You are here

Προκρίνουν οικονομική αυτονόμηση της ελεγκτικής υπηρεσίας

24/09/2020 16:01

Το θέμα της οικονομικής ανεξαρτησίας και αυτονόμησης της ελεγκτικής υπηρεσίας, φέρνει ξανά στο προσκήνιο η συζήτηση γύρω από τις ανάγκες στελέχωσης της υπηρεσίας.

Το θέμα της πλήρωσης κενών μόνιμων θέσεων στην ελεγκτική υπηρεσία εξέτασε η επιτροπή ελέγχου με τον γενικό ελεγκτή να αναφέρει ενώπιον των βουλευτών ότι δεν ζητούνται νέες θέσεις αλλά πρόσληψη εκτάκτων «μέχρι να πάρουμε τους μόνιμους» και να σημειώνει πως «η απάντηση του ΥΠΟΙΚ ήταν ένα τεράστιο όχι». 

Σε ότι αφορά το θέμα της αυτονόμησης, ο γενικός διευθυντής του ΥΠΟΙΚ Γιώργος Παντελή, ανέφερε πως η οικονομική ανεξαρτησία δεν σημαίνει ότι κάποιος κάνει ό,τι θέλει σε σχέση με την πλήρωση θέσεων.

«Είναι λάθος να θεωρείται ότι υπάρχει θέμα οικονομικής ανεξαρτησίας επειδή δεν εγκρίθηκαν πέντε θέσεις» σημείωσε, απαντώντας στις αναφορές βουλευτών σχετικά με την ανάγκη να προχωρήσει η οικονομική αυτονόμηση της υπηρεσίας.

Άλλοι οι αριθμοί του ΥΠΟΙΚ και άλλοι του ελεγκτή

Κατά τη συζήτηση, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι το 2012 οι εγκεκριμένες θέσεις της ΕΥ ήταν 119 και σήμερα είναι 115, επισημαίνοντας ότι μετά το μνημόνιο υπήρξε κατάργηση έξι θέσεων ενώ, στην πορεία δόθηκαν δύο πρόσθετες θέσεις στην υπηρεσία.

Ο κ. Παντελή υποστήριξε ότι οι αναφορές του γενικού ελεγκτή δεν ευσταθούν.

Επεσήμανε ότι το αίτημα της ελεγκτικής υπηρεσίας για την πλήρωση έξι έκτακτων θέσεων δεν αφορούσε αποπαγοποίηση θέσεων, αλλά πρόσληψη εκτάκτων υπαλλήλων ορισμένου χρόνου, και υποβλήθηκε τον Μάρτιο του 2020, εν μέσω της πανδημίας. Πρόσθεσε ότι το αίτημα δεν μπορούσε να υλοποιηθεί, καθότι θα απαιτούσε τροποποίηση του άρθρου 16 του περί προϋπολογισμού νόμου.

Ο κ. Παντελή υποστήριξε ότι η ελεγκτική υπηρεσία έχει ενισχυθεί σημαντικά από το 2012 μέχρι σήμερα και το προσωπικό της έχει αυξηθεί κατά 25%», από 119 σε 149 άτομα, ενώ στην υπόλοιπη δημόσια υπηρεσία υπήρξε μείωση 7,7% ενώ σε οργανικές θέσεις η μείωση είναι 22%.    Πρόσθεσε ότι βρίσκονται παράλληλα σε εξέλιξη διαδικασίες για την πλήρωση 21 κενών θέσεων και την αποπαγοποίηση άλλων δύο θέσεων.

Εκ μέρους του τμήματος διοίκησης και προσωπικού αναφέρθηκε  ότι η ΕΥ διαθέτει 115 οργανικές θέσεις, ενώ υπάρχουν 20 έκτακτοι έναντι κενών θέσεων, 5 αορίστου χρόνου και επίσης 9 αποσπασμένοι από την Ελεγκτική Υπηρεσία του πρώην Συνεργατισμού. Υποδείχθηκε παράλληλα, ότι θα ήταν πιο εύκολο εάν η ελεγκτική υπηρεσία ζητούσε πλήρωση μόνιμων αντί έκτακτων θέσεων.

