You are here

Προς αύξηση του αριθμού βουλευτών

15/06/2020 14:30

Η επιτροπή εσωτερικών θα συνεχίσει τη συζήτηση επί πρότασης νόμου και σχεδίου απόφασης που κατέθεσε η ΕΔΕΚ σχετικά με την αύξηση του αριθμού βουλευτών, ενώ σειρά άλλων προτάσεων για αλλαγή του εκλογικού νόμου φαίνεται να καταλήγουν σε αδιέξοδο.

Η επιτροπή εσωτερικών εξέτασε σήμερα τις προτάσεις νόμου και το σχέδιο απόφασης για αλλαγές στον εκλογικό νόμο.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της επιτροπής Ελένη Μαύρου η μόνη πρόταση για την οποία θα συνεχιστεί η συζήτηση είναι η πρόταση της ΕΔΕΚ για καθιέρωση βουλευτών επικρατείας.

Η πρόταση κατατέθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο και προβλέπει εισαγωγή του θεσμού της εκλογής βουλευτών επικράτειας από το σύνολο του εκλογικού σώματος, με το ίδιο ψηφοδέλτιο που καταρτίζεται για την εκλογή βουλευτών περιφερειών. Στη βάση της πρότασης, ολόκληρη η επικράτεια της Δημοκρατίας θα αποτελεί ενιαία εκλογική περιφέρεια.

Παράλληλα, προχωρά η συζήτηση για το σχετικό σχέδιο απόφασης που αφορά αύξηση του αριθμού των ελληνοκυπρίων βουλευτών από 56 σε 63.

Το σχέδιο απόφασης αφορά συγκεκριμένα, αύξηση του συνολικού αριθμού των βουλευτών από 80 σε 90, από τους οποίους το 70% θα εκλέγεται από την ελληνική κοινότητα και 30% από την τουρκική κοινότητα.

Η κ. Μαύρου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η εφαρμογή των προτεινόμενων ρυθμίσεων να ξεκινήσει από τις μεθεπόμενες εκλογές.

Με την πρόταση για αύξηση του αριθμού βουλευτών διαφώνησε το ΔΗΚΟ διαμέσου του βουλευτή Πανίκου Λεωνίδου.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο εισηγητής της ρύθμισης, πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το ψηφοδέλτιο επικρατείας θα δώσει την ευκαιρία στα κόμματα αλλά και στο κοινοβούλιο να αναβαθμίσουν το επιστημονικό αλλά και το τεχνοκρατικό τους επίπεδο προς όφελος της νομοθετικής εργασίας.

«Δεν θεωρούμε ότι η προσθήκη του ψηφοδελτίου επικρατείας με οποιοδήποτε τρόπο αλλάζει τα δεδομένα της εκλογικής διαδικασίας ούτε τον εκλογικό νόμο έτσι ώστε να προβληθεί το επιχείρημα ότι θα πρέπει να μην γίνει ενδεχομένως αυτή η συζήτηση, δεδομένου ότι πλησιάζουμε σε χρόνο μικρότερο των δώδεκα μηνών από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές», είπε.

Εξηγώντας τη διαδικασία που θα ακολουθείται για την ανάδειξη βουλευτών επικρατείας, ανέφερε ότι «οι επτά βουλευτές επικρατείας που θα υποδειχθούν από τα κόμματα και τους συνδυασμούς θα συμπεριλαμβάνονται στα ψηφοδέλτια όλων των εκλογικών περιφερειών κάτω από τους υποψηφίους της συγκεκριμένης εκλογικής περιφέρειας. Η ψηφοφορία θα είναι ενιαία και για την εκλογική περιφέρεια και για τους βουλευτές επικρατείας και θα δικαιούνται οι εκλογείς να τοποθετήσουν μέχρι και δυο σταυρούς προτίμησης.  Θα είναι με σταυρό προτίμησης η εκλογή και όπως είναι προφανές ανάλογα με τον αριθμό των βουλευτών επικρατείας που θα εκλέγει ο κάθε συνδυασμός ή το κάθε κόμμα, θα εκλέγονται αυτοί που θα συγκεντρώσουν τον μεγαλύτερο αριθμό σταυρών προτίμησης», όπως είπε.

Ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε ότι η Κύπρος αυτή τη στιγμή έχει τον μικρότερο αριθμό βουλευτών στην ΕΕ. Σημείωσε ότι εκ μέρους του υπουργείου εσωτερικών έγινε αναφορά σε πρακτικές δυσκολίες, οι οποίες όπως είπε, δεν αποτελούν ουσιαστικά πρακτικά ζητήματα τα οποία θα απασχολήσουν ή ενδεχομένως να αναστείλουν την εφαρμογή μιας τέτοιας πρότασης, εάν και εφόσον η πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων τοποθετηθεί θετικά.

Όσον αφορά στις υπόλοιπες εκλογικές προτάσεις, τα τρία μεγάλα κόμματα δεν συμφωνούν ή τάσσονται εναντίον και επομένως δεν υπάρχει λόγος συνέχισης της συζήτησης, όπως αναφέρθηκε.

M.X.