You are here

Πράσινο φως για ωφελήματα σε κοινότητες Βασιλικού

21/10/2021 20:01

Η Βουλή ενέκρινε ομόφωνα με 33 ψήφους υπέρ, την παροχή αντισταθμιστικών ωφελημάτων σε κοινότητες που γειτνιάζουν με το Ενεργειακό Κέντρο Βασιλικού.
 
Με τη νομοθεσία που ψηφίστηκε επιβάλλεται ετήσιο τέλος στις εταιρείες που αδειοδοτούνται στον τομέα των υδρογονανθράκων και δραστηριοποιούνται στο Ενεργειακό Κέντρο Βασιλικού, το οποίο θα καταβάλλεται ως αντιστάθμισμα στις κοινότητες, που γειτνιάζουν με το Ενεργειακό Κέντρο Βασιλικού, για σκοπούς υλοποίησης κοινωφελών, αναπτυξιακών και άλλων έργων στις κοινότητες αυτές.
 
Κάτι τέτοιο κρίνεται σκόπιμο λόγω των περιβαλλοντικών και άλλων επιπτώσεων που προκύπτουν εξαιτίας της υλοποίησης της κυβερνητικής πολιτικής για τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας και της δημιουργίας εθνικών ενεργειακών υποδομών στο Βασιλικό.
       
Σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου είπε ότι είναι καιρός να επεκταθεί ο θεσμός του αντισταθμιστικού οφέλους και στα άυλα αγαθά όπως η υγεία, η άνεση και η διαβίωση των κατοίκων των περιοχών και να διευρυνθούν αυτές οι πρόνοιες και σε άλλες περιπτώσεις όπως για τους κατοίκους που περιοχών που γειτνιάζουν με ασφαλτικά εργοστάσια, ΧΥΤΑ, αλλά και στους κατοίκους της ακριτικής Τυλληρίας.
 
Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου, είπε ότι η αποζημίωση των εταιρειών δεν αποτελεί αντιστάθμισα σε καμιά περίπτωση για την υγεία και ασφάλεια των πολιτών και ότι η αξία της ζωής είναι αδιαπραγμάτευτη και κανένας δεν θέλει να ζήσει άλλες στιγμές όπως αυτές στο Μαρί. Είπε επίσης ότι είναι ορθότερο να ενταχθούν στο σχέδιο και άλλες κοινότητες που γειτνιάζουν στη περιοχή.
 
Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Μιχάλης Γιακουμή είπε ότι η προώθηση αντισταθμιστικών μέτρων για τις συγκεκριμένες περιοχές είναι ύψιστης σημασίας και τα μέτρα αυτά πρέπει να διευρυνθούν και σε άλλες κοινότητες.
 
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρήστος Ορφανίδης είπε πως ό,τι και να δώσουμε σε αυτές τις ταλαιπωρημένες κοινότητες ο κόσμος έχει χάσει την ποιότητα της ζωής του. Είπε επίσης ότι το ποσό αυτό είναι το ελάχιστο που μπορεί να δώσει η πολιτεία.
 
Ο Βουλευτής της ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάνης είπε ότι η συμφωνία αυτή είναι απόλυτα αποδεχτή από όλους τους συντελεστές και αν προκύψουν άλλες ανάγκες «εδώ είμαστε να τις εξετάσουμε». Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Αλαμπρίτης χαιρέτισε αυτό το ουσιαστικό μέτρο στήριξης.