You are here

Πράσινο στους συμπληρωματικούς τεσσάρων ημικρατικών

07/12/2018 15:07

Το πράσινο φως στους συμπληρωματικούς προϋπολογισμούς τεσσάρων ημικρατικών οργανισμών άναψε η βουλή, εγκρίνοντας πρόσθετες δαπάνες για την επιτροπή σιτηρών, τον φορέα επίλυσης χρηματοοικονομικών διαφορών, την αρχή λιμένων και τον κυπριακό οργανισμό αθλητισμού.

Σε σχέση με την Επιτροπή Σιτηρών Κύπρου ο συμπληρωματικός αφορά πιστώσεις ύψους €149.691 και η χρήση τους για τη διενέργεια δαπανών για σκοπούς για τους οποίους η πρόβλεψη στον προϋπολογισμό του 2018 κρίνεται ανεπαρκής.

Ειδικότερα, οι συμπληρωματικές πιστώσεις αφορούν στην κάλυψη του κόστους της αναδρομικής υλοποίησης της συλλογικής σύμβασης που υπογράφτηκε μεταξύ της ΕΣΚ και των συντεχνιών του ωρομίσθιου προσωπικού και αφορούσε συγκεκριμένες τροποποιήσεις στις κλίμακες μισθοδοσίας του, η οποία εκ παραδρομής δεν είχε εφαρμοστεί.

Στην περίπτωση του φορέα επίλυσης χρηματοοικονομικών διαφορών, με τον συμπληρωματικό εγκρίθηκε πληρωμή συμβολικών πιστώσεων ύψους €10 για σκοπούς αγοράς υπηρεσιών διοικητικής υποστήριξης για την εξέταση παραπόνων που υποβάλλονται στον φορέα, καθώς και για την αγορά επίπλων για σκοπούς επίπλωσης των νέων γραφείων του φορέα.

Ειδικότερα, εγκρίθηκαν πρόσθετες πιστώσεις ύψους €121.010 έναντι ισόποσων περίπου εξοικονομήσεων (€121.000) από το άρθρο 02106 “Μισθοί Συμβασιούχου Προσωπικού”.

Πρόσθετες πιστώσεις €854,8 χιλ. για την ΑΛΚ

Για την αρχή λιμένων εγκρίθηκαν πληρωμές από το ταμείο της Αρχής Λιμένων Κύπρου συμπληρωματικών πιστώσεων ύψους €854.800 και η χρήση τους για τη διενέργεια δαπανών για σκοπούς για τους οποίους η πρόβλεψη στον προϋπολογισμό του 2018 κρίνεται ανεπαρκής.

Ειδικότερα, εγκρίθηκαν πιστώσεις που αφορούν στην κάλυψη του κόστους απρόβλεπτων δαπανών, που προέκυψαν μεταξύ άλλων λόγω απορρεουσών υποχρεώσεων της ΑΛΚ στη βάση ευρωπαϊκών ή/και εθνικών υποχρεώσεων, δικαστικών αποφάσεων και εφαρμογής νέας νομοθεσίας.

Οι δαπάνες αφορούν ειδικότερα κόστος απασχόλησης ατόμων σε έκτακτη βάση για κάλυψη έκτακτων αναγκών στο λιμάνι Λάρνακας, αναδρομική καταβολή μισθοδοτικών ωφελημάτων και υποχρεώσεων της ΑΛΚ στα διάφορα ταμεία συνεπεία συμμόρφωσης με δικαστικές αποφάσεις ή/και συμμόρφωσης με τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας, πληρωμή στο δήμο Λεμεσού τέλους ακίνητης ιδιοκτησίας για το τεμάχιο 163 στο λιμάνι Λεμεσού για τα έτη 2017 και 2018, κόστος απομάκρυνσης του ναυαγίου από την περιοχή ΣΟΔΑΠ στο λιμάνι Λεμεσού, δικαστικά και δικηγορικά έξοδα για αγωγές και προσφυγές από μέρους ή εναντίον της ΑΛΚ, αγορά σκυβαλοφόρου για το λιμάνι Λεμεσού, αμοιβή αρχιτέκτονα στο πλαίσιο φιλικού διακανονισμού για τη νέα αίθουσα επιβατών στο λιμάνι Λεμεσού, αναβάθμιση του συστήματος καμερών παρακολούθησης του λιμανιού Λάρνακας και εγκατάσταση μπαρών ασφαλείας στα λιμάνια Πάφου και Λατσιού.

Μείωση χορηγίας και μεταφορά κονδυλίων ΚΟΑ

Σε ότι αφορά τον ΚΟΑ, εγκρίθηκε πληρωμή από το ταμείο του ΚΟΑ συμβολικών συμπληρωματικών πιστώσεων ύψους €10 και η χρήση τους για τη διενέργεια δαπανών για σκοπούς για τους οποίους η πρόβλεψη στον προϋπολογισμό του 2018 κρίνεται ανεπαρκής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν, μειώθηκε κατά €3.500.000 το ποσό που παραχωρείται στον ΚΟΑ ως κρατική χορηγία, ήτοι από €36.403.600 στα €32.903.600, ώστε ο προϋπολογισμός του οργανισμού για το έτος 2018 να συνάδει με τις σχετικές διατάξεις του προϋπολογισμού του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. 

Σημειώνεται ότι η εν λόγω μείωση δεν αναμένεται να επηρεάσει τη λειτουργία του ΚΟΑ, καθότι η υλοποίηση έργων για τα οποία έχουν προϋπολογισθεί αντίστοιχα κονδύλια δεν αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του 2018, σύμφωνα με τη σχετική έκθεση της επιτροπή οικονομικών.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στον συμπληρωματικό προβλέπεται περαιτέρω η μεταφορά κονδυλίων από την ομάδα δαπανών που απευθύνεται στα επιχορηγούμενα κατασκευαστικά έργα στην ομάδα δαπανών που αφορά στις χορηγίες αθλητικών φορέων και επιπροσθέτως γίνεται πρόβλεψη για αύξηση των εσόδων ύψους €150.000 από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Μ.Χ.