You are here

Πως θα ψηφίσουν κρούσματα και επαφές στις βουλευτικές

08/04/2021 21:19

Αυξημένο κόστος θα έχουν οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές Μαΐου, λόγω της πανδημίας και των ειδικών διευθετήσεων που απαιτούνται για να καταστεί δυνατή η διασφάλιση του δικαιώματος του εκλέγειν, για όσους πολίτες θα είναι κρούσματα ή επαφές κρουσμάτων και θα τελούν υπό περιορισμό λόγω των διαταγμάτων.

Ενώπιον της Βουλής έχει κατατεθεί νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει τη λειτουργία ειδικού εκλογικού κέντρου, στο οποίο θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα  όσοι εκλογείς θα αποτελούν επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στις 30 Μαΐου και οι επαφές τους.

Το νομοσχέδιο ρυθμίζει τον τρόπο άσκησης του δικαιώματος του εκλέγειν από εκλογείς οι οποίοι αποτελούν επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού Covid-19 και που, με βάση το περί Λοιμοκαθάρσεως (Καθορισμός Μέτρων για Παρεμπόδιση της Εξάπλωσης του Κωρονοϊού Covid-19) Διάταγμα του Υπουργού Υγείας, θα βρίσκονται σε περιορισμό την ημέρα της ψηφοφορίας για τις βουλευτικές εκλογές 2021, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα  με φυσική παρουσία σε εκλογικό κέντρο.

Απορρίφθηκαν άλλες επιλογές

Σύμφωνα με τα έγγραφα που συνοδεύουν το νομοσχέδιο, εξετάστηκε το ενδεχόμενο να επιτραπεί στα επιβεβαιωμένα κρούσματα να ψηφίσουν κανονικά σε εκλογικά κέντρα, μαζί με τον υπόλοιπο πληθυσμό, στη βάση σχετικού πρωτοκόλλου, όμως θεωρήθηκε ότι αυτό θα αποτελούσε κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Επίσης εξετάστηκε το ενδεχόμενο δημιουργίας ειδικών εκλογικών κέντρων για τα άτομα αυτά, όμως κρίθηκε ότι αυτό θα τα στοχοποιούσε.

Με βάση το προτεινόμενο νομοσχέδιο τα εν λόγω άτομα θα δηλώσουν την πρόθεση τους για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε ειδικό κινητό εκλογικό κέντρο.

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο δεν θα επιφέρει αύξηση δημόσιων δαπανών μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα, ωστόσο θα αυξηθεί το κόστος των βουλευτικών εκλογών του 2021, χωρίς να είναι δυνατό να καθοριστεί το ακριβές ποσό στο παρόν στάδιο.

Αυτό όπως αναφέρεται, θα εξαρτηθεί από την πορεία εξέλιξης της πανδημίας, τον αριθμό των εκλογέων και τη γεωγραφική διασπορά των εκλογέων.

Κατόπιν γνωμάτευσης Γεν. Εισαγγελέα η ρύθμιση

Όπως σημειώνεται στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, το υπουργείο Εσωτερικών είχε ζητήσει γνωμάτευση από το Γενικό Εισαγγελέα της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά πόσο το δικαίωμα του εκλέγειν, δύναται να περιοριστεί για λόγους δημόσιας υγείας και τα σχετικά Διατάγματα του Υπουργού Υγείας που εκδίδονται δυνάμει του περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας ενημέρωσε το Υπουργείο ότι, το θεμελιώδες δικαίωμα του εκλέγειν δεν μπορεί να τύχει οποιουδήποτε περιορισμού.

Προστίθεται ότι εναπόκειται στην εκτελεστική και/ή νομοθετική εξουσία, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους, όπως προβούν στη λήψη θετικών μέτρων προς διασφάλιση της άσκησης του δικαιώματος του εκλέγειν από τις ομάδες πληθυσμού που βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό και, όπου χρειάζεται, με την εισαγωγή εναλλακτικών του μεθόδων ψηφοφορίας.

Σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα, «το να μην εξευρεθεί έγκαιρα πρακτικός τρόπος άσκησης του δικαιώματος του εκλέγειν, θα εξαιρεί τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και τις στενές επαφές τους, ως ομάδες, κατά τρόπο γενικό, αυτόματο και αδιάκριτο, από την άσκηση του δικαιώματος να ψηφίσουν, να εκφράσουν τη βούληση τους και, συνεπώς, τη συμμετοχή τους στην πολιτική ζωή της χώρας».

Οποιοσδήποτε τρόπος ψηφοφορίας εφαρμοστεί θα πρέπει να διασφαλίζει την τήρηση των αρχών καθολικής, μυστικής και άμεσης ψηφοφορίας, τονίζεται.

Το νομοσχέδιο τίθεται προς συζήτηση, στην επόμενη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, τη Δευτέρα 12 Απριλίου.

Της Μαρίας Χαμπή