You are here

Πέρασαν τα δωδεκατημόρια Φεβρουάριου για ημικρατικούς

19/01/2023 17:03

Ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε δωδεκατημόρια για τον Φεβρουάριο, για την λειτουργία 23 εκ των συνολικά 42 νομικών προσώπων δημόσιου δικαίου, τα οποία δεν έχουν εγκεκριμένους προϋπολογισμούς για το 2023.

Με την έγκριση των δωδεκατημορίων οι ημικρατικοί οργανισμοί θα μπορούν να δαπανούν ποσά για πάγιες ανάγκες, δηλαδή καταβολή μισθών και επιδομάτων και κάλυψη λειτουργικών δαπανών, στην βάση των δαπανών της προηγούμενης χρονιάς.

Με την επαναλειτουργία της Βουλής, μετά της προεδρικές εκλογές θα αρχίσει η συζήτηση των εν λόγω προϋπολογισμών στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Η πρόεδρος του Σώματος Αννίτα Δημητρίου σε παρέμβαση της κατά την συζήτηση του θέματος δεν έκρυψε την δυσφορία της για την καθυστέρηση κατάθεσης των προϋπολογισμών και εξέφρασε την ευχή ότι δεν θα επαναληφθεί η πρακτική αυτή την επόμενη χρονιά.

Παρόλες τις εκκλήσεις και πολλές επιστολές, δεν υπήρξε ανταπόκριση είπε και πρόσθεσε ότι αρκετοί οργανισμοί καταθέσαν εκπρόθεσμα τους προϋπολογισμούς, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για την συζήτηση και ψήφιση τους.

 Οι 23 οργανισμοί για τους οποίους ενέκρινε η Βουλή δωδεκατημόριο είναι το ΤΕΠΑΚ, ο ΚΟΑ, ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς, ο Κυπριακός Οργανισμός Διαχείρισης Αποθεμάτων Πετρελαιοειδών, το Γραφείο του Επιτρόπου για τη Ρύθμιση Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων, το Συμβούλιο Εγγραφής και Ελέγχου Εργοληπτών Οικοδομικών και Τεχνικών Έργων, η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων, ο Οργανισμός Νεολαίας, ο Οργανισμός Αναπτύξεως Γης και το Ταμείο Θήρας.

Επίσης, με δωδεκατημόρια θα λειτουργήσουν τον Φεβρουάριο και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών, το Ταμείο Κέντρου Επαγγελματικής Αποκατάστασης Ατόμων με Αναπηρία, το Ταμείο Τ/κ Περιουσιών, το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, o Οργανισμός Χρηματοδότησης Στέγης, η Ακαδημία Επιστημών Γραμμάτων και Τεχνών, η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, η Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας και η Εθνική Αρχή Παιγνίων και Εποπτείας Καζίνου.