You are here

Ποιοι βουλευτές παίρνουν τις προεδρίες των επιτροπών

18/06/2021 10:32

Μετά τη χθεσινή απόφαση για κατανομή των προεδριών των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, στα 7 κοινοβουλευτικά κόμματα, τα κόμματα στρέφονται σε εσωτερικές διεργασίες για τον καθορισμό των προσώπων που θα καθίσουν στην καρέκλα του προέδρου.

Ήδη τα περισσότερα κόμματα έχουν καταλήξει σε ονόματα προγραμματίζοντας την λήψη σχετικών αποφάσεων από τα συλλογικά τους όργανα πριν την ερχόμενη Τρίτη, που η Επιτροπή Επιλογής θα επικυρώσει τις συνθέσεις των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών.

Στην συνέχεια οι αποφάσεις την Επιτροπής Επιλογής θα οδηγηθούν στην Ολομέλεια του Σώματος για ψήφιση, καθώς η Βουλή αναμένεται ξεκινήσει εργασίες τη Δευτέρα 28 Ιουνίου του 2021.

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ θα συνέλθει σήμερα για να αποφασίσει για τις 5 προεδρίες, αλλά και γενικότερα για τις συνθέσεις των Επιτροπών.

Ο ΔΗΣΥ με 16 βουλευτές που θα συμμετέχουν μέχρι και σε 4 επιτροπές έκαστος, μπορεί να συμμετέχει σε όλες τις επιτροπές με πέραν των δύο βουλευτών. Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρώτη σύσκεψη αρχηγών είχε αποφασισθεί ότι ο αριθμός των βουλευτών που μπορούν να συμμετέχουν στις εργασίες των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών αυξάνεται από 9 σε 11, καθώς και ότι οι βουλευτές θα μπορούν να συμμετέχουν μέχρι και σε τέσσερις επιτροπές.

Στην Εξωτερικών ο Χάρης και στην Υγείας ο Δίπλαρος

Αναφορικά με τις προεδρίες των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, πληροφορίες της StockWatch αναφέρουν ότι τη θέση του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Χάρης Γεωργιάδης.

Την έδρα της Επιτροπής Νομικών φαίνεται να αναλαμβάνει ο Εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Συναγερμού Δημήτρης Δημητρίου, του οποίου το όνομα είχε συζητηθεί και για άλλες επιτροπές, ενώ στα χέρια του κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου του ΔΗΣΥ Νίκου Τορναρίτης περνάει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου. 

Την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως θα αναλάβει ο βουλευτής Κυριάκος Χατζηγιάννης. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο κ. Χατζηγιάννης στην προηγούμενη θητεία της Βουλής, ήταν στην προεδρία της Επιτροπής Παιδείας, η οποία σε αυτή την κοινοβουλευτική περίοδο θα έχει πρόεδρο από το ΔΗΚΟ.

Το τιμόνι της επιτροπής Υγείας φαίνεται να αναλαμβάνει ο αντιπρόεδρος του κόμματος Ευθύμιος Δίπλαρος. Σημειώνεται ότι στο ενδεχόμενο που τελικά καταλήξει στην ΕΔΕΚ η Επιτροπή Υγείας, ο κ. Δίπλαρος αναμένεται ότι θα προεδρεύει της Επιτροπής Άμυνας.

ΑΚΕΛ με Στεφάνου, Λουκαΐδη και Δαμιανού

Ρευστό παραμένει ακόμα το σκηνικό για τις προεδρίες στο ΑΚΕΛ, παρότι η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος συνεδρίασε την περασμένη Τρίτη και κατέληξε σε κάποια ονόματα που θα αναλάβουν προεδρία Επιτροπής.

Πηγή από το ΑΚΕΛ ανέφερε στη StockWatch ότι προεδρίες επιτροπών αναλαμβάνουν οι Στέφανος Στεφάνου,Κώστα Κώστα, Άριστος Δαμιανού και Γιώργος Λουκαΐδης. Όσο αφορά τη βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, η οποία είχε εκφράσει ανοιχτά το ενδιαφέρον της για την Επιτροπή Ελέγχου, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ανάληψη από την ίδια, της προεδρίας της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών.

Σημειώνεται ότι η μη επανεκλογή της Ελένης Μαύρου αφήνει κενή την προεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών και η μη διεκδίκηση βουλευτικής έδρας από τον Αντρέα Φακοντή και την Σκεύη Κουκουμά αφήνει κενές τις προεδρίες των επιτροπών Εργασίας και Προσφύγων. 

