You are here

Πόρτα σε κομματικούς στα εκλογικά κέντρα

13/09/2019 06:58

Δύο προτάσεις νόμου καταθέτει στην πρώτη συνεδρία τη ολομέλειας της βουλής το Κίνημα Οικολόγων Συμμαχία Πολιτών, στις οποίες εισηγείται την θεσμοθέτηση της οριζόντιας ψηφοφορίας και κατάργησης της παρουσίας κομματικών στελεχών σε εκλογικά κέντρα αλλά και την επέκταση της τακτικής συνόδου της βουλής.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση σκοπός της πρώτης πρότασης νόμου είναι η θεσμοθέτηση διαδικασίας οριζόντιας ψηφοφορίας κατά τη διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη των μελών της βουλής ώστε να δίνεται η ευκαιρία σε πολίτες που δε θεωρούν τον εαυτό τους ότι υποστηρίζει συγκεκριμένο κόμμα να ψηφίζουν υποψηφίους από διάφορους συνδυασμούς.

Εξηγεί επίσης ότι με την εν λόγω πρόταση νόμου τα ψηφοδέλτια στα οποία δεν καταγράφεται κομματική προτίμηση και υπάρχει επιλογή υποψηφίων δεν θα θεωρούνται άκυρα, όπως ισχύει σήμερα.  Συναφώς, όσοι πολίτες δεν έχουν κομματική επιλογή θα μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία και δεν θα επιλέγουν την αποχή και την αποστασιοποίηση από την πολιτική.

Επιπρόσθετα αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση ότι σκοπός της πρότασης νόμου είναι να καταργηθεί η αναχρονιστική διάταξη της νομοθεσίας σύμφωνα με την οποία παρίστανται στα εκλογικά κέντρα είτε οι υποψήφιοι, είτε αντιπρόσωποι αυτών ή οποιουδήποτε συνδυασμού υποψηφίων με τα εμβλήματα των κομμάτων τους.

Η προτεινόμενη τροποποίηση κρίνεται αναγκαία, ώστε να μην ασκείται ψυχολογική πίεση στους ψηφοφόρους πριν από την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός τους τόσο στα εκλογικά κέντρα, όσο και με κατ’ οίκον επισκέψεις, με στόχο οι πολίτες που επιλέγουν να μην ψηφίσουν να εξαναγκαστούν να το πράξουν, δεδομένου ότι γίνεται καταγραφή από τους εκπροσώπους των κομμάτων των εκλογέων που έχουν ψηφίσει.

Εικοστή τρίτη τροποποίηση του Συντάγματος

Σκοπός της δεύτερης πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, για 23η φορά ώστε να επεκταθεί η διάρκεια της τακτικής συνόδου της βουλής.

Η τροποποίηση αυτή στοχεύει στον εκσυγχρονισμό των διατάξεων του Συντάγματος ώστε αυτό να συμβαδίζει με την πρακτική που ακολουθείται επί σειρά ετών όσον αφορά τη διάρκεια της τακτικής συνόδου η οποία διαρκεί από το μήνα Σεπτέμβριο μέχρι το μήνα Ιούλιο.

Με την τροποποίηση του Συντάγματος σκοπείται η συμβολική ανάδειξη της νομοθετικής εξουσίας ως μίας εκ των τριών εξουσιών που διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο στη λειτουργία της πολιτείας. Η ανάδειξη αυτή προκύπτει ως επακόλουθο της αύξησης της χρονικής περιόδου των εργασιών της που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια.

Με τη συγκεκριμένη πρόταση νόμου η βουλή καλείται πλέον και, κυρίως μετά την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες για θέσπιση νομοθεσιών και να επιλαμβάνεται πολύ περισσότερα θέματα από όσα είχαν προβλέψει οι αρχικοί συντάκτες του Συντάγματος.

Και τις δύο προτάσεις νόμου υπογράφει ο βουλευτής του κινήματος Γιώργος Περδίκης.

H.E.