You are here

Τελευταία ευκαιρία για ρύθμιση οφειλών στο ΤΚΑ

26/10/2021 12:58

Παράταση του σχεδίου ρύθμισης ληξιπρόθεσμων κοινωνικών εισφορών για άλλους τέσσερις μήνες αναμένεται να ανακοινώσει το υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων πριν από την ερχόμενη Παρασκευή, με την αρμόδια Υπουργό να επισημαίνει ότι δεν θα υπάρξει άλλη παράταση.

Ερωτηθείσα σχετικά, η υπουργός Εργασία Ζέτα Αιμιλιανίδου από βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, ανάφερε ότι το ζήτημα της παράτασης στην υποβολή αιτήσεων για ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων κοινωνικών εισφορών θα τεθεί αύριο ενωνιον του Υπουργικού Συμβουλίου, και εκτός απροόπτου θα ανακοινωθεί η παράταση την ερχόμενη Παρασκευή.

Η κ. Αιμιλιανίδου, τόνισε  ότι είναι η τελευταία παράταση και η τελευταία ευκαιρία που δίδεται, σημειώνοντας ότι «μετά τον Φεβρουάριο δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία».

Υπενθυμίζεται ότι η περίοδος για υποβολή αιτήσεων για ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων κοινωνικών εισφορών έληξε στις 20 Σεπτεμβρίου, χωρίς ωστόσο, πολλά φυσικά και νομικά πρόσωπα, για διάφορους λόγους, να υποβάλουν έγκαιρα τις αιτήσεις τους.

Σύμφωνα με την Υπουργό, έχουν υποβληθεί μέχρι τώρα 4.500 αιτήσεις, ωστόσο, οι οφειλές είναι πολύ περισσότερες.

Οι βουλευτές μέλη της Κκινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, έθεσαν ενώπιον της υπουργού το σχετικό θέμα την προηγούμενη εβδομάδα. Η υπουργός ενημέρωσε την Επιτροπή ότι δεν φέρει ένσταση με την εισήγηση και ότι θα προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για να δοθεί η παράταση μέχρι το τέλος του χρόνου, καθώς οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες λόγω και πανδημίας δεν βοήθησαν τους πολίτες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Η κ. Αιμιλιανίδου ενημέρωσε σήμερα την Επιτροπή ότι μετά από πληροφόρηση που έλαβε από την Νομική Υπηρεσία, δεν χρήζει νομοθετικής ρύθμισης η έκδοση παράτασης και έτσι θα καταθέσει σχετική πρόταση για παράταση τεσσάρων μηνών αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Σημειώνεται ότι βάση της νέα διευθέτησης εργοδότες και αυτοτελώς εργαζόμενοι που οφείλουν κοινωνικές εισφορές, τόσο στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων όσο και στα άλλα ταμεία θα έχουν την ευκαιρία να προχωρήσουν σε ρύθμιση και να καταβάλλουν τις καθυστερημένες οφειλές τους σε 54 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία, η υπουργός Εργασίας είπε πως «έχει αποφασιστεί ότι θα δοθούν ακόμα τέσσερις μήνες, ώστε να μπορέσουν περισσότεροι να αιτηθούν και να πληρώσουν τις οφειλές τους, έστω και αν είναι επιδικασμένες και είναι πολύ σημαντικό με δόσεις». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Αιμιλιανίδου είπε πως έχουν υποβληθεί μέχρι τώρα 4.500 αιτήσεις, ωστόσο, σημείωσε πως οι οφειλές είναι πολύ περισσότερες από τις 4.500 αιτήσεις.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι με το να δοθεί ακόμα μια ευκαιρία θα υποβληθούν περισσότερες αιτήσεις, γιατί σημείωσε «στόχος δεν είναι ούτε οι ποινικές διώξεις, ούτε οτιδήποτε άλλο». «Ο στόχος είναι να εισπραχθούν τα χρήματα, τα οποία είναι οφειλόμενα στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων», πρόσθεσε.

Τόνισε ακόμα ότι είναι η τελευταία παράταση και η τελευταία ευκαιρία που δίδεται, σημειώνοντας ότι «μετά τον Φεβρουάριο δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία».

 

 

Της Ελένης Χαραλάμπους