You are here

Πράσινο στον προϋπολογισμό ΧΑΚ

17/02/2017 17:27
Η ολομέλεια της βουλής ψήφισε σε νόμους τους προϋπολογισμούς του ΧΑΚ και του δημοσιονομικού συμβουλίου για το 2017 εν μέσω επικρίσεων για τις ζημίες που καταγράφει.

Ο προϋπολογισμός του ΧΑΚ, ο οποίος προβλέπει δαπάνες
ύψους €5.879.330 και έσοδα ύψους €5.285.961 ψηφίστηκε σε νόμο με 42 ψήφους υπέρ και 7 κατά.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης επέκρινε το γεγονός ότι το ΧΑΚ καταγράφει ζημιές για πέμπτη συνεχή χρονιά και σημείωσε ότι ο οργανισμός δεν θα έπρεπε να είναι κρατικός.

Διευκρίνισε ότι τάσσεται εναντίον του σάπιου συστήματος που στηρίζεται από κρατιστές, κατά την έκφραση του, που έχουν καταβαραθρώσει όλους τους ημικρατικούς οργανισμούς, όπως είπε.

Πρόσθεσε ότι 13,5% του κόστους του μισθολογίου στο ΧΑΚ δαπανάται για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του προσωπικού και ανέφερε ότι υπάρχουν οργανισμοί που παρέχουν επιδότηση του επιτοκίου δανείων των υπαλλήλων τους, από τις τσέπες των φορολογουμένων .

Τον προϋπολογισμό καταψήφισε ο κ. Βότσης, ο οποίος στην αιτιολόγηση της ψήφου του ανέφερε ότι ήθελε να δείξει στον κ. Μαυρίδη πως όταν διαφωνείς καταψηφίζεις και πως με το να κάνεις παρατηρήσεις αλλά να ψηφίζεις υπέρ, δεν γίνεται τίποτα.

Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, αιτιολογώντας την καταψήφιση του προϋπολογισμού, δήλωσε πως είναι κατά του θεσμού του χρηματιστηρίου και του τρόπου που λειτουργεί αλλά και της λογικής ότι πρέπει να είναι κρατικός οργανισμός.

Δημοσιονομικό Συμβουλίο

Με πλειοψηφία 28 ψήφων υπέρ και 20 εναντίον, ψηφίστηκε και ο προϋπολογισμός του Δημοσιονομικού Συμβουλίου ο οποίος προβλέπει δαπάνες ύψους €286 χιλ. και έσοδα ύψους €286 χιλ.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, δικαιολογώντας την ψήφο του κόμματος του, ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ τοποθετήθηκε κατά επειδή διαφωνεί με το πλαίσιο δημοσιονομικής πειθαρχίας που επιβάλλει η ΕΕ και ως εκ τούτου, είπε, ψηφίζει κατά της συγκεκριμένης πολιτικής και όλων των συνεπαγομένων της.

Εξέφρασε επίσης, τη διαφωνία του κόμματος για τον προϋπολογισμό, τη σύσταση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου και για τους «ακριβοπληρωμένους λειτουργούς» όπως ανέφερε.

«Όταν το κοινωνικό κράτος περιστέλλεται είναι πρόκληση αυτές οι δαπάνες», υποστήριξε αναφερόμενος στο μισθό του προέδρου του Δημοσιονομικού Συμβουλίου.

Της Μαρίας Χαμπή