Τα στοιχεία που δόθηκαν εκ μέρους του υπουργείου αμφισβήτησε ο γενικός ελεγκτής παραθέτοντας διαφορετικά δεδομένα, με βάση τα οποία το σύνολο των απασχολούμενων στην υπηρεσία είναι 139 άτομα περιλαμβανομένων των καθαριστριών και των γραμματέων. Ο κ. Παντελή έκανε λόγο για παραπληροφόρηση, σε ότι αφορά τα εν λόγω στοιχεία.

Ο πρόεδρος της επιτροπής ελέγχου Ζαχαρίας Κουλίας, ζήτησε όπως κατατεθούν στοιχεία αναφορικά με τη στελέχωση της ελεγκτικής υπηρεσίας, τόσο εκ μέρους του υπουργείου οικονομικών, όσο και εκ μέρους της ελεγκτικής υπηρεσίας.

Να προχωρήσει η αυτονόμηση, λένε βουλευτές

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο πρόεδρος της επιτροπής Ζαχαρίας Κουλίας σημείωσε ότι το θέμα της στελέχωσης της ελεγκτικής υπηρεσίας πρέπει να προχωρήσει άμεσα, υποστηρίζοντας παράλληλα την ανεξαρτητοποίηση της υπηρεσίας.

«Μια ανεξάρτητη ελεγκτική υπηρεσία θα προσθέτει στο κύρος του κράτους και της πολιτείας», είπε, σημειώνοντας ότι η ελεγκτική υπηρεσία θα πρέπει να καταρτίζει η ίδια τον προϋπολογισμό της και «να μην επηρεάζεται, ούτε να ποδηγετείται από άλλους». Υποστήριξε πως ότι εφαρμόστηκε στην περίπτωση της οικονομικής αυτονόμησης της βουλής, θα πρέπει να γίνει σύντομα και για την ελεγκτική υπηρεσία.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου αναφέρθηκε στη θέση του υπουργείου οικονομικών, σημειώνοντας πως διευκρινίστηκε ότι για την έγκριση των θέσεων χρειάζεται τροποποίηση του νόμου που δεν μπορούσε να γίνει μεσούσης της πανδημίας και πως μπορούν να ζητηθούν μόνιμες θέσεις μέσω του προϋπολογισμού της ελεγκτικής υπηρεσίας που θα περάσει από τη βουλή.

Σημείωσε παράλληλα, πως «δεν προκύπτει οποιαδήποτε αντιπαράθεση» και πως «κανείς δεν διαφωνεί στην ανάγκη για ενίσχυση των μηχανισμών εξωτερικού ελέγχου».

Σε σχέση με την οικονομική αυτονόμηση της ελεγκτικής υπηρεσίας, αναφέρθηκε στη θέση που εξέφρασε ο τέως γενικός εισαγγελέας, πως για κάτι τέτοιο θα πρέπει να γίνει σχετική εισήγηση εκ μέρους της εκτελεστικής εξουσίας. Την εν λόγω θέση επεσήμανε και ο γενικός ελεγκτής εκτιμώντας πως δεν πρόκειται να έλθει τέτοιο θέμα εκ μέρους της εκτελεστικής εξουσίας.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου υποστήριξε ότι είναι υψίστης σημασίας η ενίσχυση της ελεγκτικής υπηρεσίας και η πρόσληψη προσωπικού καθώς η διερεύνηση υποθέσεων εκ μέρους της ελεγκτικής υπηρεσίας, πρέπει να διέπεται πάντα από την απαιτούμενη σοβαρότητα και εξειδίκευση, όπως ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι το υπουργείο οικονομικών πρέπει να συμβάλει εγκρίνοντας τις θέσεις, για να μπορεί η ελεγκτική υπηρεσία να εκπληρώσει το έργο της με σοβαρότητα. Υποστήριξε παράλληλα, ότι μετά το πρώτο βήμα που απαιτείτο, δηλαδή την οικονομική αυτονόμηση της βουλής, τώρα πρέπει να προχωρήσει η αυτονόμηση της ελεγκτικής και της νομικής υπηρεσίας και πως θα πρέπει να υπάρξει σύντομα κατάληξη στο εν λόγω ζήτημα.

Της Μαρίας Χαμπή