You are here

Πόρτα στη Βουλή από νομική υπηρεσία για Pandora Papers

24/11/2021 10:14

Για την απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας να μην εκπροσωπηθεί στη σημερινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών με αντικείμενο συζήτησης τα Pandora Papers, ενημερώθηκε η επιτροπή.

Με χθεσινή επιστολή του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Δημήτρη Δημητρίου, ο βοηθός γενικός εισαγγελέας της Δημοκρατίας Σάββας Αγγελίδης, αναφέρεται στην πρόσκληση για συμμετοχή στη συνεδρία, σημειώνοντας ότι «δεν κρίνουμε σκόπιμο να εκπροσωπηθούμε στην πιο πάνω συνεδρία».

Συγκεκριμένα, ο κ. Αγγελίδης σημειώνει ότι παρόλο που ο γενικός εισαγγελέας και ο βοηθός γενικός εισαγγελέας, κατ’ επέκταση η νομική υπηρεσία δεν εμπίπτουν στο πεδίο του κοινοβουλευτικού ελέγχου που ασκείται από τη Βουλή, «μέσα στα πλαίσια της αγαστής συνεργασίας μεταξύ των θεσμών μας και όπου μπορούμε να συνδράμουμε χωρίς να επηρεάζονται οι εκ του Συντάγματος αρμοδιότητές μας, γνωρίζετε ότι εκπροσωπούμαστε στις διάφορες συνεδρίες κοινοβουλευτικών επιτροπών».

Επισημαίνει ότι «ήδη έχουμε εκπροσωπηθεί από λειτουργό κατά την προηγούμενη συνεδρία που συζητήθηκε το ίδιο θέμα».

Προστίθεται πως «επειδή δεν έχουμε οτιδήποτε να προσθέσουμε στα όσα λέχθηκαν στην προηγούμενη συνεδρία», πέραν από τη γραπτή δήλωση του γενικού εισαγγελέα ημερομηνίας 29 Οκτωβρίου 2021, «σας πληροφορούμε ότι δεν κρίνουμε σκόπιμο να εκπροσωπηθούμε στην πιο πάνω συνεδρία».

Στην επιστολή επισυνάπτεται η γραπτή δήλωση του γενικού εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη, ημερομηνίας 29 Οκτωβρίου, σχετικά με τις ενέργειες της νομικής υπηρεσίας σε ότι αφορά τα Pandora Papers και το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σε αυτήν, ο κ. Σαββίδης είχε τονίσει ότι για την έναρξη ποινικών ανακρίσεων χρειάζεται το κατάλληλο και νομικό υπόβαθρο για ικανοποίηση προϋποθέσεων, για εξασφάλιση δικαστικών διαταγμάτων ή για ενεργοποίηση της διαδικασίας διεθνούς συνδρομής.

Σημείωσε επίσης, ότι όλα τα δημοσιεύματα και οι πληροφορίες σχετικά με το ζήτημα μελετούνται και αξιολογούνται και πως στην έκταση που κρίνεται πως υπάρχει θέμα που χρήζει ποινικής διερεύνησης, δίδονται οι αναγκαίες οδηγίες στην Αστυνομία για να προβεί στην αναγκαία διερεύνηση.

Ο κ. Σαββίδης απέρριπτε αναφορές περί αδράνειας της νομικής υπηρεσίας στο εν λόγω θέμα, κάνοντας αναφορά μεταξύ άλλων, σε σύσκεψη με εκπροσώπους όλων των εμπλεκόμενων αρχών, που πραγματοποιήθηκε στις 26 Οκτωβρίου και σχετικές οδηγίες που δόθηκαν και τονίζοντας ότι οι ενέργειες της ΝΥ γίνονται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Υπενθυμίζεται ότι στο σχετικό ψήφισμα που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 21 Οκτωβρίου, εκφράζεται λύπη «για το γεγονός ότι ορισμένοι πολιτικοί, μεταξύ των οποίων και υψηλόβαθμοι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων της ΕΕ, εμφανίζονται επίσης στα Pandora Papers» και καλούνται οι «αρχές των εμπλεκόμενων κρατών μελών να διεξαγάγουν κατάλληλες έρευνες σε οποιεσδήποτε παρατυπίες».

Το ψήφισμα περιλαμβάνει ονομαστική αναφορά στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, καθώς τα Pandora Papers εμπλέκουν το δικηγορικό γραφείο που ίδρυσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, σε υποθέσεις απόκρυψης του πραγματικού δικαιούχου υπεράκτιων εταιρειών.

Της Μαρίας Χαμπή