You are here

Πράσινο για την αγορά του Μετροπόλιταν από Βουλή

13/07/2022 07:19

Πράσινο για την αποδέσμευση κονδυλίου ύψους €25 εκατ. για την αγορά του κτιρίου Μετροπόλιταν για σκοπούς στέγασης του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, άναψε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Με πέντε ψήφους υπέρ οι βουλευτές μέλη της επιτροπής του ΔΗΣΥ, ΕΔΕΚ, ΕΛΑΜ και ΔΗΠΑ ενέκριναν την αγορά του κτιρίου, παρά τη σύσταση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας Οδυσσέα Μιχαηλίδη να αφήσουν σταυρωμένο το συγκεκριμένο κονδύλι.

Κατά της αποδέσμευσης των σχετικών κονδυλίων ψήφισαν οι τέσσερις βουλευτές του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ που παρευρίσκονταν στη συνεδρία.

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Οικονομικών ζήτησε την αποδέσμευση ποσού ύψους €25 εκατ. για την αγορά του κτιρίου Μετροπόλιταν στο κέντρο της Λευκωσίας, για τις ανάγκες στέγασης της διοίκησης του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και των υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Κατά τη συζήτηση του αιτήματος του υπουργείου Οικονομικών για αποδέσμευση του σχετικού κονδυλίου, ο γενικός Ελεγκτής κάλεσε τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών να μην ξεσταυρώσουν τα σχετικά κονδύλια και πρότεινε όπως το κράτος προχωρήσει στην ανέγερση κτιρίων στα οποία θα στεγαστούν υπουργεία και κυβερνητικά τμήματα, σε κυβερνητική γη.

Ο κ. Μιχαηλίδης είχε δηλώσει μεταξύ άλλων ότι το κτίριο ανεγέρθηκε σε γη 777 τετραγωνικών μέτρων και περιλαμβάνει 19 ορόφους, ενώ βεράντες και γυμναστήριο θα μετατραπούν σε γραφειακούς χώρους.

Υπέδειξε επίσης ότι το Τμήμα Δημοσίων Έργων εκτίμησε πως το κόστος του κτιρίου ανέρχεται σε €12,6 εκατ., το Κτηματολόγιο εκτίμησε την αγοραία αξία του κτιρίου στα €20,35 εκατ., ενώ η τιμή πώλησης από τον ιδιώτη έχει συμφωνηθεί στα €21,3 εκατ., με αποτέλεσμα το κράτος να επιβαρύνεται με €1 εκατ. επιπλέον.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής ότι το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το Υπουργείο Εργασίας αντιμετωπίζει θέματα στατικότητας και επείγει η μεταστέγαση του.

Για την τιμή αγοράς των €20,35 εκατ. όπως εκτιμήθηκε από το Κτηματολόγιο, είπε ότι το κατασκευαστικό κόστος δεν είναι το ίδιο με την τιμή πώλησης ενός κτιρίου, ενώ εξήγησε πως η Κυβέρνηση έχει πάρα πολύ μεγάλες ανάγκες στέγασης και υπάρχουν τρεις τρόποι αντιμετώπισής τους.

«Η κατασκευή κτιρίου με κονδύλια από τον προϋπολογισμό, η ενοικίαση και η αγορά και πως χρησιμοποιείται ένας συνδυασμός αυτών των επιλογών, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να ανεγερθεί κτίριο άμεσα για τη στέγαση του υπουργείου Εργασίας.

Εκπρόσωπος του Δήμου Λευκωσίας είπε ότι ο πωλητής του κτιρίου θα κληθεί να καταβάλει πρόσθετο ποσό πέραν των €300 χιλ. για τον διαχωρισμό του τεμαχίου, ενώ η εκπρόσωπος του ΥΠΟΙΚ είπε ότι ο πωλητής ενημέρωσε ότι εάν δεν γίνει η πώληση δεν θα υποβληθεί αίτημα για διαχωρισμό.

Εξάλλου το Κτηματολόγιο είπε πως η τιμή των €20,35 εκατ. της εκτίμησης προέκυψε από συνδυασμό τριών μεθόδων εκτίμησης, τη συγκριτική, την επενδυτική και το κόστος κατασκευής με βαρύτητα 75%, 15% και 10% αντίστοιχα.

Όπως είπε, το τελικό κόστος, με υπολογιζόμενο και το κέρδος του επιχειρηματία ανήλθε στα €22 εκατ. αλλά αφαιρέθηκε ένα κόστος 10%, λόγω του μεγάλου μεγέθους του κτιρίου.

Της Ελένης Χαραλάμπους