You are here

Πολλαπλές συντάξεις για 167 νυν και πρώην αξιωματούχους

04/12/2021 06:01

Πολλαπλές συντάξεις σε 167 νυν και πρώην προέδρους της Δημοκρατίας, προέδρους της Βουλής, υπουργούς, υφυπουργούς και κυβερνητικούς  εκπρόσωπους, καταβάλλει το κράτος με το ετήσιο κόστος τους να υπολογίζεται στα €4 εκατ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που κατάθεσε ενώπιον της κοινοβουλευτική Επιτροπής Οικονομικών το υπουργείο Οικονομικών, το μηνιαίο ακαθάριστο ποσό των συντάξεων που καταβάλλεται σήμερα από το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας στους 167 κρατικούς αξιωματούχους, ανέρχεται σε περίπου €334 χιλ.

Με βάση τα στοιχεία που κατατέθηκαν στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2022 και των απαντήσεων σε διευκρινιστικές ερωτήσεις των βουλευτών, 33 άτομα από το σύνολο των 167 λαμβάνουν τα μέγιστα ποσά συντάξεων.

Σύμφωνα με τις πρόνοιες της νομοθεσίας των κρατικών αξιωματούχων, το μέγιστο ποσό σύνταξης που μπορεί να λάβει ένας κρατικός αξιωματούχος που υπηρέτησε σε ένα ή περισσότερα των πιο πάνω αξιωμάτων, με βάση και τις απολαβές που λαμβάνει σήμερα, ανέρχεται:

-για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας σε €6.472,17

-για τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων σε €5.148,04

-για υπουργούς, υφυπουργούς, υφυπουργούς παρά τω Προέδρω και Κυβερνητικούς Εκπρόσωπους, το ποσό ανέρχεται στις €4.198,62 και

-για βουλευτές στις €3.734,53

Σημειώνεται ότι στους αξιωματούχους που υπηρέτησαν, είτε σε ένα, είτε σε πέραν του ενός από τα πιο πάνω αξιώματα, υπάρχει περιορισμός στις συντάξεις τους (μέγιστο ½ των απολαβών του αξιώματος που τους παρείχε τις υψηλότερες απολαβές), εκτός στην περίπτωση βουλευτή που υπηρέτησε μόνο στο αξίωμα του βουλευτή για δυο ή περισσότερες θητείες (120 μήνες), ο οποίος λαμβάνει το 56,25% των απολαβών του βουλευτή.

Διπλές συντάξεις σε 17 άτομα

Διευκρινίζεται ότι, σε περίπτωση που ένας αξιωματούχος υπηρέτησε ως υπουργός και ως βουλευτής και δεν θεμελίωσε το μέγιστο ποσό των συντάξεων, τότε λαμβάνει 2 συντάξεις (Βουλευτική  και Υπουργού). Σημειώνεται ότι ο αριθμός των ατόμων που λαμβάνουν και τα δύο ποσά συντάξεων ανέρχονται σε 17.

Χωρίς στοιχεία για τριπλές συντάξεις

Επιπρόσθετα σε περίπτωση που κρατικός αξιωματούχος (π.χ. Βουλευτής) υπηρέτησε και σε άλλα αξιώματα των οποίων τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα διέπονται από άλλες νομοθεσίες π.χ. Δήμαρχος, Επίτροπος, Έφορος, Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας κ.τ.λ. και στις εν λόγω νομοθεσίες δεν προνοείται περιορισμός, τότε οι αξιωματούχοι αυτοί δικαιούνται στην καταβολή ξεχωριστής σύνταξης για το συγκεκριμένο αξίωμα.

Δηλαδή, αν κάποιος αξιωματούχους ήταν κρατικός υπάλληλος και αφυπηρέτησε λόγω εκλογής του στο αξίωμα του Βουλευτή και μετά εκλέγηκε Δήμαρχος, τότε θα δικαιούται σε 3 ποσά συντάξεων - υπαλληλική, σύνταξη Βουλευτή και σύνταξη Δημάρχου.

Σε ότι αφορά τους αριθμούς των ατόμων που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών η πληροφόρηση αυτή στο παρόν στάδιο δεν είναι διαθέσιμη αλλά γίνονται προσπάθειες συλλογής των στοιχείων, όπως αναφέρεται.

Της Ελένης Χαραλάμπους