You are here

Πιστωτικό ίδρυμα πλέον ο ΟΧΣ

12/07/2019 13:23

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε τέσσερα νομοθετήματα με τα οποία τροποποιείται το νομικό πλαίσιο, που διέπει τη λειτουργία του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης, με τρόπο ώστε σε συγκεκριμένα θέματα να λειτουργεί ως τράπεζα.

Συγκεκριμένα, οι αλλαγές αφορούν θέματα λειτουργίας και διορισμού μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΟΧΣ έτσι ώστε σε αυτές τις περιπτώσεις να υπάρχει συμφωνία με τις οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας και ο ΟΧΣ να λειτουργεί ως τράπεζα αντί ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου.
 
Η ολομέλεια της βουλής ενέκρινε τα σχετικά νομοθετήματα με 26 ψήφους υπέρ και 22 εναντίον, με βουλευτές της αντιπολίτευσης να υποστηρίζουν ότι οι αλλαγές καταργούν τον ΟΧΣ ως ημικρατικό οργανισμό καθιστώντας τον πλεόν πιστωτικό ίδρυμα.
 
Τα νομοθετήματα ρυθμίζουν τα ζητήματα, που αφορούν την εσωτερική διακυβέρνηση (διορισμός και λειτουργία διοικητικού οργάνου) του οργανισμού, ώστε να συνάδουν με τις σχετικές διατάξεις του περί Εργασιών Πιστωτικών Ιδρυμάτων Νόμου και του περί της Σύστασης και Λειτουργίας Μονάδας Διαχείρισης της Συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ιδιοκτησιακή Δομή Πιστωτικών Ιδρυμάτων Νόμου, καθώς και με τις πρόνοιες των σχετικών οδηγιών της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.

Η Ολομέλεια της Βουλής προηγουμένως καταψήφισε τροπολογία του Βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων με την οποία θα παρεχόταν η δυνατότητα στον Οργανισμό να παραχωρεί δάνεια και για την εξασφάλιση μικρής επαγγελματικής στέγης.