You are here

Πώς θα τελούνται οι γάμοι σε αρχαία μνημεία

21/01/2022 15:17

Την τέλεση πολιτικών γάμων σε αρχαία μνημεία προβλέπει τροποποιητικός κανονισμός που κατάθεσε η κυβέρνηση στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σύμφωνα με τις πρόνοιες του τροποποιητικού κανονισμού για τέλεση πολιτικών γάμων απαιτείται η υποβολή αίτησης στο Τμήμα Αρχαιοτήτων, μέσω του οικείου Δήμου, τουλάχιστον ένα μήνα πριν την προβλεπόμενη ημερομηνία τέλεσης του γάμου.

Αναφέρεται ότι κατά την εξέταση κάθε αίτησης για χρήση Αρχαίου Μνημείου για τέλεση πολιτικού γάμου, ο Διευθυντής έχει εξουσία να ζητά από τον αιτητή να τροποποιήσει την αίτησή του ή οποιαδήποτε στοιχεία της και ειδικά την ημερομηνία ή την ώρα της τέλεσης του γάμου, να εγκρίνει ή απορρίπτει την αίτηση που υποβλήθηκε.

Θα μπορεί επίσης, να θέτει όρους, προϋποθέσεις ή δεσμεύσεις κατά την κρίση του, που θεωρεί εύλογους ή αναγκαίους και να επιβάλλει την πληρωμή του τέλους χρήσης που καθορίζεται, πριν την τέλεση του γάμου.

Σημειώνεται ότι η χρήση των αρχαίων μνημείων για τέλεση πολιτικών γάμων επιτρέπεται μόνο αφού δοθεί γραπτή έγκριση από το Διευθυντή και νοουμένου ότι είναι διαθέσιμο και δεν θα χρησιμοποιηθεί για άλλη εκδήλωση και η τελετή θα πραγματοποιείται κατά τις ώρες λειτουργίας του.

Χωρίς λουλούδια, ρύζι, και πυροτεχνήματα

Στις υποχρεώσεις του προσώπου που του χορηγείται η άδεια χρήσης Αρχαίου Μνημείου είναι ο αριθμός ατόμων που θα παρευρεθεί στην τέλεση του πολιτικού γάμου να μην ξεπερνά αυτόν  που καθορίζεται για το κάθε Αρχαίο Μνημείο.

Επίσης να μεριμνά όπως κατά την τέλεση του πολιτικού γάμου δεν γίνεται ρίψη λουλουδιών, ρυζιού, «κονφετί», φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων ή οποιουδήποτε άλλου αντικειμένου ή υλικού.

Σημειώνεται ότι οποιαδήποτε παράβαση τιμωρείται, σε περίπτωση καταδίκης, με χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τα διακόσια ευρώ για κάθε ημέρα ή μέρος της ημέρας κατά τη διάρκεια της οποίας συνεχίζεται η παράβαση».

Βάσει πίνακα που επισυνάπτεται η τέλεση γάμων θα μπορεί να γίνεται στην επαρχία Λευκωσίας στο Εθνολογικό Μουσείο (Οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου), στην επαρχία Λάρνακα, στο Κάστρο της πόλης, στον Αρχαιολογικό χώρος Αρχαίου Κιτίου, στην επαρχία Λεμεσού στο Κάστρο Λεμεσού (Μεσαιωνικό Μουσείο Κύπρου),  Επισκοπή στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου, στο Κάστρο Κολοσσίου και στην επαρχία Πάφου στο Κάστρο, στο Αρχαίο Ωδείο και στην Αγρέπαυλη Κουκλιών.

Ε.Χ.