You are here

Πράσινο σε κονδύλια για «Tel Aviv – Beirut», σε αναμονή για σύμβουλο ΠτΔ

27/09/2021 16:09

Το πράσινο φως για την αποδέσμευσή  €234,7 χιλ. για την επιχορήγηση της ταινίας «Tel Aviv – Beirut», από τον ετήσιο προϋπολογισμό του Σχεδίου προώθησης της οπτικοακουστικής βιομηχανίας στην Κύπρο, που ανέρχεται σε €15 εκατ., άναψε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Με την θετική ψήφο όλων των κομμάτων πλην του ΑΚΕΛ η Επιτροπή προχώρησε στην αποδέσμευση του σχετικού κονδυλίου. Βουλευτές του ΑΚΕΛ είχαν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους και είχαν ζητήσει περαιτέρω στοιχεία αναφορικά με την ταινία.

Το υπουργείο Οικονομικών είχε αποστείλει στην Βουλή σχετικό σημείωμα όπου διευκρινίζονταν ότι για τις ανάγκες της ταινίας είχαν δαπανηθεί στην Κύπρο ποσό ύψους €983,980, από τα €2,172,126, που ήταν το συνολικό κόστος της ταινίας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Νάγια Συμεωνίδου, δήλωσε ότι η ταινία «Tel Aviv – Beirut» εγκρίθηκε βάση του αναθεωρημένου σχεδίου προώθησης της οπτικοακουστικής βιομηχανίας στην Κύπρο.

Πρόσθεσε ότι από το ποσό των €234,731 που εγκρίθηκε για επιστροφή, ποσό που ανέρχεται στις €20,835 θα διατεθεί για αμοιβές παραγωγού και της ομάδας του, σκηνοθέτη, σεναριογράφου και διευθυντή διανομής ρόλων, ενώ το υπόλοιπο ποσό της τάξεως των €213,896, σε υποστηρικτικό καστ, προσωπικό παραγωγής και διοίκησης, τμήμα φωτισμού και ήχου, κουστούμια, διανομή κτλ.

Η κ. Συμεωνίδου τόνισε ότι στην παραγωγή της ταινίας απασχολήθηκε μεγάλος αριθμός κυπρίων, δηλώνοντας ότι οι αιτητές έχουν συμμορφωθεί με τις προϋποθέσεις του Σχεδίου, προσκομίζοντας όλα τα απαραίτητα έγγραφα και στοιχεία για τις δαπάνες που πραγματοποίησαν.

Αποδεσμεύθηκαν κονδύλια πλην του συμβούλου του προέδρου

Η Επιτροπή προχώρησε επίσης στην αποδέσμευση κονδυλίου ύψους €4 χιλιάδων για την αγορά υπηρεσιών εκπόνησης μελέτης για την ετοιμασία πιλοτικού σχεδίου στήριξης της παραγωγής κυπριακού κεντήματος από το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Σε σημείωμα του υπουργείου Εμπορίου γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην κατακόρυφη μείωση του ενεργού δυναμικού των κεντητών στην Κύπρο, από 500 άτομα την δεκαετία του 1980, στα 50 περίπου άτομα σήμερα, τα οποία είναι προχωρημένης ηλικίας.

Επίσης η Επιτροπή αποδέσμευσε κονδύλι για την κάλυψη δαπάνης που αφορά την εκμίσθωση Τ/Κ περιουσίας για την δημιουργία σταθμού μεταβίβασης για τις ανάγκες της εταιρείας ΟΣΥΠΑ Λτδ . Πρόκειται για τα ενοίκια τριών ετών (2018-2021) καθώς το μηνιαίο ενοίκιο ανέρχεται σε €500.

Ακόμα προχώρησε στην αποδέσμευση κονδυλίου ύψους €12 χιλ. που ζήτησε το υπουργείο Οικονομικών για την αγορά υπηρεσιών εμπειρογνώμονα/ συμβούλου για την βελτίωση του εθνικού συστήματος ετοιμασίας απογραφών εκπομπών από τον τομέα χρήσης γης.

Όσο αφορά την αποδέσμευση κονδυλίου ύψους €8,259 χιλιάδων για την πληρωμή του μισθού του συμβούλου του προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Αθανασίου για την περίοδο Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου, η Επιτροπή θα ξαναδεί το θέμα την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς ζητήθηκαν περαιτέρω διευκρινήσεις.

Σε επεξηγητικό σημείωμα αναφέρεται ότι η ετήσια αμοιβή του κ. Αθανασίου ανέρχεται στις €33 χιλ., συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, για την παροχή υπηρεσιών συμβούλου σε θέματα υγείας.

Της Ελένης Χαραλάμπους