You are here

Πάει Ολομέλεια το εμπορικό δικαστήριο και ναυτοδικείο

26/01/2022 14:20

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την εγκαθίδρυση εμπορικού δικαστηρίου και ναυτοδικείου, που βρίσκεται ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών. Το νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας προς ψήφιση στις 3 Φεβρουαρίου.

Σήμερα η Επιτροπή έκλεισε την κατ’ άρθρο εξέταση του αναθεωρημένου κειμένου στην παρουσία της αρμόδιας υπουργού Δικαιοσύνης Στέφης Δράκου, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα τα κοινοβουλευτικά κόμματα θα τοποθετηθούν επί του νομοσχεδίου.

Στο μεταξύ, η Επιτροπή θα εξετάσει την ερχόμενη Τετάρτη τροποποίηση του Συντάγματος, ώστε η αγγλική γλώσσα να επανεισαχθεί στα κυπριακά δικαστήρια, όσο αφορά τις ανάγκες του Εμπορικού Δικαστηρίου, καθώς αυτό θα πρέπει να γίνει πριν την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου για την ίδρυση των δύο νέων δικαστηρίων.

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο για την ίδρυση Εμπορικού Δικαστηρίου και Ναυτοδικείου τέθηκε ενώπιον της Επιτροπής στα τέλη Οκτωβρίου. Το νομοσχέδιο στοχεύει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου ως κέντρου παροχής ποιοτικών υπηρεσιών και κέντρου προσέλκυσης ξένων επενδύσεων.

Σημειώνεται ότι μετά από ένσταση του Ανώτατου Δικαστηρίου το νομοσχέδιο αποσύρθηκε για βελτιώσεις. Συγκεκριμένα το Ανώτατο  Δικαστήριο πρότεινε όπως το Εμπορικό Δικαστήριο και το Ναυτοδικείο, εγκαθιδρυθούν με ξεχωριστά νομοθετήματα και υπάρχουν ως διαφορετικές δικαιοδοτικές οντότητες, ασκώντας το καθένα τη δική του ξεχωριστή δικαιοδοσία.

Κατατέθηκε τελικά κοινό νομοθέτημα, που αφορά ωστόσο τη δημιουργία διαφορετικών δικαιοδοτικών οντοτήτων, με ξεχωριστή δικαιοδοσία για την κάθε μία.

Βάσει του αναθεωρημένου κειμένου, η ίδρυση των δύο δικαστηρίων, τα οποία θα αποφασίζουν σε πρώτο βαθμό επί εμπορικών διαφορών και ναυτικών υποθέσεων, είναι αναγκαία προς τον σκοπό της γρήγορης εκδίκασης των διαφορών αυτών και της αποτελεσματικής απονομής της δικαιοσύνης, και ως εκ τούτου ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου ως κέντρου παροχής ποιοτικών υπηρεσιών και κέντρου προσέλκυσης ξένων επενδύσεων.

Το Εμπορικό Δικαστήριο που βάσει του νομοσχεδίου θα λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, θα συγκροτείται από 5 δικαστές, ενώ το Ναυτοδικείο από δύο δικαστές, οι οποίοι θα διορίζονται επίσης από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο.

Σημειώνεται ότι οι δικαστές του Εμπορικού Δικαστηρίου θα πρέπει να έχουν τα προσόντα που απαιτούνται για τον διορισμό στη θέση Προέδρου Επαρχιακού Δικαστηρίου, ενώ θα αποφασίζουν πρωτόδικα για εμπορικές διαφορές, όπου η αξία της επίδικης διαφοράς δεν είναι κατώτερη των €2 εκατ.

Οι δύο δικαστές του Ναυτοδικείου θα έχουν αρμοδιότητα να εκδικάζουν ναυτικές υποθέσεις ανεξαρτήτως χρηματικού ποσού, οι οποίες αφορούν μεταξύ άλλων, την κατοχή ή την ιδιοκτησία πλοίου ή την κυριότητα οποιουδήποτε μεριδίου σε αυτό, αλλά και διαφορές που προκύπτουν μεταξύ συνιδιοκτητών του πλοίου σε σχέση με την κατοχή, εργοδότηση ή κέρδη από το πλοίο.

Της Ελένης Χαραλάμπους