You are here

Πράσινο στους προϋπολογισμούς επτά ημικρατικών

15/02/2019 16:41

Η βουλή ενέκρινε τους προϋπολογισμούς συνολικά επτά ημικρατικών οργανισμών κατά τη σημερινή συνεδρίαση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η βουλή προχώρησε σε σταύρωμα κονδυλίων για σκοπούς άσκησης περαιτέρω ελέγχου σε σχέση με συγκεκριμένα ζητήματα.

Η ολομέλεια της βουλής ενέκρινε, τους πλεονασματικούς προϋπολογισμούς της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Κύπρου που προβλέπει συνολικές δαπάνες ύψους €35.937.500 και συνολικά έσοδα ύψους €34.11.000, και της ΡΑΕΚ που προβλέπει δαπάνες ύψους €2.968.436 και έσοδα ύψους €3.139.642.

Το πράσινο φως πήραν δύο ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων πού προβλέπει δαπάνες ύψους €2.602.049 και έσοδα του ιδίου ύψους και της Παγκύπριας Ένωσης προσφύγων που προνοεί δαπάνες ύψους €339.011 και έσοδα ίδιου ύψους.

Ελλειμματικός είναι ο προϋπολογισμός που εγκρίθηκε για το Ειδικό Ταμείο του Κέντρου Επαγγελματικής Αποκατάστασης Ατόμων με Αναπηρία ο οποίος προβλέπει δαπάνες ύψους €97.900 και έσοδα ύψους €11.010.

Σταύρωσαν την αμοιβή προέδρου ΟΚΥΠΥ

Η βουλή ενέκρινε τον προϋπολογισμό του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας δεσμεύοντας το κονδύλι που αφορά στην αμοιβή του προέδρου του ΟΚΥΠΥ Ντέιβιντ Νίκολσον.

Σχετική τροπολογία την οποία ενέκρινε η πλειοψηφία της  βουλής κατέθεσαν ΕΔΕΚ και Οικολόγοι.

Οι εισηγητές της τροπολογίας, υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση πρέπει να λάβει απόφαση σχετικά με την παραίτηση του προέδρου του ΟΚΥΠΥ εναντίον του οποίου υπάρχει υπόθεση ασυμβίβαστου.

Ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε ομόφωνα από τη βουλή είναι ισοσκελισμένος και προβλέπει έσοδα συνολικού ύψους €68.729.480 και δαπάνες του ίδιου ύψους.

Δεσμεύτηκε κονδύλι για πρόληψη και θεραπεία τζόγου

Πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού της εθνικής αρχής στοιχημάτων σε νόμο, η βουλή ενέκρινε τροπολογία του ΑΚΕΛ για δέσμευση κονδυλίου αναφορικά με τα προγράμματα πρόληψης και θεραπείας του τζόγου.

Την εισήγηση για τροπολογία κατέθεσε το ΑΚΕΛ με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Γιώργο Λουκαΐδη να σημειώνει ότι η αρχή στοιχημάτων είναι ο μόνος οργανισμός που δεν χρειάζεται αδειοδότηση για να αναπτύξει προγράμματα θεραπείας και πρόληψης για το τζόγο.

«Όλες οι οργανώσεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, χρειάζονται αδειοδότηση» είπε, επισημαίνοντας ότι για το σκοπό αυτό εισπράττεται κατ’ αποκοπή, ποσό που ανέρχεται στις €600 χιλ.

Η δέσμευση  είπε, γίνεται για να έρθει η αρχή στοιχημάτων και να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις καθώς, όπως ανέφερε, παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα.

Με την τροπολογία, προβλέπεται επίσης, ότι η επιτροπή οικονομικών θα λαμβάνει ενημέρωση σχετικά με ποσά που εισπράττονται ανά τριμηνία.

Ο προϋπολογισμός της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων για το έτος 2019, ο οποίος εγκρίθηκε ομόφωνα, προβλέπει δαπάνες ύψους €22.987.479 και έσοδα ύψους €23.120.000.

Της Μαρίας Χαμπή