You are here

Πίνακες και κοσμήματα στο πόθεν έσχες των βουλευτών

08/09/2021 19:47

Με απόψεις τεχνοκρατών συνεχίστηκε σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπή Θεσμών η συζήτηση για τροποποίηση του νόμου για το Πόθεν Εσχες των κρατικών αξιωματούχων της Κυπριακής Δημοκρατίας (πρόεδρος, υπουργοί, βουλευτές).

«Η εξέταση του νομοσχεδίου θα πρέπει να οδηγηθεί το συντομότερο δυνατόν στην ψήφιση του, με δεδομένο ότι στην τελευταία έκθεση της GRECO, Νοεμβρίου 2020, έγιναν συγκεκριμένες παρατηρήσεις σε σχέση με την παρατηρούμενη καθυστέρηση στην βελτίωση του νόμου που αφορά το πόθεν έσχες , των ανώτατων αξιωματούχων της Κυπριακής Δημοκρατίας» είπε σε δηλώσεις μετά την συνεδρία ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Χρίστος Κληρίδης.

Πρόσθεσε ότι «μέσα στο πλαίσιο της συζήτησης και υπό την ιδιότητα του σαν Προέδρου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου εξέφρασε την άποψη ότι για να υπάρξει συμμόρφωση με τις υποδείξεις και συστάσεις της GRECO, θα πρέπει το τροποποιητικό νομοσχέδιο να καλύψει και την κινητή περιουσία στις δηλώσεις των βουλευτών και βεβαίως εννοούμε για κινητή περιουσία, η οποία έχει αξία, παραδείγματος χάριν πίνακες αξίας, κοσμήματα αξίας, κ.ο.κ.».

Ο κ. Κληρίδης είπε επίσης, ότι με βάση την έκθεση της GRECO ζητήθηκε να εξετασθεί και  το ενδεχόμενο να συμπεριληφθούν στις δηλώσεις των κρατικών αξιωματούχων, τα περιουσιακά στοιχειά εξαρτωμένων μελών της οικογένειας πέραν από τα ανήλικα και τη σύζυγο, δεδομένου ότι ο στόχος είναι να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια.

Περαιτέρω, ανέφερε ότι υπεδείχθη στην αρμόδια Επιτροπή η αναγκαιότητα, που απορρέει επίσης από τις συστάσεις της GRECO, η  Επιτροπή, η οποία θα εξετάζει τις δηλώσεις αυτές να είναι ανεξάρτητη και επιπρόσθετα να υπάρχει ένας αποτελεσματικός μηχανισμός ελέγχου.

Σε ότι αφορά την συμπερίληψη δικαστών του Ανωτάτου και του γενικού εισαγγελέα στο πεδίο εφαρμογής του νόμου, ο κ. Κληρίδης είπε ότι όπως είναι η νομοθεσία σήμερα και με βάση την κείμενη νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τα θέματα του πόθεν έσχες δεν συμπεριλαμβάνονται οι δικαστές και ο Γενικός Εισαγγελέας, εξ όσων γνωρίζει.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής Δημήτρης Δημητρίου, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας επανέλαβε ότι η συνέχιση της συζήτησης και η κατάληξη και η ψήφιση νόμου για το Πόθεν Έσχες είναι προτεραιότητα για όλη την Επιτροπή.

Πρόσθεσε ότι ξεκίνησε η κατ’ άρθρο συζήτηση, θα συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες, καλώντας κι άλλους εξειδικευμένους, «που μπορούν να βοηθήσουν στο να καταλήξουμε και άμεσα αλλά το σημαντικότερο να δημιουργήσουμε ή να μετεξελίξουμε το νόμο του Πόθεν Έσχες σ΄ ένα νόμο όπου θα πάψουν να υπάρχουν σκιές ή κατ΄ ελάχιστον να μειωθούν οι σκιές όσο το δυνατό περισσότερο».

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι «θα πρέπει να διασφαλίσουμε, ότι το νέο πλαίσιο του πόθεν έσχες θα διασκεδάζει τις οποιεσδήποτε ανησυχίες που υπάρχουν, αναφορικά με το περιεχόμενο των δηλώσεων των βουλευτών και των υπόλοιπων αξιωματούχων». «Επιπλέον, δεν θα πρέπει να αφήνει κενά και «παραθυράκια» για να αποκρύπτονται περιουσιακά στοιχεία και εισοδήματα, τα οποία αποκτούνται λόγω εκμετάλλευσης της θέσης του πολιτικού προσώπου ή με άλλους τρόπους, οι οποίοι δεν θα πρέπει να γίνονται ανεκτοί από οποιονδήποτε μετέχει στο πολιτικό σύστημα της Κύπρου», συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής της ΔΗ.ΠΑ. Μαρίνος Μουσιούττας, σε δηλώσεις του είπε ότι «εμείς σαν Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, έχοντας και μέσα στις προγραμματικές μας θέσεις το θέμα ότι ο νόμος του Πόθεν Έσχες πρέπει να είναι και διαφανής και σωστός και να μην αφήνει τρύπες για άλλες σκέψεις, θα συμβάλουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, έτσι ώστε να έχουμε αυτό το νόμο το συντομότερο δυνατό έτοιμο για κατάθεση και ψήφιση και θα τον ψηφίσουμε στην Ολομέλεια της Βουλής», συμπλήρωσε.

Η βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου, σε δηλώσεις της είπε ότι είναι ένας πολύ σημαντικός νόμος, προσθέτοντας ότι «θέλουμε να είναι όσο πιο αυστηρός γίνεται, ούτως ώστε όλοι οι εκλελεγμένοι, όλα τα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα να υπόκεινται σε έλεγχο για τα περιουσιακά τους στοιχεία και από που έχουν βρει τα χρήματα με τα οποία αποκτούν περιουσιακά στοιχεία».

Ε.Χ.