You are here

Προειδοποίηση ΚΤ, όχι αλλαγές στο νόμο για τις εκποιήσεις

05/02/2021 13:36

Την ανάγκη να επιλυθούν τα προβλήματα καθυστερήσεων των δικαστικών διαδικασιών χωρίς παρεμβάσεις στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις διαδικασίες εκποίησης ενυπόθηκων ακινήτων, τόνισε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου.

Ο κ. Ηροδότου συμμετείχε στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών η οποία μετά από σειρά αναβολών, συζήτησε σήμερα το αναθεωρημένο νομοσχέδιο που τροποποιεί τον περί Δικαστηρίων νόμο. Μέσω του νομοσχεδίου προωθείται η επιτάχυνση της διαδικασίας εκδίκασης υποθέσεων χρηματοοικονομικών διαφορών μεταξύ δανειοληπτών – τραπεζών και ειδικότερα, υποθέσεων που σχετίζονται με εκποιήσεις.

Ο κ. Ηροδότου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας ότι θα προκύψουν περιπέτειες εάν επέλθει οποιαδήποτε αλλαγή στο πλαίσιο εκποιήσεων.  Υπέδειξε ότι η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης αποτελεί διαχρονικό πρόβλημα το οποίο πρέπει να επιλυθεί και πως οποιαδήποτε άλλη αλλαγή στο πλαίσιο εκποιήσεων θέτει σε κίνδυνο τις καταθέσεις, ενώ για αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να ενημερωθεί και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Προειδοποίησε παράλληλα, για το ενδεχόμενο οι τράπεζες να χρειαστούν κεφάλαια λόγω νέων απαιτήσεων.

Προειδοποιήσεις για τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν εκ μέρους των ευρωπαϊκών θεσμών σε περίπτωση παρέμβασης στο πλαίσιο εκποιήσεων απηύθυνε και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος παρευρέθηκε στη συνεδρία, αν και δεν είναι μέλος της Επιτροπής.

«Ο στόχος είναι να πετύχουμε να βγαίνει απόφαση δικαστηρίου πριν τελειώσει η εκποίηση. Αλλά αν σταματήσει η εκποίηση θα τρέχουμε», είπε.

Οι προειδοποιήσεις έγιναν στο πλαίσιο αναφορών μελών της Επιτροπής που πέραν της ολοκλήρωσης της εκδίκασης υποθέσεων πριν την εκποίηση ενυπόθηκου ακινήτου, ζητούν πάγωμα των διαδικασιών εκποίησης μέχρι την έκδοση της απόφασης, μέσω σχετικής πρότασης νόμου.

Mόνο ευάλωτοι στο αναθεωρημένο νομοσχέδιο

Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Δικαιοσύνης Λούης Παναγή, ανέφερε ότι το αναθεωρημένο νομοσχέδιο στοχεύει στην κάλυψη ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Πρόσθεσε ότι πέραν του πρωτοφειλέτη, περιλαμβάνει τον ενυπόθηκο δανειολήπτη και τους εγγυητές,  καθώς και κατόχους αξιογράφων.

Επίσης, προνοεί για την εκπαίδευση των δικαστών που θα κληθούν να εκδικάζουν τις εν λόγω υποθέσεις.  Ωστόσο, στο νομοσχέδιο παραμένει ανοικτού τέλους ο χρόνος εκδίκασης των διαφορών, καθώς γίνεται αναφορά σε «εύλογο χρονικό διάστημα». 

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Διονύσης Διονυσίου, εξήγησε πως για την ερμηνεία των ευάλωτων ομάδων επιλέγηκε ο κατάλογος προσώπων που χρησιμοποιεί η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου για την ειδική διατίμηση 08, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πολύτεκνους χαμηλής εισοδηματικής στάθμης, λήπτες δημοσίου βοηθήματος, λήπτες ΕΕΕ, άτομα με παθήσεις όπως κατά πλάκα σκλήρυνση Οι εν λόγω ομάδες συμποσούνται σε περίπου 35 χιλ. άτομα.

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο διεύρυνσης της κάλυψης του νομοσχεδίου πέραν ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, ο κ. Ηροδότου εξέφρασε επιφύλαξη για περαιτέρω καθυστερήσεις στη διαδικασία, εκφράζοντας την εισήγηση να γίνει η αρχή με τους ευάλωτους και να εξεταστεί η διεύρυνση στην πορεία.

Εντοπίζουν αδυναμίες τα κόμματα

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Γιώργο Γεωργίου, η συζήτηση του νομοσχεδίου έχει ολοκληρωθεί και στις 17 Φεβρουαρίου τα μέλη της Επιτροπής θα τοποθετηθούν σε σχέση με την προώθησή του στην Ολομέλεια για ψήφιση, καταθέτοντας ενδεχομένως και τροπολογίες. 

Τους βουλευτές απασχόλησε η αναφορά σε «εύλογο χρόνο» σε σχέση με την έκδοση αποφάσεων, καθώς και η συγκεκριμενοποίηση όσον αφορά τους δανειολήπτες, στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Πασιουρτίδης, δήλωσε ότι το αναθεωρημένο νομοσχέδιο, το οποίο τέθηκε ενώπιον της Επιτροπής, δεν προστατεύει μερικές χιλιάδες δανειοληπτών, οι οποίοι έχουν ως εξασφάλιση στα δάνεια τους είτε την πρώτη τους κατοικία, είτε τη μικρή επαγγελματική τους στέγη.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου, ανέφερε ότι το αναθεωρημένο νομοσχέδιο έχει μεν υποστεί κάποιες θετικές τροποποιήσεις, όμως παραμένουν αναπάντητα ερωτήματα και προανήγγειλε την κατάθεση τροπολογιών με σκοπό να εκδίδει το δικαστήριο διάταγμα αναστολής μέχρι να εκδικάσει γρήγορα μεν, αλλά ουσιαστικά την διαφορά.

«Ζητούμε να διασφαλιστεί ότι καμία εκποίηση δεν θα γίνεται πριν την έκδοση μιας απόφασης», ανέφερε ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας, σημειώνοντας ότι ήδη κατατέθηκε σχετική πρόταση νόμου σε συνεργασία με άλλα μέλη της επιτροπής εκ μέρους της ΕΔΕΚ και των Οικολόγων.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε πως χωρίς την αναστολή των εκποιήσεων η όλη ρύθμιση «θα είναι δώρον άδωρον», σημειώνοντας πως θα αφορά μια πολύ μικρή ομάδα δανειοληπτών.

Της Μαρίας Χαμπή