Πληροφορίες φέρουν τον βουλευτή Αντρέα Καυκαλιά να παραμένει στην προεδρία της Επιτροπής Γεωργίας, αν και έγιναν σκέψεις για να αναλάβει άλλη επιτροπή και στην θέση του να καθίσει βουλευτής του κόμματος που ήταν μέλος της επιτροπής σε προηγούμενη θητεία. 

Υπενθυμίζεται ότι το ΑΚΕΛ αναλαμβάνει τις προεδρίες των Επιτροπών Εσωτερικών, Εργασίας, Γεωργίας, Προσφύγων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η τελευταία στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο ανήκε στον ΔΗΣΥ, ενώ οι υπόλοιπες στο ΑΚΕΛ.

ΔΗΚΟ με Ερωτοκρίτου στην Οικονομικών

Τα πράγματα φαίνεται να είναι πιο ξεκάθαρα στο ΔΗΚΟ, παρότι δεν έχουν ληφθεί ακόμα οριστικές αποφάσεις. Πηγή του ΔΗΚΟ αναφέρει ότι για την προεδρία της Επιτροπής Οικονομικών προορίζεται η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, για την Επιτροπή Ελέγχου ο Ζαχαρίας Κουλίας και για την Επιτροπή Παιδείας ο Παύλος Μυλωνάς.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ερωτηθείσα χθες η αναπληρώτρια πρόεδρος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, εάν ενδιαφέρεται για την προεδρία της Επιτροπής Οικονομικών απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας ότι το θέμα θα τεθεί στα συλλογικά όργανα του κόμματος.

Όσον αφορά τη συμμετοχή σε επιτροπές, το ΔΗΚΟ με 7 βουλευτές μπορεί να έχει παρουσία σε όλες τις μόνιμες Επιτροπές της Βουλής.

ΕΔΕΚ: Αναλαμβάνει προεδρία Επιτροπής Άμυνας ή Υγείας

Όσον αφορά την ΕΔΕΚ δεν αποκλείεται μέχρι την Τρίτη να υπάρξει έκπληξη. Παρότι οι πληροφορίες φέρουν την ΕΔΕΚ να διατηρεί την προεδρία της Επιτροπής Άμυνας, το κυβερνών κόμμα έδωσε και δεύτερη επιλογή στο πρόεδρο του κόμματος, Μαρίνο Σιζόπουλο, την προεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας.

Το θέμα αναμένεται ότι θα ξεκαθαρίσει πριν την ερχόμενη Τρίτη, όταν θα συνεδριάσει η Επιτροπή Επιλογής για να ανακοινώσει τις συνθέσεις των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τη θέση του προέδρου θα διατηρήσει ο κ. Σιζόπουλος.

Οικολόγοι με Θεοπέμπτου στην Περιβάλλοντος

Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, αναλαμβάνει την προεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, καθώς θα εφαρμοστεί η μέχρι τώρα πρακτική κατά την οποία κόμματα με τρεις Βουλευτές αναλάμβαναν κοινοβουλευτική επιτροπή δια του Προέδρου τους.

ΔΗΠΑ με Μουσιούτα ή Τρυφωνίδη

Πηγή εκ μέρους της ΔΗΠΑ, ανέφερε στη StockWatch ότι το κόμμα αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα ή πριν από τη συνεδρία της Επιτροπής Επιλογής την Τρίτη, για το θέμα της προεδρίας της επιτροπής Μεταφορών, ως προς το σε ποιόν θα καταλήξει η προεδρία, καθώς και για το θέμα της σύνθεσης των επιτροπών και σε ποιες επιτροπές θα μετέχει ο κάθε βουλευτής.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του κόμματος δεν ενδιαφέρεται για την προεδρία της επιτροπής Μεταφορών, ενώ εκτιμάται πως οι επικρατέστεροι για να αναλάβουν το πόστο είναι ο Μαρίνος Μουσιούττας που διετέλεσε βουλευτής και στην προηγούμενη θητεία, ή ο Αλέκος Τρυφωνίδης.

Το ΕΛΑΜ με Χρίστου

Το ΕΛΑΜ επίσης θα ακολουθήσει την πάγια πρακτική και θα εκπροσωπηθεί στην προεδρία της Ad Hoc Επιτροπής για το δημογραφικό, από τον πρόεδρο της Χρήστο Χρήστου.

Ε.Χ.