You are here

Πάτωσαν οι αιτήσεις στην υπηρεσία αφερεγγυότητας

28/05/2020 06:45

Στο χαμηλότερο σημείο από τον Αύγουστο του 2010, υποχώρησε τον Απρίλιο ο αριθμός των αιτήσεων που υποβλήθηκαν στην υπηρεσία αφερεγγυότητας.

Η απότομη πτώση ενδεχομένως να οφείλεται εν μέρει στους περιορισμούς που τέθηκαν σε ισχύ στο πλαίσιο αντιμετώπισης του κινδύνου εξάπλωσης του κορωνοϊού, που έφεραν τμήματα του δημοσίου να υπολειτουργούν και για αρκετό διάστημα να μην δέχονται πολίτες για την υποβολή αιτήσεων.

Πάντως, ο αριθμός των αιτήσεων που υποβάλλονται στην υπηρεσία αφερεγγυότητας παρουσιάζει συνεχή μείωση από τα τέλη του 2019, με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει η υπηρεσία.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των αιτήσεων υποχώρησε σε μόλις 38 τον Απρίλιο, από 147 τον Μάρτιο. Τον Φεβρουάριο ο αριθμός των αιτήσεων είχε μειωθεί στις 198 από 249 τον Ιανουάριο και 254 τον Δεκέμβριο του 2019.

Η μεγαλύτερη μείωση τον Απρίλιο, εντοπίζεται στις αιτήσεις που αφορούν εκούσιες εκκαθαρίσεις. Τον Απρίλιο υποβλήθηκαν στην υπηρεσία 29 αιτήσεις για εκούσιες εκκαθαρίσεις, σε σύγκριση με 124 τον Μάρτιο. Παράλληλα, υποβλήθηκαν τέσσερις αιτήσεις διατάγματος εκκαθάρισης εταιρειών και τέσσερις αιτήσεις προσωπικών σχεδίων αποπληρωμής, καθώς επίσης, μια αίτηση για διάταγμα απαλλαγής οφειλών.

Η τελευταία φορά που ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων στην υπηρεσία είχε περιοριστεί σε ανάλογο επίπεδο, ήταν το 2010, πριν από τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της υπηρεσίας και την εφαρμογή νομοθεσίας που επιτρέπει σε οφειλέτες μικρών ποσών να υποβάλουν αίτηση διαγραφής του χρέους τους.

Σταδιακή υποχώρηση παρουσιάζει και το σύνολο των αιτήσεων ανά έτος, τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, ο συνολικός αριθμός αιτήσεων που υποβλήθηκαν στην υπηρεσία αφερεγγυότητας το 2019 ανήλθε στις 2.374 από 2.736 το 2018, 2.948 το 2017 και 3.286 το 2016.

Το διαχρονικά περιορισμένο ενδιαφέρον για χρήση της υπηρεσίας αφερεγγυότητας καταδεικνύει ότι οι οφειλέτες ενδεχομένως να προτιμούν να προχωρούν σε απευθείας ρυθμίσεις με τις τράπεζές, αντί να στραφούν προς την υπηρεσία αφερεγγυότητας. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και στην περίπτωση των αιτήσεων για προσωπικά σχέδια αποπληρωμής που αφορούν ουσιαστικά, την αναδιάρθρωση δανείων.

Η συγκεκριμένη δυνατότητα συγκεντρώνει πενιχρό ενδιαφέρον από την αρχή της εφαρμογής της το 2015.

Συγκεκριμένα από το 2015 μέχρι το τέλος Απριλίου 2020, ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων για προσωπικά σχέδια αποπληρωμής, ανέρχεται στις 255.

Ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής εμπορίου εκκρεμεί νομοσχέδιο αναφορικά με την μεταφορά των αρμοδιοτήτων της υπηρεσίας αφερεγγυότητας και του επίσημου παραλήπτη του τμήματος εφόρου εταιρειών και επίσημου παραλήπτη, στο τμήμα αφερεγγυότητας που συστάθηκε με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου ημερομηνίας 22 Μαΐου 2020.

Στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής την ερχόμενη Τρίτη, τα μέλη της επιτροπής αναμένεται να τοποθετηθούν επί του νομοσχεδίου το οποίο αποσκοπεί στον καθορισμό των αρμοδιοτήτων, καθηκόντων και του τρόπου λειτουργίας του τμήματος αφερεγγυότητας, ώστε αυτό να προωθηθεί ενώπιον της ολομέλειας.

Της Μαρίας Χαμπή