του ΑΚΕΛ, σκοπός της συγκεκριμένης πρότασης είναι να ρυθμιστεί αδυναμία της σχετικής νομοθεσίας σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη υπηρεσία, ενώ επισημάνθηκε ότι δεν συντρέχει οτιδήποτε αρνητικό σε σχέση με τα πρόσωπα που έχουν ξεπεράσει τα έξι συνολικά χρόνια θητείας που προϋποθέτει η νομοθεσία.

Της Ελένης Χαραλάμπους