You are here

Πειθαρχικό παράπτωμα η επίσκεψη μελών στρατού στα κατεχόμενα

25/05/2022 09:25

Σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα θα θεωρείται η επίσκεψη μελών του στρατού στα κατεχόμενα, σύμφωνα με κανονισμούς που βρίσκονται ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας.

Με απόφαση της επιτροπής Άμυνας προστέθηκε στον ορισμό του όρου «ένοχος σοβαρού πειθαρχικού παραπτώματος» η παραπομπή στους πειθαρχικούς κανονισμούς της ΕΦ, κατά την εξέταση των σχετικών κανονισμών.

Είχε προηγηθεί ερώτηση του μέλους της Επιτροπής και βουλευτή του ΔΗΚΟ Παύλου Μυλωνά, κατά πόσο συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα η επίσκεψη μελών του στρατού στα κατεχόμενα, με τον υπαρχηγό Εθνικής Φρουράς να ενημερώνει την επιτροπή ότι έχει εκδοθεί Διαταγή με την οποία συστήνεται η μη μετάβαση μελών στα κατεχόμενα.

Μετά τη συγκεκριμένη εξέλιξη η επιτροπή εισηγήθηκε όπως αντί σύστασης να προβλεφθεί απαγόρευση.

Σημειώνεται ότι οι τροποποιητικοί κανονισμοί των περί Στρατού της Δημοκρατίας (Διορισμοί, Ιεραρχία, Προαγωγές και Αφυπηρετήσεις Αξιωματικών» κανονισμών που εξετάζονται από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας της Βουλής, επηρεάζουν τον μεγαλύτερο όγκο των Αξιωματικών.

Ο Σύνδεσμος Αξιωματικών Κυπριακού Στρατού, ενημέρωσε την Επιτροπή ότι οι κανονισμοί τέθηκαν με εσωτερικές διαδικασίες, υπόψιν των μελών του και έτυχαν στήριξης με συντριπτική πλειοψηφία, της τάξεως του 98%.

Μεταξύ άλλων ζητείται η αναθεώρηση διατάξεων που αφορούν στο κριτήριο του φυσιολογικού βάρους στις διαβαθμίσεις κρίσεων των Αξιωματικών, μέχρι βαθμού Συνταγματάρχη.

Εναλλακτικά, προτείνεται να διαμορφωθεί η φόρμουλα υπολογισμού του φυσιολογικού βάρους στη σχετική Πάγια Διαταγή, έτσι ώστε να μην αποκλείεται η μάζα των Αξιωματικών αλλά να διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο και με την προσθήκη μιας λογικής απόκλισης, να αποκλείονται οι υπερβολές, στην υπέρβαση του φυσιολογικού βάρους.

Επίσης προστίθεται το κριτήριο της ξένης γλώσσας στις διαβαθμίσεις κρίσεων των Αξιωματικών, μέχρι βαθμού Συνταγματάρχη, αλλά και διατήρηση και ορθή εφαρμογή ήδη υφιστάμενων κριτηρίων που αφορούν μεταξύ άλλων στη μεθοδολογία αξιολόγησης των Αξιωματικών, η οποία προβλέπεται από την Πάγια Διαταγή και στη συμπλήρωση του προβλεπόμενου Χρόνου Διοικήσεως, κατά βαθμό, όπως ισχύει στους υφιστάμενους Κανονισμούς.

E.X.